Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Kαλογιάννης: «Υλοποιούμε πρωτόγνωρο έργο για την πόλη»
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΗ LARISSANET

Kαλογιάννης: «Υλοποιούμε πρωτόγνωρο έργο για την πόλη»

Kαλογιάννης: «Υλοποιούμε πρωτόγνωρο έργο για την πόλη»

 

«Έχουμε ανοίξει σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης, στα οποία καταγράφονται θετικές εξελίξεις… Σήμερα υλοποιείται σε όλο το Δήμο ένα πολύ μεγάλο έργο»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της πόλης, όπως και για τις προσεχείς μεγάλες διοργανώσεις, τοποθετείται ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παραθέτει σε ότι αφορά τα εν εξελίξει έργα στο κέντρο της Λάρισας, ενώ δίνει το στίγμα όσων έρχονται για το Παζάρι, το Πάρκο των  Ευχών, όπως και την Agrothessaly.

Έχοντας εισέλθει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 ο κ. Καλογιάννης υπογραμμίζει: «Το 2014 είχαμε τονίσει πως ήρθαμε για ενώσουμε τους Λαρισαίους. Ενώσαμε και συνεχίζουμε να ενώνουμε, πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και προελεύσεις. Αυτή η ενότητα θα εκφραστεί και στις εκλογές του Μαΐου.

Βεβαίως, σ΄ αυτές η δημοτική αρχή θα έχει να επιδείξει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Οι πολίτες θα κρίνουν και πιστεύω ότι θα ανταμείψουν με τη θετική τους ψήφο την προσπάθεια που καταβάλουμε για την εξέλιξη και την πρόοδο της πόλης…».

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη:

Κύριε δήμαρχε, μετά την… μετακίνηση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον Μάιο του ίδιου έτους πόσο άλλαξε ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά έργα και παρεμβάσεις στην πόλη; Ποιά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και ποιές διακηρυγμένες παρεμβάσεις πηγαίνουν για αργότερα;

Κύριε Ανδρεάκη, όπως έχουμε πει από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου εργαστήκαμε σκληρά στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού παρεμβάσεων. Έχουμε ανοίξει σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης, στα οποία καταγράφονται θετικές εξελίξεις. Δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε επιστημονικές μελέτες και ωριμάσαμε έργα και δράσεις. Σήμερα υλοποιείται σε όλο το Δήμο ένα πολύ μεγάλο έργο. Ο σχεδιασμός στην υλοποίηση αυτών των έργων είναι ενιαίος και δεν επηρεάστηκε από τις μεταβολές που υπήρξαν σε σχέση με το χρόνο τέλεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνεπώς τα έργα θα συνεχιστούν όλη αυτή την περίοδο και ας μας λένε κάποιοι εδώ και ένα χρόνο ότι είναι προεκλογικά έργα.

Η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του σχεδιασμού και της σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε. Όπως ξέρετε, το ΣΒΑΚ θα ολοκληρωθεί σε βάθος οκταετίας περίπου και το κόστος υλοποίησής του υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ περίπου. Γνωρίζετε επίσης ότι η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασής μας αλλάζουμε τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη, δημιουργούμε γειτονιές και δίνουμε έμφαση στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία του πεζού, του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επίσης επίκειται η αξιοποίηση των αδόμητων χώρων. Καταφέραμε μέσα στην θητεία να αποκτήσει η πόλη την έκταση των 214 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ και βάζουμε μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό που θα είναι μεγαλύτερος από το Αλκαζάρ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του. Στην επόμενη θητεία θα αρχίσει η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή. Εμείς, λοιπόν προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας ασχέτως του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Εν κατακλείδι, η υλοποίηση του σχεδίου μας βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι Δήμος και ΔΕΥΑΛ, σ’ αυτή τη θητεία, θα έχουν υλοποιήσει πρωτόγνωρο έργο για την πόλη προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Επί πολλούς μήνες διεξάγονται έργα στο κέντρο της Λάρισας, σε ότι αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ανακατασκευές δρόμων κλπ. Πλέον οι παρεμβάσεις εντείνονται και διευρύνονται. Τί έχετε να πείτε στους συμπολίτες που προφανώς βιώνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται;

Η αναστάτωση από την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στο πυρήνα του κέντρου της πόλης είναι υπαρκτή και αντιληπτή απ’ όλους. Έχουμε ζητήσει την κατανόηση των πολιτών. Πιστεύω ότι την έχουμε. Άλλωστε όσο εξελίσσονται τα έργα νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σημασία τους για την Λάρισα. Εκτός των άλλων βελτιώνεται αισθητικά και το κέντρο της πόλης. Τα έργα αυτά υλοποιούνται με ικανοποιητικούς σταθμούς. Αυτές τις ημέρες ξεκινούν τα έργα και στις οδούς Βενιζέλου και Φιλελλήνων. Η όχληση στο κέντρο θα είναι μεγαλύτερη. Ζητούμε για άλλη μια φορά την υπομονή των συμπολιτών μας για μερικές εβδομάδες.

Πάντως, τα έργα εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Υπολογίζουμε ότι οι παρεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό, στο στενό κέντρο θα έχουν ολοκληρωθεί, όλες, μέσα στον Νοέμβριο. Ειδικότερα,  θα έχει ολοκληρωθεί η Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Βενιζέλου και η Φιλελλήνων και το τμήμα της Μανδηλαρά από την Παπαναστασίου έως την Παναγούλη.

Εκτός από υπομονή οι συμπολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού τις επόμενες ημέρες και με την έναρξη των έργων σε Βενιζέλου και Φιλελλήνων, η οδός Κύπρου θα γίνει διπλής κυκλοφορίας και  το αντίθετο ρεύμα από Πλατεία Μπλάνα μέχρι την Κεντρική Πλατεία θα χρησιμοποιείται μόνο από λεωφορεία και ταξί.

Οδηγοί και κυρίως οι πεζοί, που θα θέλουν να διασχίσουν κάθετα την Κύπρου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καλό και χρήσιμο θα ήταν βέβαια οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης για όσο διάστημα εκτελούνται τα έργα στην Βενιζέλου και την Φιλελλήνων.

Πότε θα δούμε την μετατροπή μιας οδού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των δρόμων;

Έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο της μετατροπής της οδού Ασκληπιού από το τέρμα Ρούσβελτ έως την Μανδηλαρά σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Πιστεύω ότι θα είναι ο πρώτος δρόμος ήπιας κυκλοφορίας που θα γίνει στην πόλη. Στοιχεία των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας θα υπάρχουν και στις οδούς Βενιζέλου  – Φιλελλήνων και στην Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η διαμόρφωση ενός δρόμου ήπιας κυκλοφορίας θα γίνει με τέτοιο τρόπο που να είναι αρμονική η συνύπαρξη πεζών, ποδηλατών και αυτοκινήτων. Σε ένα δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, τα αυτοκίνητα θα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα (20 χλμ.), ενώ θα υπάρχει ενιαίo οδόστρωμα, με νησίδες πρασίνου και χώρους στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Το πλέγμα οδών ήπιας κυκλοφορίας θα μετατρέψει πολλά σημεία της πόλης στο ευρύτερο κέντρο σε γειτονιές.

Κύριε Ανδρεάκη, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης. Θα την εξελίξουν σε μια σύγχρονη πόλη μεσαίου μεγέθους.

Σε περίπου ένα μήνα πραγματοποιείται το καθιερωμένο Παζάρι της Λάρισας. Ποιούς στόχους έχετε θέσει και τί νέο θα δουν οι χιλιάδες επισκέπτες του;

Το Παζάρι της Λάρισας, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της θητείας μας , έχει βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει γίνει περισσότερο εξωστρεφές. Είναι «θεσμός» για την πόλη και ο κόσμος το θέλει και το στηρίζει. Επίσης,  το Παζάρι της Λάρισας, δέχεται επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Όπως επίσης ξέρετε προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος μάλιστα έχουμε την χαρά να υποδεχθούμε στην Λάρισα και να απολαύσουμε στην έναρξη του παζαριού, την συναυλία του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς, την οποία, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παρακολουθήσει πολύς κόσμος.

Μετά την πρώτη – επιτυχημένη κατά γενική ομολογία – διοργάνωση του Πάρκου των Ευχών έχετε προχωρήσει στον σχεδιασμό για την προσεχή εορταστική περίοδο; Μπορείτε να μας δώσετε μια πρώτη γεύση όσων ετοιμάζονται;

Το Πάρκο των Ευχών, ήταν και τεράστια και συλλογική προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.  Είμαι βέβαιος ότι οι Λαρισαίοι αντιλαμβάνονται  τις τεράστιες προοπτικές,  δυνατότητες  για την πόλη της Λάρισας. Ήταν μια απόφαση που στόχευε στην ανάδειξη και στην εξωστρέφεια της πόλης και του Δήμου μας. Τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης διοργάνωσης είναι γνωστά.

Με την πετυχημένη πρώτη διοργάνωση ο Δήμος Λαρισαίων, απέδειξε μεταξύ άλλων τις μεγάλες επιχειρησιακές και οργανωτικές δυνατότητες  του. Θέλω και με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου μας. Χωρίς τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου, δεν θα είχαν γίνει πολλά πράγματα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Πάρκο των Ευχών αλλά στο σύνολο της παρέμβασης της δημοτικής αρχής στην πόλη. Πολιτικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες συνεργάζονται στενά προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι, αφορά στην φετινή διοργάνωση του Πάρκου των Ευχών, έχουν ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε. Έχουμε σχεδιάσει κάποιες σημαντικές αλλαγές και προσπαθούμε να βελτιώσουμε λάθη και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν την πρώτη χρονιά. Περισσότερα δεν μπορώ να αποκαλύψω αλλά να είσαστε σίγουρος ότι το Πάρκο και φέτος θα κερδίσει τις καρδιές των χιλιάδων επισκεπτών μικρών και μεγάλων.

Μπροστά υπάρχει η Agrothessaly 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Τί αναμένει από τη διοργάνωση ο Δήμος Λαρισαίων και πως προχωρά η μετεξέλιξη της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης σε Εκθεσιακό Κέντρο;

Η Agrothessaly είναι μια ακόμα πετυχημένη διοργάνωση στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της πόλης. Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO συνεργάστηκαν με θαυμάσιο τρόπο και η πρώην Γεωργική Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση της Λάρισας, εξελίχθηκαν σε ένα σύγχρονο και πετυχημένο εκθεσιακό γεγονός.

Στην πρώτη Agrothessaly που διοργανώσαμε πριν δυο χρόνια πετύχαμε και τους τρεις στόχους που είχαμε θέσει με την εντυπωσιακή αύξηση εκθετών, επισκεπτών και εκθεσιακών χώρων. Τα μηνύματα για την επόμενη διοργάνωση είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Εξάλλου, τα στελέχη της ΔΕΘ HELEXPO είναι απολύτως βέβαια πως η Agrothessaly, είναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό περιφερειακό γεγονός, με πολύ θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μετεξέλιξης της Σκεπαστής Αγοράς, ισχύουν ότι έχουμε πει. Θα γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης, ώστε η Σκεπαστή να μπορεί με σύγχρονο τρόπο να μετατρέπεται σε κλειστό χώρο. Έχουμε προχωρήσει αρκετά σε επίπεδο μελετών. Όμως σε συνεννόηση με την ΔΕΘ, η φετινή διοργάνωση θα γίνει όπως έγινε και το 2017.

Κλείνοντας και έχοντας ουσιαστικά εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, πώς η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» προετοιμάζεται ώστε να διεκδικήσει ψήφο επανεκλογής στη Δημοτική Αρχή του Δ. Λαρισαίων;

H «Συμπαράταξη Λαρισαίων» είναι ένα πετυχημένο, ενωτικό και αυτοδιοικητικό εγχείρημα. Έχετε παρατηρήσει πως η Συμπαράταξη Λαρισαίων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε ευρύτερους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους.

Το 2014, κύριε Ανδρεάκη, είχαμε τονίσει πως ήρθαμε για ενώσουμε τους Λαρισαίους. Ενώσαμε και συνεχίζουμε να ενώνουμε, πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και προελεύσεις. Αυτή η ενότητα θα εκφραστεί και στις εκλογές του Μαΐου.

Βεβαίως, σ΄ αυτές η δημοτική αρχή θα έχει να επιδείξει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Οι πολίτες θα κρίνουν και πιστεύω ότι θα ανταμείψουν με τη θετική τους ψήφο  την προσπάθεια που καταβάλουμε για την εξέλιξη και την πρόοδο της πόλης. Θα αξιολογήσουν τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας, τις πολιτικές μας  στην κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του δυναμισμού της πόλης και συνολικά του Δήμου μας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: