Λάρισα » Φοιτητικά διαμερίσματα για όλες τις «τσέπες» στη Λάρισα
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Φοιτητικά διαμερίσματα για όλες τις «τσέπες» στη Λάρισα

Φοιτητικά διαμερίσματα για όλες τις «τσέπες» στη Λάρισα

Ο κ. Κωνσταντίνος Κολοβός Broker/Owner του γραφείου RE/MAX Επιλογή στη Λάρισα

Περισσότεροι κατά 15-20% αυτοί που ψάχνουν σπίτι μέσω μεσίτη – Κερδισμένοι όσοι βρήκαν σπίτι πριν την ανακοίνωση των βάσεων – 20 – 40 ευρώ χαμηλότερες οι τιμές για σπίτια εκτός κέντρου

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων οι πρωτοετείς φοιτητές ξεκίνησαν το «σαφάρι» της αναζήτησης σπιτιού στην πόλη που πέρασαν και θα σπουδάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Η ανακοίνωση αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον στην κτηματομεσιτική αγορά της Λάρισας για τα μικρά και μεσαία διαμερίσματα. Μάλιστα η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει καινούργιο, ή λίγο παλαιότερο σπίτι, επιπλωμένο ή όχι. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τις παροχές (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κλιματισμό) και την παλαιότητα του ακινήτου που διατίθεται προς ενοικίαση. O κ. Κωνσταντίνος Κολοβός Broker/Owner του γραφείου RE/MAX Επιλογή στη Λάρισα μιλάει στη Larissanet για τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά σε διαμερίσματα που ενδιαφέρουν τους νέους φοιτητές λίγο πριν περάσουν το κατώφλι του εκπαιδευτικού ιδρύματος της προτίμησής τους.

Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση και ευκαιρίες

Η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αύξηση των φοιτητών οι οποίοι ζητούσαν να ενοικιάσουν ακίνητο μέσω κτηματομεσιτικού γραφείου. «Φέτος έχουμε μια παρόμοια κατάσταση. Επειδή είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρει κάποιος κατοικία στην αγορά έχουμε μια αύξηση 15-20% σε σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μας», αναφέρει ο υπεύθυνος της Remax για την Λάρισα.

Το πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση φαίνεται από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις. Το 50% των διαθέσιμων διαμερισμάτων έχουν ενοικιαστεί μόλις μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει το 50% όσων έχουν μείνει ξενοίκιαστα. Αυτά που δεν θα έχουν ενοικιαστεί θα είναι μάλλον παλαιότερα διαμερίσματα χωρίς πολλές παροχές που ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να κάνει κάποιους «συμβιβασμούς», αλλά ενδέχεται να πληρώσει χαμηλότερο ενοίκιο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απελευθερώσεις νέων διαμερισμάτων που κάποιοι κρατούσαν για να δώσουν μαθήματα και θα είναι ευκαιρίες για τους νέους φοιτητές.

Λιγότερα τα διαθέσιμα ακίνητα σε σχέση με πέρυσι

Οι φοιτητές και οι γονείς τους, που σε πολλές των περιπτώσεων τους συνοδεύουν στην αναζήτηση σπιτιού, επιλέγουν κυρίως γκαρσονιέρες, στούντιο ή δυάρια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ενοικιάζουν τριάρια καθώς εκεί μπορούν να μείνουν μαζί δύο τουλάχιστον φοιτητές μειώνοντας έτσι σημαντικά τα έξοδα σε ενοίκιο και πάγια. Αρχικά πολλοί ξεκινούν να ψάχνουν μόνοι σε εφημερίδες και internet αλλά καθώς δεν υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα ακίνητα καταλήγουν συνήθως σε μεσιτικό γραφείο για να βρουν αυτό που θέλουν. «Οι 8 στους 10 έρχονται στο μεσίτη καθώς θα επιλέξουν κάτι που θα τους αρέσει και ως ακίνητο και ως τιμή. Να αναφέρω ότι τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση φέτος είναι λιγότερα από πέρυσι», σημειώνει ο κ. Κολοβός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα ακίνητα που είναι διαθέσιμα και αφορούν τους φοιτητές στην Λάρισα, το 60 % είναι διαμερίσματα 20-25 ετών και το υπόλοιπο 40% διαμερίσματα που χτίστηκαν μετά το 1995.

Περιοχές και τιμές

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φοιτητές επιλέγουν είτε να μείνουν στο κέντρο της πόλης, είτε σε περιοχές που δεν είναι μακριά από αυτό αλλά βρίσκονται κοντά σε στάση λεωφορείου, που θα τους βοηθήσει στην μετακίνησή τους στο ΤΕΙ ή το Πανεπιστήμιο. Οι περιοχές που ξεφεύγουν από τον κανόνα των περιφερειακών συνοικιών που δεν συνηθίζουν να προτιμούν οι φοιτητές είναι η Νεάπολη, η Φιλιππούπολη και ο Άγιος Θωμάς καθώς βρίσκονται κοντά σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο.

Ανάλογα με την παλαιότητα και τις παροχές οι τιμές στο κέντρο της πόλης για γκαρσονιέρες και στούντιο κυμαίνονται από 180 – 240 ευρώ και τα δυάρια από 200 – 280 ευρώ. Αν το διαμέρισμα έχει αρκετές παροχές μπορεί να είναι και 20 – 40 παραπάνω ειδικά αν μιλάμε για επιπλωμένα διαμερίσματα. Υπάρχουν και επιπλωμένα δυάρια από 300 -350 ευρώ για κάποιους που θέλουν περισσότερες παροχές και καινούργια διαμερίσματα.

Εκτός του κέντρου οι τιμές είναι περίπου 20-40 ευρώ χαμηλότερες σε ότι κι αν επιλέξει κάποιος.

Εν κατακλείδι όσοι αναζήτησαν το διαμέρισμα της προτίμησής τους πριν την ανακοίνωση των βάσεων βγήκαν κερδισμένοι καθώς βρήκαν αυτό που ήθελαν. Ευκαιρίες για καλά διαμερίσματα ενδέχεται να υπάρξουν και στα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι ορισμένα διαμερίσματα ξενοικιάζονται από φοιτητές που αποφοιτούν.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET – ΕΝΘΕΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης: