Ελλάδα » Στον δρόμο του μεταξιού ο Ν. Κοτζιάς

Στον δρόμο του μεταξιού ο Ν. Κοτζιάς

Στον δρόμο του μεταξιού ο Ν. Κοτζιάς

Τρόπους ενδυνάμωσης των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στον ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου στο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη – ένας δρόμος», για το οποίο θα υπογραφεί ΜOU μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, θα συζητήσει ο Ν. Κοτζιάς στο ταξίδι του στην Κίνα από τις 27 ως τις 29 Αυγούστου.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις κινεζικές πρωτοβουλίες για αμοιβαίως επωφελή οικονομική συνεργασία, οι συνομιλίες με το Πεκίνο λογίζονται από την ελληνική διπλωματία ως βασικό κομμάτι στους σχεδιασμούς της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για τη διάνοιξη νέων δρόμων και τη διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στην κατάσταση στη Συρία, στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στο Κυπριακό.

Ο Ν. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευρά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τις τριμερείς, μαζί με την Κύπρο, συνεργασίες για την προώθηση του διαλόγου και της θετικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται δε ότι το ταξίδι πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με επίκεντρο τη Συρία, όπου ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται στην τελική του φάση.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει επίσης τον Κινέζο αντιπρόεδρο Wang Qishan, τον επικεφαλής της Κ.Ε. του ΚΚΚ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Yang Jieqi, ενώ θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κρατική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, που κατά το «Foreign Affairs» θεωρείται «η μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία». Επίσης στη Σαγκάη θα συναντηθεί με επιχειρηματικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της COSCO Xu Lirong.

Με την επίσκεψη στην Κίνα και την έλευση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών σε όλα τα μεγάλα διεθνή κέντρα αποφάσεων, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη (ΟΗΕ) και Μόσχα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ενδιάμεσα ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 30 και 31 Αυγούστου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: