Βιβλίο » «Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας»
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

«Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας»

«Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας»

Γράφει ο Θανάσης Μάργαρης

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» με τίτλο «Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας» μια ενδιαφέρουσα ανθολογία έντεκα διάσημων διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η θεματική τους. Όλα γεννήθηκαν με αφορμή κάποιες αφηρημένες ιδέες από το μαγικό κόσμο των μαθηματικών. Μαθηματικές ιδέες που οι συγγραφείς αυτών των διηγημάτων κατάφεραν, με μεγάλη φαντασία και τέχνη, να μεταφέρουν σε πανέμορφες λογοτεχνικές εικόνες.

Τα διηγήματα που συγκροτούν αυτή την ανθολογία υπογράφουν μερικοί από τους κορυφαίους συγγραφείς Ε.Φ. όπως οι Άρθουρ Κλαρκ, Λάρι Νίβεν, Γκρέγκορι Μπένφορντ, Ρόμπερτ Χάϊνλαϊν, Γκρεγκ Ίγκαν, Άλφρεντ Μπέστερ και άλλοι πέντε αξιόλογοι δημιουργοί.

Ο Χριστόδουλος Λιθαρής έξοχος μεταφραστής και αρθρογράφος, ευθύνεται για τη μοναδική επιλογή και μετάφραση, από το ευρηματικό σύνολο διηγημάτων συγγραφέων που αποτέλεσαν το πρότυπο για πολλούς νεότερους δημιουργούς. Μετέφρασε τους μεγάλους Ρέϊ Μπράντμπερι, Φίλιπ Ντικ, Ούρσουλα Λεγκέν και αρκετούς ακόμη τόσο της χρυσής εποχής της Ε.Φ. όσο και της νεότερης γενιάς με αξιόλογο έργο.

Ο εξαίρετος φίλος Χ. Λιθαρής διετέλεσε επίσης αρχισυντάκτης των περιοδικών Ε.Φ. «Απαγορευμένος Πλανήτης», «Φανταστικά Χρονικά» και αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Α.Λ.Ε.Φ. (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας).

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μαθηματικός και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, στον έξοχο πρόλογό του εκτός της παρουσίασης των διηγημάτων, αναδεικνύει τη σημασία της επιστήμης – στην περίπτωση των μαθηματικών – στην ανάπτυξη μεγάλων έργων Ε.Φ. από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Έντεκα συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς πειραματίζονται με το χώρο των μαθηματικών, προσφέροντας στον αναγνώστη διηγήματα Ε.Φ. άρτιας αισθητικής, οικοδομώντας με εξαίσια λογοτεχνική αρχιτεκτονική το σύνολο της ανθολογίας, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα.

Οι συγγραφείς της ανθολογίας με μια αιρετική ανάπτυξη του μύθου, καταθέτουν απόψεις, θέτουν ερωτήματα, ενισχύοντας το σκεπτικισμό του αναγνώστη με ιδέες πρωτοποριακές.

Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: