Πολιτισμός » Τσιάνος: Συγκίνηση που παρουσιάζω τους «Αχαρνής» στη Λάρισα
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Τσιάνος: Συγκίνηση που παρουσιάζω τους «Αχαρνής» στη Λάρισα

Τσιάνος: Συγκίνηση που παρουσιάζω τους «Αχαρνής» στη Λάρισα

Εν όψη της παράστασης «Αχαρνής» που ανεβαίνει της Τρίτη 28/8 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ ο Λαρισαίος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία τόνισε πως νιώθει συγκινημένος που ανεβαίνει η παράσταση στην πόλη του και περιμένει όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια τον στηρίζει να είναι για μια ακόμα φορά παρών.

«Το έργο είναι μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη ο οποίος είναι ειρηνόφιλος» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάνος και πρόσθεσε ότι «στο έργο τα βάζει με τους ξένους άρχοντες και τις ξένες δυνάμεις. Επίσης αν και επαναστατικό το έργο, δεν λείπουν τα φαλλικά άσματα και οι γιορτές οι οποίες υπάρχουν και σήμερα στον Τύρναβο και σε όλη την Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Λαρισαίος σκηνοθέτης μίλησε για την αγάπη που δέχεται από τους συμπολίτες του όταν τον σταματάνε στο δρόμο, αυτό θεωρεί ένα μεγάλο βραβείο και συγκινείται.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «στο αρχαίο δράμα οι ρόλοι πρέπει να παίζονται μόνο από άντρες, για αυτό είναι γραμμένοι, ακόμα και οι γυναικείοι , διότι είναι τραγικό μια γυναίκα να κοροϊδεύει το φύλλο της».

Για την παράσταση και το έργο:

Η μεγάλη επιτυχία του φετινού Καλοκαιριού «ΑΧΑΡΝΗΣ» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα  Τσιάνου, θα παρουσιαστεί στο «Κηποθέατρο Αλκαζάρ» την Τρίτη 28 Αυγούστου 21.15.

Στο ρόλο του Δικαιόπολι  ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης),  Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και  Ιωάννης Παπαζήσης (Ευριπίδης). Χάρης Φλέουρας (Αμφίθεος). Πρωταγωνιστεί επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.

Το έργο: Αθήνα 425 πχ., έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου. Στην Πνύκα δε βρίσκει κανέναν από τους συνέδρους, οι οποίοι συνήθως αργούν, και όταν εμφανιστούν σπανίως συζητούν για τα φλέγοντα ζητήματα. Ο Δικαιόπολις αδίκως προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ειρήνης. Οι κήρυκες τον κατεβάζουν κάτω, γιατί ήρθαν οι Πρέσβεις από την Περσία που θα ‘φερναν «έξωθεν βοήθεια». Γίνεται μια αλλοπρόσαλη συζήτηση με τα πιο άσχετα θέματα.

Ο Δικαιόπολις αποφασίζει να στείλει τον Αμφίθεο στη Σπάρτη, για να συνάψει  ειρήνη. Όταν εκείνος γυρίζει με τη συνθήκη, τον κυνηγούν οι καρβουνιάρηδες Αχαρνιώτες που δε θέλουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, γιατί τους κατέστρεψαν τα κτήματα.

Ο Δικαιόπολις, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο. Οι Αχαρνιώτες του επιτίθενται, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, επισκέπτεται τον Ευριπίδη να του δώσει κουρελιασμένα ρούχα από παραστάσεις  του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Ακολουθούν σπαρταριστά επεισόδια, ενώ το έργο   τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερο κρασί. Νικάει ο Δικαιόπολις, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπηλος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.

Συντελεστές:

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Παίζουν:

Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης.

Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης.

Ώρα έναρξης : 9.15 μμ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: ΑΧ.ΚΑΛΤΣΑΣ  &  viva.gr

 

Διαβάστε επίσης: