Απόψεις » Κώστας Οικονόμου » Ο Αγαμέμνων*
ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΥΘΟΙ

Ο Αγαμέμνων*

Ο Αγαμέμνων*

Το τέλος της θλιβερής ιστορίας των Ατρειδών

Από τον Κωνσταντίνο Αθ. Οικονόμου, δάσκαλο στο 16ο Δ. Σχ. Λάρισας, συγγραφέα

O Αγαμέμνονας είναι ένας από τους επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής Μυθολογίας και ο αρχηγός των Ελλήνων βασιλέων στην Τρωική Εκστρατεία. Το όνομά του σημαίνει “ο σταθερός, ο αλύγιστος” [Aγαμέμνων <ἄγαν (πολύ) +μίμνω (μένω, επιμένω)]. Ήταν ο βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, ενώ, όπως φαίνεται από τα ομηρικά συμφραζόμενα, ίσως ο επικυρίαρχος όλων των ηγεμόνων της μυκηναϊκής επικράτειας. Πάντως, θεωρείται ο πιο σημαντικός μεταξύ τους και αρχιστράτηγος σε πανελλήνια κλίμακα της εκστρατείας κατά του Ιλίου [Τροίας].

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ: Ήταν γιος του βασιλιά των Μυκηνών Ατρέα και της Αερόπης. Αδελφός του ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Μενέλαος, ενώ αδελφή του ήταν η Αναξίβια. Νυμφεύτηκε την Κλυταιμνήστρα, από την οποία απέκτησε τρεις κόρες, την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια και την Χρυσοθέμιδα καθώς κι έναν γιο, τον Ορέστη.

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ: Όταν ο πατέρας του Αγαμέμνονα, Ατρέας, δολοφονήθηκε από τον Αίγισθο, ο τελευταίος κατέλαβε το θρόνο και βασίλευε από κοινού με τον πατέρα του, Θυέστη, που ήταν αδελφός του δολοφονηθέντα Ατρέα. Τότε ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνων κατέφυγαν για προστασία στον Τυνδάρεω, το βασιλιά της Σπάρτης. Ο Τυνδάρεως αργότερα έδωσε τις δυο κόρες του ως συζύγους στους δύο γιους του Ατρέα. Έτσι, ο Αγαμέμνων πήρε την Κλυταιμνήστρα κι ο Μενέλαος την [ωραία] Ελένη. Μετά το θάνατο του Τυνδάρεω, στο θρόνο της Σπάρτης ανέβηκε ο Μενέλαος, ενώ ο Αγαμέμνονας, με τη βοήθεια του αδερφού του, κατάφερε να ανατρέψει το Θυέστη και τον Αίγισθο και να επανακτήσει το βασίλειο των Μυκηνών. Και όχι μόνον αυτό. Κατάφερε να επεκτείνει το βασίλειό του κι έτσι έγινε ο ισχυρότερος αρχηγός της Ελλάδας. Το οικογενειακό ιστορικό του Αγαμέμνονα, ωστόσο, είχε αμαυρωθεί από βιασμούς, φόνους, αιμομιξίες, και προδοσία, συνέπειες του αποτρόπαιου εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον πρόγονό του, Τάνταλο, και έπειτα εξ αιτίας μιας κατάρας που επιβλήθηκε στον Πέλοπα, γιο του Ταντάλου, από τον Μύρτιλο. Έτσι η κακοδαιμονία και η κατάρα καταδίωκε διαδοχικές γενιές του Οίκου των Ατρειδών, ακόμη και τον Αγαμέμνονα, μέχρι να εξιλεωθούν από τον Ορέστη σε ένα δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε από κοινού από ανθρώπους και θεούς.

1014px-MaskeAgamemnon

Η λεγόμενη νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Με αφορμή την απαγωγή από τον Πάρη της Ελένης, συζύγου του αδελφού του Μενελάου, ο Αγαμέμνων κατόρθωσε να συγκροτήσει μια μεγάλη στρατιά και στόλο από όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις και να εκστρατεύσει κατά της Τροίας.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ: Όταν οι Αχαιοί ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν για την Τροία, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Αυλίδας. Όμως, ο στόλος τους παρέμενε αγκυροβολημένος εκεί, καθώς δεν υπήρχαν ούριοι άνεμοι για το ταξίδι. Ο μάντης Κάλχας αποκάλυψε ότι αιτία για την κακοτυχία αυτή ήταν ο ίδιος ο Αγαμέμνονας. Συγκεκριμένα σ” ένα δάσος της Αυλίδας, λίγες μέρες πριν, ο βασιλιάς των Μυκηνών είχε σκοτώσει το ελάφι της Αρτέμιδος, θεάς του κυνηγιού. Οι άνεμοι θα ξαναφυσούσαν μόνο αν ο Αγαμέμνονας πρόσφερε θυσία στη θεά την ίδια του την κόρη, την Ιφιγένεια! Ο Αγαμέμνονας διστακτικός συμφώνησε για τη θυσία, αλλά την τελευταία στιγμή η Άρτεμις απομάκρυνε το σώμα της Ιφιγένειας από το θυσιαστήριο, αντικαθιστώντας το με ένα ελάφι. Πάντως, η Κλυταιμνήστρα δεν συγχώρεσε ποτέ τον άντρα της για το χαμό της Ιφιγένειας. Η υπόθεση αυτή περιγράφεται αριστοτεχνικά από τον Ευριπίδη στην τραγωδία του “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ – ΑΧΙΛΛΕΑ: Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, ο Αγαμέμνονας προσέβαλε τον Αχιλλέα, τον σπουδαιότερο των Ελλήνων ηρώων, καθώς διεκδίκησε τη Βρισηίδα, αιχμάλωτη τρωαδίτισσα σκλάβα του Αχιλλέα, για να αντικαταστήσει τη δική του σκλάβα, τη Χρυσηίδα. Ο θυμός του Αχιλλέα οδήγησε το θεσσαλό βασιλιά να αποτραβηχθεί από τα πεδία των μαχών, μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε ο αδελφικός του φίλος, ο Πάτροκλος. Ο λεγόμενος “θυμός του Αχιλλέα”, απετέλεσε θέμα για το ομηρικό έπος της Ιλιάδας.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ: Μετά την άλωση της Τροίας, ο Αγαμέμνων πήρε μαζί του σαν σκλάβα την Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά Πριάμου. Μαζί της επέστρεψε στις Μυκήνες, αλλά δολοφονήθηκε μέσα στο λουτρό του παλατιού του από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο, οι οποίοι ανέβηκαν έπειτα στο θρόνο του άδοξα σκοτωμένου βασιλιά. Ο γιος του Αγαμέμνονα, ο Ορέστης, αργότερα εκδικήθηκε τη δολοφονία του πατέρα του, σκοτώνοντας τη μητέρα του και τον Αίγισθο, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο της κατάρας του γένους των Ατρειδών.

Konstantinosa.oikonomou@gmail.com www.scribd.com/oikonomoukon

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: