Υγεία » Ο καρκίνος του πνεύμονα. Γράφει ο Ελευθέριος Β. Χαλβατζούλης
ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του πνεύμονα. Γράφει ο Ελευθέριος Β. Χαλβατζούλης

Ο καρκίνος του πνεύμονα. Γράφει ο Ελευθέριος Β. Χαλβατζούλης

Ποια είναι η κύρια αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα; Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι το κάπνισμα ευθύνεται για όλους τους τύπους του καρκίνου του πνεύμονος. Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά. Ένα στα επτά άτομα που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως, θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα. Ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται σημαντικά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου;

  • Κάπνισμα: είναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα.
  • Ηλικία: Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου από
  • Κληρονομικότητα,
  • Ακτινοβολία,
  • Επάγγελμα (μάγειρες, αρτεργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμίαντου)
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
Γράφει ο Dr. Ελευθέριος Β. Χαλβατζούλης Θωρακο - καρδιοχειρουργός Διευθυντής Θωρακοχειρουργικού τμήματος Thorax Heart ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Εξειδικεύτηκε στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς - πνεύμονα στην μονάδα μεταμοσχεύσεων του  Harefield Hospital, Royal Brompton and Harefield, U.K. και στην Θωρακοχειρουργική Κλινική της Ruhrlandklinik, Westdeutsches Lungenzentrum am Universitätsklinikum Essen, Γερμανίας.

Γράφει ο Dr. Ελευθέριος Β. Χαλβατζούλης
Θωρακο – καρδιοχειρουργός
Διευθυντής Θωρακοχειρουργικού τμήματος Thorax Heart ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Εξειδικεύτηκε στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς – πνεύμονα στην μονάδα μεταμοσχεύσεων του Harefield Hospital, Royal Brompton and Harefield, U.K.
και στην Θωρακοχειρουργική Κλινική της Ruhrlandklinik, Westdeutsches Lungenzentrum am Universitätsklinikum Essen, Γερμανίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας. Ο επίμονος θωρακικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί συχνά στη διάγνωση της νόσου. Η δύσπνοια και οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, τα αιμόφυρτα πτύελα, η αιμόπτυση και το βράγχος φωνής αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Δεν είναι καθόλου σπάνιο, τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, να προέρχονται από τις μεταστάσεις, όπως οσφυαλγία στις οστικές μεταστάσεις ή ημιπληγία, ζάλη και αστάθεια από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;

Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. Η αξονική τομογραφία και το PET-CT δίνουν αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων και την έκταση του όγκου. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου.

Πως σταδιοποιείται ο καρκίνος του πνεύμονος;

Η σταδιοποίηση αποτελεί μία μέθοδο προσδιορισμού του μεγέθους και της επέκτασης της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος, παράγοντες καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση και την επιλογή της καλύτερης δυνατής θεραπείας και γίνεται με χρήση εξιδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Γενικά, οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

Χειρουργική

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται η κυρια θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Η αφαίρεση του όγκου και του περιβάλλοντος ιστού των πνευμόνων δίνει την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς με ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα με την χρήση ελάχιστα επεμβατικών και θωρακοσκοπικά υποβοηθούμενων μεθόδων (VATS).

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να δοθεί μετά από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσει την πιθανότητα μεταστάσεων ή πρίν από αυτή με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να μπορέσει ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία είναι μια μορφή ακτινογραφίας υψηλής ενέργειας που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωτογενής θεραπεία ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση).

Στοχευμένες θεραπείες

Περιλαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές ειδικά σχεδιασμένες για την καταστροφή του καρκινικού όγκου και των καρκινικά προσβεβλημένων κυττάρων. Κατά την ιστολογική εξέταση ανιχνεύεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη και τότε το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πιθανό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: