Βιβλίο » «Οι Άγγελοι του Διαστήματος»
BIBΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

«Οι Άγγελοι του Διαστήματος»

«Οι Άγγελοι του Διαστήματος»

(φωτ. ο κ. Μιχάλης Αργυρίδης)

- Στον Θανάση Μάργαρη, μελετητή της λογοτεχνίας του φανταστικού – συγγραφέα

Ισαάκ Ασίμοφ : «Οι Άγγελοι του Διαστήματος».  Μετάφραση: Λίτσα Ψαραύτη. Εικονογράφηση: Bernard Colonna. Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα. Νουβέλα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά.

Ο Ισαάκ Ασίμοφ έχει γράψει πάνω από 300 βιβλία. Τα πιο γνωστά του είναι: «Εγώ το ρομπότ», «Ο γυμνός ήλιος», «Σπηλίες από ατσάλι», «Γαλαξιακή αυτοκρατορία» (τριλογία), «Τα παιδιά του αύριο», «Ο δισεκατονταετής άνθρωπος», «Το τέλος της αιωνιότητας», «Φανταστικό ταξίδι» κτλ.

Με το ψευδώνυμο Πολ Φρέντς έγραψε έξι παιδικά μυθιστορήματα με ήρωα τον Λάκυ Σταρρ. Ακόμη, έγραψε τη νουβέλα «Οι Άγγελοι του Διαστήματος», η οποία πρωτοεκδόθηκε το 1975.

Στη νουβέλα, η μητέρα του Τζόναθαν – ένα αγόρι που ζει σε μια μελλοντική εποχή, που η επικοινωνία ανάμεσα στους διάφορους πλανήτες των ηλιακών συστημάτων του σύμπαντος, είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο κι εύκολο – είναι επιθεωρήτρια πλανητών κι επισκέπτεται  έναν καινούργιο πλανήτη , για να δώσει έγκριση να κατοικηθεί από ανθρώπους. Στο ταξίδι της τη συνοδεύει και ο Τζόναθαν. Σε αυτόν τον μυστηριώδη πλανήτη, το αγόρι θα συναντήσει μια μικρή ρόδα, ένα εξωγήινο πλάσμα και μια αγνή φιλία θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους. Πώς θα καταφέρει, όμως, ο Τζόναθαν να πείσει τη μητέρα του ότι τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη έχουν νοημοσύνη και πρέπει να μείνουν στον τόπο τους; Πώς θα σώσει τον μικρό του φίλο και τι θα κάνει για να γλιτώσει όλα τα πλάσματα του πλανήτη, που κινδυνεύουν να εξοντωθούν από τους ανθρώπους;

Μια νουβέλα γεμάτη τρυφερότητα και ανθρωπιά, που διασκεδάζει τα παιδιά και συγχρόνως τα προβληματίζει.

Ένα κείμενο που αποδοκιμάζει την εγωπάθεια, το συμφέρον και την αλληλοεξόντωση των ανθρώπων ή, γενικά, ζωντανών όντων και εξαιρεί την αγνότητα κι αθωότητα της ψυχής και την αλληλοκατανόηση.

Η αφήγηση είναι απλή και ρέουσα κι ο διάλογος ζωηρός.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αρκετά φανταστικά ευρήματα, τα οποία γίνονται πειστικά, γιατί στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και διαδραματίζονται στο μακρινό μέλλον.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά απο 10 χρονών και πάνω, κι όχι «για παιδιά απο 8 έως 12 ετών» (όπως συστήνει ο εκδοτικός οίκος), προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα κι επωφελέστερα για τους νεαρούς αναγνώστες.

* Ο Μιχάλης Ι. Αργυρίδης (Μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνία – συνεργάτης του Διευνούς Ιντιτούτου Παιδικής Λογοτεχνίας της Οσάκα (Ιαπωνία) και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού_ Νεανικού Βιβλίου)

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: