Άρθρα » Το καλοκαίρι του Ψινάκη και η επόμενη μέρα*

Το καλοκαίρι του Ψινάκη και η επόμενη μέρα*

Το καλοκαίρι του Ψινάκη και η επόμενη μέρα*

Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Πλησιάζοντας προς το τέλος του καλοκαιριού, πολλοί είναι εκείνοι που πρόκειται να κάνουν ή έχουν κάνει ήδη μια ανασκόπηση. Πέρα από τις διακοπές και τα μπάνια του καθενός, πέρα από κάθε προσωπική επιτυχία ή αποτυχία, σε συλλογικό επίπεδο, η «γεύση» που αφήνει πίσω του δεν είναι η καλύτερη. Ο χαμός 100 περίπου ανθρώπων στις φωτιές της Αττικής τον Ιούλιο, ασφαλώς δεν μπορεί να ξεχαστεί και νομίζω ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν θα θυμόμαστε το φετινό καλοκαίρι με πικρία. Άλλωστε, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο. Μήπως, ακριβώς το ίδιο δεν συμβαίνει όταν φέρνουμε στη μνήμη μας το καλοκαίρι του 2007;

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα γεγονότα όπως η επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και οι επιτυχίες των αθλητών μας, τόσο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, όσο και στο τένις, αποτέλεσαν μια ευχάριστη νότα για την χώρα, που την είχε μάλιστα μεγάλη ανάγκη. Δεν θα αναφερθώ καν στην περιβόητη έξοδο από τα Μνημόνια. Είναι κάτι που ακούγεται από την αρχή του καλοκαιριού από κυβερνητικά χείλη, αλλά ο λαός είναι «χορτασμένος» από λόγια. Οι πράξεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και δυσκολίες.

Το βασικό ζητούμενο λοιπόν για την ελληνική κοινωνία είναι η επόμενη μέρα, γιατί μέχρι στιγμής τα πολλά παθήματα δεν έχουν μετατραπεί σε μαθήματα για κανέναν μας. Η ευθύνη διαχέεται μεταξύ πολιτικών και πολιτών, αν και οι πρώτοι βρίσκονται όπως είναι λογικό, πάντοτε στο στόχαστρο. Εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη, ένα πρόσωπο το οποίο άκουσε πολλά αυτό το καλοκαίρι, είναι ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Εξάλλου, το Μάτι που ανήκει στην περιοχή του, κάηκε ολοσχερώς. Όμως, ποιος αλήθεια έδωσε στον κο Ψινάκη αυτή την «εξουσία» και γιατί;

Οι κάτοικοι της περιοχής τον ψήφισαν γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένα πρόσωπο με διαφορετικό αέρα, ένας εκκεντρικός τύπος με ιδιαίτερο χιούμορ, ο οποίος φαινομενικά δεν είχε καμία σχέση με τους παραδοσιακούς πολιτικούς. Αυτό το πολιτικό κριτήριο όμως, πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα δεν είναι ο μοναδικός χιουμορίστας (με την κακή έννοια) αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων προσώπων, είτε φέρουν την ταμπέλα του «αριστερού», είτε του «δεξιού», είτε του «κεντρώου». Όλοι οι πολιτικοί αυτού του είδους αποτελούν ένα διαχρονικό, κακόγουστο αστείο για την ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.

Έχουμε μια χαρισματική χώρα, αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη. Μια χώρα με πολύ καλό κλίμα, με σπουδαίο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, αλλά με σάπιο πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα που όσα χρόνια και καταστροφές κι αν περάσουν, συνεχίζει να συντηρείται από εμάς τους πολίτες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η καταστροφή του φετινού καλοκαιριού αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για αυτοκριτική από όλους μας. Παρά τα όσα ακούμε τελευταία, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα και καλό είναι να έχουμε τον νου μας και να προσέχουμε τους «πολιτικάντηδες».

Διαβάστε επίσης: