Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Η Λάρισα συνδέεται με τον Ιπποκράτη
ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Η ΚΑΝΤΑΤΑ «ΟΜΝΥΜΙ« ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΠΕΚΟΥ

Η Λάρισα συνδέεται με τον Ιπποκράτη

Η Λάρισα συνδέεται με τον Ιπποκράτη

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Για δεύτερη χρονιά η πόλη της Λάρισας συνδέεται με τον Πατέρα της Σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη μέσω εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις 5 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα , 8:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, όπου θα παρουσιαστεί το έργο «ΟΜΝΥΜΙ». Πρόκειται για καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, με τη σύνθεση να υπογράφεται από τον ταλαντούχο Λαρισαίο Ευριπίδη Μπέκο.

Σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λαρισαίων παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ιπποκρατης (1)

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης επισήμανε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του Ιπποκράτη, μέσω των οποίων η πόλη συνδέεται με τον Πατέρα της Σύγχρονης Ιατρικής. «Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα της Ιπποκρατικής Ιδέας» τόνισε ο κ. Καλογιάννης και υπογράμμισε ότι η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κλείνοντας κάλεσε τους Λαρισαίους να γεμίσουν τον αύλειο χώρο στον Μύλο του Παππά, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι «η πόλη της Λάρισας και η Θεσσαλία τιμούν τον Πατέρα της Σύγχρονης Ιατρικής που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην περιοχή μας». «Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο εκδηλώσεις είναι η ουσία της ηθικής στην Ιατρική» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε το μέλλον που μπορούν να έχουν οι εκδηλώσεις, ενώ ειδική μνεία έκανε στις ενημερώσεις που θα πραγματοποιήσουν στελέχη της Ιατρικής Σχολής διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων που αποτελούν μάστιγα για την εποχή όπως καρδιακά νοσήματα, ΧΑΠ, καρκίνος κλπ. Ο κ. Γιαννούκας αναφέρθηκε στον βαθύ επηρεασμό όσων δίδαξε ο Ιπποκράτης στον ιατρικό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην Κίνα, όπου Κινέζοι ιατροί θα μπορούσαν να έχουν εμπλοκή στον εορτασμό.

Στη συμμετοχή που έχει στη διοργάνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αναφέρθηκε η εκπρόσωπός του Δήμητρα Παππά.

Ιπποκρατης (4)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας υπογράμμισε ότι «με χαρά συνδιοργανώνουμε για δεύτερη φορά την «Αέναη Επιστροφή» και καλούμε τους πολίτης της Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε για άλλη μία φορά τον «αρχαίο συμπολίτη μας»».

Στη σύντομη δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας επισήμανε πως η φετινή διοργάνωση είναι αποτέλεσμα μηνών διαδικασιών και προετοιμασιών, ενώ είναι η πρώτη φορά που η κεντρική εκδήλωση πλαισιώνεται και με άλλες εκδηλώσεις.

Για το έργο «ΟΜΝΥΜΙ», την καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο που θα παρουσιαστεί στην κεντρική εκδήλωση, μίλησαν ο συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος και ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.

Ιπποκρατης (2)

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

«Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή»

Τετάρτη 5/9/2018 , 8 μ.μ.

Πλατεία Ταχυδρομείου

Εκδήλωση: Ιπποκρατική μάλαξη

Ομιλία – Επίδειξη από ειδικούς φυσιοθεραπευτές και διαδραστική συμμετοχή του κοινού

Πέμπτη 6/9/2018, 11 π.μ.

Πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εκδήλωση: Ιπποκράτης και τα βότανα

Παρουσίαση των βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού

Κτίριο Κατσίγρα – Πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.

Παρασκευή 7/9/2018, 8:30 μ.μ.

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Εκδήλωση: Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη

Ομιλητές: Γεράσιμος Ρηγάτος, Βασίλης Χατζηβασιλείου

Μουσική εκδήλωση: «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης

Σάββατο 8/9/2018, 8:30 μ.μ.

Αύλειος χώρος Μύλου του Παππά

«ΟΜΝΥΜΙ» Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο

Σύνθεση: Ευριπίδης Μπέκος.

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας – Ανδρική Χορωδία ΜΣΛ – σολίστες: Ζήσης Αποστολίδης , Δέσποινα Πούρικα.

*Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης: