Ελλάδα » Λέσβος: Άγνωστοι κατέστρεψαν το μνημείο για τους πνιγμένους πρόσφυγες

Λέσβος: Άγνωστοι κατέστρεψαν το μνημείο για τους πνιγμένους πρόσφυγες

Λέσβος: Άγνωστοι κατέστρεψαν το μνημείο για τους πνιγμένους πρόσφυγες

Άγνωστοι βάνδαλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς σε διάστημα λίγων ημερών το μνημείο για τους πρόφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, το οποίο βρισκόταν άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης. Μάλιστα εξαφάνισαν ακόμα και την τσιμεντένια βάση του, ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν πλαστικά τμήματα του μνημείου να επιπλέουν στη θάλασσα.

Το μνημείο είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή. Από τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιείτο εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe».

Πέρυσι το Νοέμβριο, άγνωστοι είχαν βανδαλίσει το μνημείο πετώντας μαύρη μπογιά πάνω στην επιγραφή με τα ονόματα των νεκρών προσφύγων (εικόνα πάνω). Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, στην περιοχή της Θερμής λειτουργεί ομάδα ακροδεξιών που στο παρελθόν έχει κάνει και δημόσιες εμφανίσεις, εστιάζοντας τη δράση της εναντίονπροσφύγων σε σπίτια, δωμάτια και ξενοδοχεία που έχουν ενοικιασθεί για τη στέγαση τους από οργανισμούς και ΜΚΟ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τοπικούς φορείς και αστυνομικές αρχές για την καταστροφή του μνημείου.

Διαβάστε επίσης: