Οικονομία » Σπάνε ρεκόρ φέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και ο τζίρος

Σπάνε ρεκόρ φέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και ο τζίρος

Σπάνε ρεκόρ φέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και ο τζίρος

Διψήφια αύξηση στον αριθμό των διεθνών επισκεπτών αλλά και των κερδών κατέγραψαν το β’ τρίμηνο το έτους (και η αυξητική τάση συνεχίζεται και στο γ τρίμηνο του έτους) τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με τη διαφορά ότι ενώ η Αθήνα εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος πόλος προσέλκυσης τουριστών, οι περισσότερες εισπράξεις χρημάτων καταλήγουν στις τσέπες των ξενοδόχων παραθεριστικών περιοχών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία GBR Consulting που καταγράφει και παρακολουθεί τις πληρότητες και τα έσοδα της ξενοδοχειακής αγοράς.

Με βάση στοιχεία της έρευνας τα ελληνικά ξενοδοχεία καταγράφουν φέτος πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε πληρότητες δωματίων και εσόδων από ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις και πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ρώμη και η Μαδρίτη.

Η Αθήνα εμφανίζει το β τρίμηνο το έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο αύξηση στη ροή των ξένων επισκεπτών κατά 21,8%,και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 12,4%.Η διαφορά που εμφανίζεται μεταξύ της αύξησης στον αριθμό των επισκεπτών και των εισπράξεων αποδίδεται, από γνώστες της τουριστικής αγοράς, στην αλματώδη διείσδυση, κυρίως στην πρωτεύουσα, των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών τύπου Airbnb που οδηγεί σε «διαρροή» ξένων τουριστών προς τα καταλύματα αντί της διαμονής σε ξενοδοχεία .

Αντιθέτως σε παραθεριστικές περιοχές, όπου η διείσδυση του Airbnb δεν τόσο μεγάλη όσο στην Αθήνα η διψήφια αύξηση (15,1%) στον αριθμό των επισκεπτών το β’ τρίμηνο του έτους μεταφράστηκε αναλόγως και σε υψηλά επίπεδα τζίρου (17,3%).

Στη Θεσσαλονίκη κατεγράφη το β’ τρίμηνο αύξηση των ξένων επισκεπτών των ξενοδοχείων κατά 13,6% και των εσόδων κατά 15%.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: