Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » «Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς»
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

«Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς»

«Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς»

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την έναρξη των παιδικών σταθμών, τονίζοντας:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς που είτε καταφέρατε τα παιδιά σας να ενταχθούν σε κάποια δομή των παιδικών σταθμών είτε σε εσάς που ενώ πληρούσατε τα κριτήρια της ΕΕΤΑΑ για την ένταξη του παιδιού σας, δεν πήρατε το πολυπόθητο voucher, είτε σε εσάς που τα ταξικά διάτρητα κριτήρια της ΕΕΤΑΑ δεν σας επέτρεπαν καν να κάνετε αίτηση.

Η κυβέρνηση εν γνώσει της ήρθε και φέτος να πριμοδοτήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς κι έτσι για τρίτη χρονιά δόθηκαν στους γονείς τα voucher και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού φιλοξενίας για τα παιδιά τους. Η αλλαγή αυτή έδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές δομές να επιλέξουν ποια παιδιά θα πάρουν, αλλά επίσης να δελεάσουν ή ακόμη και να εκβιάσουν γονείς υποσχόμενοι αμφιλεγόμενες επιπλέον υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611!) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ΕΕ κλείνουν την πόρτα του παιδικού σταθμού σε πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά και όχι σε 35.000 όπως κοροϊδεύουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 – 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!!

Στο Δήμο Λαρισαίων από τις συνολικά 2530 αιτήσεις έχουν εγκριθεί 2225, ενώ με βάση και το ότι άλλες 100 εκκρεμούν, έως τώρα μένουν εκτός 300 παιδιά. Η δημοτική αρχή «της πρώτης φοράς αριστεράς» στη Λάρισα, αντί να χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου» εφησυχάζει, βάζοντας «πλάτη» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, παραπέμποντας τους γονείς σε ένα πραγματικό κυνήγι «χαμένου παιδικού σταθμού» και μιας θέσης αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας, ευελπιστώντας κάποια νήπια να απορροφήσουν οι δημόσιες δομές (νηπιαγωγεία). Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Λαρισαίων και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζονται από το ΚΚΕ, είναι οι μόνοι που απαιτούνε από τη δημοτική αρχή Λαρισαίων να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών, με την δημιουργία νέων δομών και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, καταργώντας παράλληλα όλα τα τροφεία. Αντίθετα και οι υπόλοιπες γαλαζοπράσινης απόχρωσης παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου κ.κ. Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου, σε απόλυτη σύμπλευση με την ασκούμενη πολιτική θεωρούν «λαϊκισμό» το αίτημα για την κατάργηση των τροφείων, παρότι τα αποθεματικά του Δήμου Λαρισαίων ύψους 27εκ ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ανελέητο «φοροχαράτσωμα» του Λαρισαϊκού λαού, θα μπορούσαν να δώσουν μια «ανάσα» στους γονείς.

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018, που έστερξε να προπαγανδίσει πριν από μερικούς μήνες η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, δεν ήταν παρά μια ακόμη επικοινωνιακή απάτη. Με τα 60  χιλιάδες ευρώ εφάπαξ που πήρε ο Δ. Λαρισαίων ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθμός! Από την άλλη πολλοί παιδικοί σταθμοί απειλούνται με κλείσιμο, με δικαιολογία την ακαταλληλότητα των κτηρίων, σύμφωνα με το ΠΔ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θέτει αυστηρές προδιαγραφές, αλλά δεν προβλέπει καμία χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων ή την ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιρίων. «Πυροτέχνημα» επίσης αποδείχτηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για εφαρμογή από φέτος της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 – 5 ετών, αρχικά σε 184 δήμους της χώρας, αφού δεν συνοδεύτηκαν από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αντίστοιχων δομών των νηπιαγωγείων ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.

Για άλλη μια χρονιά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στις δομές είναι τραγική, καθώς ελαστικοποιείται το ωράριο, εντατικοποιείται η εργασία με αναλογία 1 εργαζόμενος για 20 νήπεια, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η ποιότητα και να μετατρέπεται η προσχολική αγωγή σε «πάρκινγκ» παιδικών ψυχών, όπως πχ. είναι και η λογική της απογευματινής λειτουργίας ορισμένων παιδικών σταθμών. Από την άλλη η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων βρίσκεται στο απόγειό της, ενδεικτικά από τους συνολικά 212 εργαζόμενους στους 26 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εφαρμόζονται 5 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, 8μηνα, ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτικάριοι).

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Λαρισαίων που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καλεί το λαό του δήμου και τους εργαζόμενους στις δομές να μην συμβιβαστούν με τις χαμηλές απαιτήσεις και τη «λοταρία της φτώχειας» που τους καλούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αποδεχτούν. Αντίθετα να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλους, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Όλα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.

-Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό».

Διαβάστε επίσης: