Εκπαίδευση » Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας

Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας

Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ΕΠΑΛ προωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα Επαγγελματικά Λύκεια εφαρμόζοντας το  «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Με την ανάπτυξη αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής  αναγνωρίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύεται ο κοινωνικός  ρόλος της και περιορίζονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχει ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές και στις μαθήτριες που την επιλέγουν, ασφαλείς επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους της και εναρμονίζεται  με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-17 (Α΄Φάση) σε 7 ειδικότητες. Για τους απόφοιτους αυτούς διενεργήθηκαν εξετάσεις πιστοποίησης στις 7/7/2018, μετά από  δωρεάν 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Στους/στις επιτυχόντες/-ούσες χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αναβαθμίζοντας τα προσόντα τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων στις εξετάσεις πιστοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο, αποδεικνύουν την επιτυχή υλοποίηση του θεσμού.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα λειτουργήσει η Γ΄ Φάση «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ με 21 ειδικότητες. Η συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι φορείς που συμμετέχουν διαθέτοντας θέσεις μαθητείας, στηρίζουν έμπρακτα το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ προς όφελος των ίδιων των φορέων και των επιχειρήσεων τους, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν μαθητευομένους με υψηλού επιπέδου ειδίκευση αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ευχαριστεί όλους τους φορείς που διέθεσαν θέσεις μαθητείας και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλίας ότι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την υποβολή αγγελίας θέσης μαθητείας σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, στην σελίδα του portal του ΟΑΕΔ .

Οι ειδικότητες του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητεία» των αποφοίτων ΕΠΑΛ είναι οι εξής:

1.Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

2.Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

3.Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

4.Γραφικών Τεχνών

5.Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

6.Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης,  Αερισμού και Κλιματισμού

7.Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

8.Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

9.Αισθητικής Τέχνη

10.Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

11.Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

12.Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

13.Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

14.Τεχνικός Οχημάτων

15.Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

16.Βοηθός Νοσηλευτή

17.Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης

18.Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

19.Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

20.Βοηθός Φαρμακείου

21.Κομμωτικής Τέχνης

Τέλος, η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου και οι αρμόδιοι συνεργάτες της υπηρεσίας  εκφράζουν και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες τους για τη συνεργασία τους ιδιωτικούς και τους παρακάτω δημόσιους  φορείς που διέθεσαν θέσεις μαθητείας.

ΓΕΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ, 303ΠΕΒ, 361ΠΑΠ, 404 ΓΣΝ, 882 ΤΕΜ, ΒΝΣ, ΚΕΝΟΚ, ΣΠ, ΓΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΣΜΥ, ΓΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: 307 ΠΕΒ, 1Ο ΤΥΑΔ

ΓΕΑ:110 ΠΜ

5Η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΤΙΚΑΛΩΝ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΔΗΜΟΙ: Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ,  Δ. ΑΓΙΑΣ, Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, Δ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ, Δ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ, Δ. ΚΙΛΕΛΕΡ, Δ. ΤΕΜΠΩΝ, Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, Δ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, Δ. ΠΥΛΗΣ, Δ. ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ, Δ. ΑΛΜΥΡΟΥ, Δ. ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, Δ. ΠΑΛΑΜΑ.

ΔΕΥΑ: ΛΑΡΙΣΑΣ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΛΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΟΠΥΥ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Διαβάστε επίσης: