Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Η απώλεια της λογικής. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Η απώλεια της λογικής. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η απώλεια της λογικής. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, ίσως δεν ήταν ποτέ ορθολογιστική κι αυτό μάλλον εξηγεί και τη χρεoκοπία του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Ο πολιτικός λόγος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σκέψης, ακόμα χειρότερος, δείχνει ελάχιστα αντανακλαστικά, σπανίως είναι προγραμματικός και κυρίως αναλώνεται στην μικροπολιτική και τις προσωπικές επιθέσεις, παρά σε ουσιώδη πολιτικά ζητήματα.

Η κρίση είναι προφανές πως έκανε τα πράγματα χειρότερα και στο επίπεδο της πολιτικής σκέψης και σ’ αυτό του πολιτικού λόγου. Η σκέψη εξαντλήθηκε στη λογική «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ενώ ο λόγος εκτροχιάστηκε περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν σε προσωπικές αναφορές, σε «εμείς ή αυτοί» και φυσικά στον κλασσικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πατριώτες και προδότες.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα ίσως παραδείγματα ανορθολογισμού της πολιτικής σκέψης και ιδίως του πολιτικού λόγου, είναι αυτό που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το τέλος του τρίτου μνημονίου. Κόμματα της κυβέρνησης και κόμματα της αντιπολίτευσης διαγωνίζονται σ’ ένα ρεσιτάλ ανορθολογισμού, χειρότερο κι από νηπιακό καβγά. Τα κυβερνητικά κόμματα μιλούν για ηρωική έξοδο από το μνημόνιο και επάνοδο στην κανονικότητα, κάτι που βέβαια απέχει μακράν ακόμα κι από την πιο αισιόδοξη παρατήρηση της πραγματικότητας. Και βέβαια δεν λένε κουβέντα για την μαύρη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, στην οποία αν είχαν έστω τυπικώς λειτουργήσει όπως στο διάστημα της εφαρμογής του μνημονίου, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης (όταν δεν ασχολούνται με το μαγιό του Καμμένου) επιμένουν πως δεν βγήκαμε από το μνημόνιο και δίνουν την αίσθηση της καταστροφής σε μια οικονομία που παλεύει για λίγη παραπάνω εμπιστοσύνη στις αγορές. Ξεχνούν επίσης να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, λες και η ανάγκη μας ήταν περίπου φυσικό φαινόμενο.

Όλα αυτά σε μια καθημαγμένη οικονομία και σε μια χώρα που αναζητά εναγωνίως την κοινή λογική. Έννοια πως όπως δείχνουν τα πράγματα είναι από τις πιο δυσεύρετες στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: