Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Τι θα κρίνει την κυβέρνηση; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Τι θα κρίνει την κυβέρνηση; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Τι θα κρίνει την κυβέρνηση; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Ο ελληνικός λαός περιμένει να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα, να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί, να μην περικοπούν άλλο οι συντάξεις, να στηριχθεί η μικρομεσαία τάξη και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, να υπάρξουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις και μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Είχε ειδήσεις ο φετινός Αύγουστος ή «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», όπως τιτλοφόρησε ένα άρθρο του ο Ουμπέρτο Έκο (L’ Espresso, 23/9/90); Πάντα υπάρχουν ειδήσεις, αρκεί να γνωρίζει ο αναγνώστης να τις διαβάζει και φυσικά να απορρίπτει εκείνες τις εφημερίδες που όσο και να ψάξεις στις σελίδες τους δεν θα τις κρατήσεις στα χέρια σου παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ειδήσεις πολιτικές και επιχειρηματικές θα βρείτε πάντα ακόμη και τον Αύγουστο. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν περιμένουν να επιστρέψει ο λαός από τα μπάνια, παρότι οι πολιτικοί δεν του τα χαλάνε, στην κανονικότητα.

Ειδήσεις που έχουν πολλές αναγνώσεις και μεταφράσεις. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με πολλά νέα πρόσωπα. Μέχρι τότε τα ελληνικά ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα) έγραφαν σενάρια για ονόματα, μετακινήσεις και προσπαθούσαν να δώσουν το στίγμα του ανασχηματισμού. Μετά την ανακοίνωσή του, μερικές από τις πολιτικές εφημερίδες της χώρας μας κυκλοφόρησαν υπό τους πρωτοσέλιδους κεντρικούς τίτλους όπως «Κυβέρνηση για παιχνίδι στο κέντρο» (Εφημερίδα των Συντακτών), «Φουλ της ντάμας και κέντρο Αριστερά» (Έθνος), «Μπροστά σε νέες μάχες» (Αυγή), «Κυβέρνηση διαχείρισης της ήττας» (ΤΑ ΝΕΑ), «Ανασχηματισμός χωρίς στίγμα» (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), «Το ΠΑΣΟΚ είναι …εδώ!» (Δημοκρατία), «Ο Αλέξης… Ζορμπάς κυβερνά με την παρέα του» (Εστία) κ.ά.

Ανασχηματισμοί γίνονταν πάντα στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση για πολλούς λίγους, αλλά λειτουργούσαν κυρίως επικοινωνιακά καθώς άλλαζαν μόνο ορισμένα πρόσωπα κι όχι οι πολιτικές των κομμάτων. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η σημειολογία ήταν καθοριστική και ισχυρή για να δημιουργήσει ένα κλίμα θετικό υπέρ του κυβερνητικού σχήματος και να απαλλαγεί από βαρίδια. Κάθε ανασχηματισμός λειτουργεί και ως επανεκκίνηση για το κυβερνητικό έργο και την επίτευξη των στόχων της.

Το επικοινωνιακό κλίμα διαμόρφωναν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν τα ΜΜΕ με κραυγαλέους ή και ακραίους τίτλους ή αναδεικνύοντας τα προσωπικά προσόντα των νεοεισερχόμενων προσώπων στην κυβέρνηση κι όχι την ουσία και το πολιτικό μήνυμα. Κάθε ανασχηματισμός έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εντός και εκτός Μαξίμου και στέλνει ένα μήνυμα προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Οι έμπειροι ψηφοφόροι, αναγνώστες και πολιτικοί διαμορφώνουν την δική τους πολιτική άποψη και ορισμένες φορές αρκετοί είναι εκείνοι που συνδιαμορφώνουν συνολική εικόνα απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πόσο, όμως θα επηρεάσει ο πρόσφατος ανασχηματισμός την επόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε κι αν στηθούν κάλπες; Θα διαμορφώσει εκλογικό κλίμα και ρεύμα; Η ιστορία έδειξε ότι οι ανασχηματισμοί ελάχιστες φορές έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην εκλογική βάση.

Οι ανασχηματισμοί είναι αναπόφευκτοι για τις κυβερνήσεις για πολλούς λόγους. Εκείνο, όμως που προέχει για την εκάστοτε κυβέρνηση είναι η πολιτική της. Και για τη σημερινή, μετά από μια δύσκολη τριετία και την έξοδο από τα μνημόνια, εκεί που θα κριθεί θα’ ναι πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα και το στίγμα που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο ελληνικός λαός περιμένει να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα, να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί, να μην περικοπούν άλλο οι συντάξεις, να στηριχθεί η μικρομεσαία τάξη και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, να υπάρξουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις και μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πέρα όμως από την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, ο ελληνικός λαός θέλει ξεκάθαρες απόψεις για τα εθνικά θέματα, τα σημαντικά ζητήματα όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, η συνένωση Πανεπιστημίων – ΤΕΙ κ.ά. Επίσης θέλει να δει πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν σε κόκκινα δάνεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικές κατηγορίες συμπολιτών που δοκιμάζονται περισσότερο, το μεταναστευτικό κ.ά.  Όλα αυτά θα κρίνουν την κυβέρνηση κι όχι ο ανασχηματισμός. Κι όλα αυτά θα κρίνουν και την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Και σε μεγάλο βαθμό θα κριθούν στη φετινή ΔΕΘ… Μετά θα αρχίσουν οι δημοσκοπήσεις για να αποτυπωθεί οι τάσεις και οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Μ’ αυτές και με τις θέσεις τους θα πορευτούν όλοι για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κι εκεί θα φανεί ποιος μπορεί να δώσει ελπίδα για καλύτερες μέρες στον ελληνικό λαό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: