Οικονομία » Ζει και βασιλεύει η εισφοροδιαφυγή

Ζει και βασιλεύει η εισφοροδιαφυγή

Ζει και βασιλεύει η εισφοροδιαφυγή

Μόλις ένας στους τρεις (αυτοαπασχολούμενος ή επιχείρηση) εξακολουθεί να αποπληρώνει ασφαλιστικές οφειλές παρελθόντων ετών, σύμφωνα με τη  ρύθμιση που έχει συνάψει με το ασφαλιστικό του ταμείο, διατηρώντας έτσι ενεργή τη σύμβαση της ρύθμισης.

Τα  παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας που υπάγεται στον ΕΦΚΑ.

Αντιθέτως, οι δύο στους τρεις οφειλέτες (249.380 σε σύνολο 382.650 αιτήσεων υπαγωγής σε κάποια ρύθμιση ) έχασαν ή δεν ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση καθώς δεν τήρησαν επακριβώς τους όρους και τις προυποθέσεις της ρύθμισης στην οποία  είχαν υπαχθεί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διοίκηση του ΚΕΑΟ, στο οποίο έχει πλέον συγκεντρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των οφειλετών προς όλα τα Ταμεία, να  ευελπιστεί ότι φέτος οι εναπομείνασες ρυθμίσεις εξόφλησης παλαιών χρεών θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ενεργές και μαζί με εφάπαξ εξοφλήσεις χρεών αλλά κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών θα φέρουν στα ταμεία του εισπράξεις  τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Ζει και βασιλεύει η εισφοροδιαφυγή στους μικρούς επιχειρηματίες

Σε μπαράζ ελέγχων και λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε μονοπρόσωπες ΕΠΕ και ΙΚΕ  προχωρεί το τελευταίο διάστημα το ΚΕΑΟ καθώς διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα στις εταιρείες αυτής της μορφής οι οποίες, χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα και πατέντες αποφεύγουν να καταβάλουν, για το προσωπικό τους, τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι μονοπρόσωπες αυτές ΕΠΕ (εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) και ΙΚΕ  (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές εταιρείες) δραστηριοποιούνται κυρίως στην εστίαση, τον τουρισμό, την ψυχαγωγία και την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας.

Στόχος του ΚΕΑΟ είναι να αποτραπεί η δημιουργία νέων  ασφαλιστικών οφειλών στα ταμεία στα οποία ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετρούν  33,8 δις ευρώ.

Πρώτιστο μέτρο η ειδοποίηση των παραβατών  να σπεύσουν στο ταμείο τους να διευθετήσουν τα χρέη τους.

Επόμενο στάδιο σε περίπτωση άρνησης νέα ειδοποίηση  ότι σύντομα θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων).

Μόνο το β” τρίμηνο του έτους το ΚΕΑΟ απέστειλε ειδοποιητήρια για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε 13.797 οφειλέτες με μεγάλα και μη ρυθμισμένα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: