Δήμοι Νομού » Δήμος Ελασσόνας » Τα όρνεα του Μετεώρου Τσαριτσάνης (φωτ.)
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ...

Τα όρνεα του Μετεώρου Τσαριτσάνης (φωτ.)

Τα όρνεα του Μετεώρου Τσαριτσάνης (φωτ.)

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Τσαντόπουλος

Παρακολουθώντας τις προάλλες το Τζουράσικ Παρκ στην τηλεόραση μου ήρθε στο μυαλό κάτι σχετικό με αυτά που δυστυχώς είχαμε και χάσαμε.

Καμία σχέση βέβαια με τους τυρανόσαυρους και τους δεινόσαυρους πίσω στο μακρινό παρελθόν, αλλά τα όρνεα, τα ημερόβια αρπακτικά πτηνά που ζούσαν και αναπαράγονταν στην περιοχή μας πριν μερικά χρόνια. Εκμεταλλευόμενα τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες βασίλευαν στα οικοσυστήματά μας, κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, αναζητώντας την τροφή τους, πετώντας πάνω από λόφους με χαμηλή βλάστηση και απότομα βράχια με υψόμετρο έως και 2000 μέτρα. Παρά την τρομακτική τους όψη, το μεγάλο μήκος  σώματος  (93-100 έως 110 -112) εκατ., το εντυπωσιακό άνοιγμα πτερύγων: (234- 236 έως 274-280) εκατ. και τον ανατριχιαστικό ρόλο τους, τα όρνια ήταν και είναι πολύ σημαντικά για την τροφική αλυσίδα και τους βιότοπους σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς θεωρούνται φυσικοί ανακύκλωνες.

Λίγο έξω από την Τσαριτσάνη βρίσκεται ένας τέτοιος βράχος που στην κορυφή του είναι η εκκλησία του Σωτήρος, το Μετέωρο της Ελασσόνας, όπως το «βάπτισα» . Έχει ύψος περίπου 100 μέτρα και παλαιότερα η πρόσβαση στην κορυφή γίνονταν με σκάλες γαντζωμένες κάθετα στον βράχο.

TA OΡΝΕΑ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

TA OΡΝΕΑ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (7)

Εκεί λοιπόν σε μία από τις κατακόρυφες πλευρές υπάρχουν μερικές σπηλιές τελείως απροσπέλαστες. Μόνο πετώντας φθάνεις σε αυτές. Σήμερα η κατάβαση στις σπηλιές έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μα η ανάβαση είναι εύκολη, μιας και οι κάτοικοι της περιοχής φρόντισαν να κατασκευάσουν τσιμεντόσκαλες. Και γίνεται ευκολότερη για εμάς, καθώς το «πέταγμά» μας με το drone χαρίζει στον έμπειρο χειριστή μοναδική οπτική γωνία σε επικίνδυνα περάσματα.

TA OΡΝΕΑ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (6)

Πετώντας έφθασαν εκεί και τα όρνεα – γύπες  και έφτιαξαν τις φωλιές τους, έχοντας στα πόδια τους τον δικό τους κυνηγότοπο. Όχι ακριβώς δικό τους, αφού έπαιρναν μερίδιο τροφής από εμάς τους ανθρώπους, κάτι που δεν άρεσε φυσικά σε κάποιους.

TA OΡΝΕΑ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (4)

Φροντίσαμε λοιπόν να τα δηλητηριάσουμε με φόλες, σύμφωνα με κτηνοτρόφους της περιοχής για να απαλλαγούμε από αυτά τα «κλεφτρόνια».

Και τα κουφάρια τους στέκουν μέσα στις σπηλιές θυμίζοντας την άγρια ζωή που εξαφανίσαμε για να κυριαρχήσουμε στον αγγελικά πλασμένο κόσμο μας…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: