Πολιτισμός » Εννιά προτάσεις για να αναδειχθεί η σχέση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα
"Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"

Εννιά προτάσεις για να αναδειχθεί η σχέση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα

Εννιά προτάσεις για να αναδειχθεί η σχέση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα

 «Ένας από τους βασικούς στόχους των εκδηλώσεων “Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή” είναι να αποτελέσουν πόλο έλξης αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας και εν συνεχεία σε πανελλήνιο και, γιατί όχι, σε διεθνές επίπεδο»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Τρία χρόνια πορείας συμπλήρωσε τον Ιούνιο ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και ο πρόεδρός του Ρίζος Χαλιαμπάλιας – με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet – παρουσιάζει τον πλούσιο απολογισμό αυτού του χρονικού διαστήματος. Βασικοί στόχοι της δράσης του Συλλόγου είναι η προβολή του έργου του Ιπποκράτη και η ανάδειξη της σχέσης που είχε ο Πατέρας της Ιατρικής με τη Λάρισα.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι το Μουσείο του Ιπποκράτη έχει δεχθεί 2.000 επισκέπτες, ενώ ο κ. Χαλιαμπάλιας παραθέτει εννιά προτάσεις ώστε να προβληθεί η Ιπποκρατική Ιδέα ως στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

Το επόμενο «ραντεβού» που δίνει ο Σύλλογος είναι στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει με τοπικούς φορείς στη Λάρισα υπό τον τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή» από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με την κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιείται το Σάββατο 8/9 (ώρα 8.30 μ.μ.) στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.

Μετά από τρία χρόνια πορείας του Συλλόγου, ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε;

Ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός. Με την ίδρυση του συλλόγου μας επικοινωνήσαμε με φορείς της πόλης (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, Φαρμακευτικός Λάρισας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας) προκειμένου να κάνουμε γνωστούς τους σκοπούς του συλλόγου μας και να αναπτυχθεί μια συνεργασία για τη μελέτη, την προβολή του έργου του Ιπποκράτη και της σχέσης του με τη Λάρισα. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σας αναφέρω εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν:

Η ημερίδα με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα: Πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας» τον Απρίλιο του 2016 στο θέατρο ΟΥΗΛ.

Τον Μάιο του 2016 ημερίδα για την παρουσίαση των έργων των σχολείων που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του συλλόγου και είχε τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα – Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο», τον Οκτώβριο του 2016 στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η ημερίδα «Διαδρομές εντός και εκτός μουσείου» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Τον Μάιο του 2017 η εκδήλωση «Διαχρονικοί Διάλογοι στο Μουσείο» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Διαγωνισμός δημιουργίας αφίσας από μαθητές σχολείων με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη και τίτλο «Μαθαίνω και δημιουργώ για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα» τον Ιούνιο του 2017.

Η εκδήλωση «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή», τον Σεπτέμβριο 2017 στον Μύλο του Παπά.

Βιωματική δράση με αναγνώριση φυτών και βοτάνων που φύονται στο Μαυροβούνι τον Οκτώβριο του 2017.

Η ημερίδα «Περί αέρων υδάτων τόπων – Ο Διαχρονικός Ιπποκράτης»,στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας τον  Φεβρουάριο του 2018 και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η ημερίδα «Από τον Ιπποκράτη στις επώνυμες αθλητικές διοργανώσεις» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ένα σημαντικό τμήμα των δράσεων του συλλόγου αφορά την διοργάνωση και την υποστήριξη από μέλη του συλλόγου μας στη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές της πόλης γνωρίζουν τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη και τη σχέση του με τη Λάρισα. Επιπλέον μέσα από τα προγράμματα αυτά οι μαθητές συνδέουν το μνημείο του Ιπποκράτη με άλλα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης. Ενδεικτικά σαν αναφέρω τον τίτλο του πρόσφατου εκπαιδευτικού προγράμματος («Από τον Γλυπτό Ποταμό στο μνημείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα»).

Παράλληλα μέσα και από άλλες δραστηριότητες, όπως δημοσιεύσεις, ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες, δράσεις στο χώρο του μνημείου, ενημέρωση του κοινού σε περίπτερα που λειτούργησαν στην κεντρική πλατεία, προσπαθούμε να προβάλλουμε όλες τις διαστάσεις του Ιπποκρατικού έργου.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι η ανάδειξη του Μνημείου του Ιπποκράτη που βρίσκεται στη Λάρισα. Ποιά είναι τα στοιχεία προσέλευσης τα τελευταία χρόνια;

Με την υποστήριξη των μελών του συλλόγου μας και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, μέχρι σήμερα γνώρισαν το μουσείο και μέσα από αυτό τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη περίπου δύο χιλιάδες επισκέπτες. Κυρίως οι επισκέψεις αφορούσαν μαθητές σχολείων της πόλης, του νομού αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την επίσκεψη μαθητών των Γυμνασιακών και Λυκειακών τάξεων της Φολεγάνδρου. Εκτός από τους μαθητές το μουσείο επισκέφτηκαν φοιτητές Ιατρικής, εκπαιδευτικοί άλλων χωρών, γιατροί που μετείχαν σε επιστημονικά συνέδρια και μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να αναφερθώ στον αείμνηστο Γενικό Αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα ο οποίος για πολλά χρόνια αγωνίστηκε μαζί με άλλους Λαρισαίους για τη δημιουργία του μνημείου και στον γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά που φιλοτέχνησε τον εμβληματικό ανδριάντα του Ιπποκράτη. Η προσφορά τους τιμήθηκε κατά την πρώτη ημερίδα τον Απρίλιο του 2016.

Ποιές προτάσεις καταθέτετε ώστε να αναδειχθεί η σχέση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η προβολή της Ιπποκρατικής ιδέας ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης;

Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικές προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τις μέχρι τώρα δράσεις και τις ημερίδες του συλλόγου:

  • η συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω των οποίων γνωρίζουν τα παιδιά της Λάρισας το έργο του Ιπποκράτη,
  • η αναμόρφωση του μουσείου του Ιπποκράτη στο Αλκαζάρ,
  • η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής η οποία θα συνδέει το μνημείο του Ιπποκράτη με άλλα σημεία ενδιαφέροντος (για παράδειγμα οι κεντρικές πλατείες και τα δύο Αρχαία Θέατρα της πόλης) του κέντρου της Λάρισας,
  • η συνέχιση και ο εμπλουτισμός του θεσμού των ετήσιων εκδηλώσεων με τον τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή»,
  • η σύνδεση της ταυτότητας αθλητικών διοργανώσεων με τον πατέρα της Ιατρικής,
  • η ορκωμοσία φοιτητών Ιατρικής στο μνημείο του Ιπποκράτη ή και στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο
  • η δημιουργία μιας «Θεσσαλικής Διαδρομής της Ιατρικής»,
  • η σύνδεση με το έργο του Ιπποκράτη αγροτικών και διατροφικών προϊόντων που παράγονται στον θεσσαλικό χώρο καθώς και υπηρεσιών,
  • η δημιουργία ή και η παρουσίαση στο κοινό έργων καλλιτεχνών που να εμπνέονται από το έργο και τη ζωή του Ιπποκράτη

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που θα προτιμούσα να γίνουν γνωστές μέσα από τις δράσεις του συλλόγου στο επόμενο διάστημα.

Την προσεχή εβδομάδα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις με θέμα «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή». Ποιοί οι στόχοι της διοργάνωσης; Θα μπορούσαν – κατά τη γνώμη σας – σε μελλοντικό χρόνο να αποτελέσουν πόλο έλξης σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο;

Οι ειδικότεροι στόχοι της διοργάνωσης παρουσιάζονται και προσδιορίζονται μέσα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και θα αναλυθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες μέσα από δελτία τύπου.

Ένας από τους βασικούς πάντως στόχους των εκδηλώσεων αυτών είναι να αποτελέσουν πόλο έλξης αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας και εν συνεχεία σε  πανελλήνιο και, γιατί όχι, και σε διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας έτσι και στην ανάδειξη και ανάπτυξη της ίδιας της πόλης μας. Θα συνεργαστούμε με τους φορείς της πόλης που συμμετέχουν στη διοργάνωση προς την κατεύθυνση αυτή.

 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: