Λάρισα » ΕΚΛ: Κτίριο ΕΦΚΑ στο οικόπεδο της οδού Ασκληπιού

ΕΚΛ: Κτίριο ΕΦΚΑ στο οικόπεδο της οδού Ασκληπιού

ΕΚΛ: Κτίριο ΕΦΚΑ στο οικόπεδο της οδού Ασκληπιού

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ απέστειλε υπόμνημα στον διοικητή του ΕΦΚΑ Λάμπρο Σέμπο, με το οποίο διεκδικεί την κατασκευή του νέου κτιρίου του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο ιδιόκτητο οικόπεδό του, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα.

Αναλυτικά, στο υπόμνημα επισημαίνονται τα εξής:

«Το Δ.Σ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με το παρών υπόμνημά του, ζητά να δώσετε άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο ιδιόκτητο οικόπεδό του (οδός Ασκληπιού), που καρκινοβατεί εδώ και 16 χρόνια, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα, βρίσκονταν το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, που λειτουργούσε επι δεκαετίες εκεί, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το 2001 κρίθηκε ως ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπαψε να λειτουργεί και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ από τότε στεγάζονται σε ιδιωτικά γραφεία, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για ενοίκια μηνιαίως.

Η απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ, όταν σταμάτησε την λειτουργία το παλιό ιδιόκτητο κτίριο του, ήταν να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίες του. Η κατεδάφιση έγινε το 2008 και από τότε παραμένει ένα χορταριασμένο οικόπεδο.

Η διοίκηση του ΙΚΑ από το 2010 είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανέγερση του νέου κτιρίου, μάλιστα είχε γίνει η μελέτη αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Τον Ιούλη του 2011 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε στον τοπικό τύπο της Λάρισας και σε συνάντηση που είχαμε μαζί του ως Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ότι αρχές του 2012 θα γίνονταν η δημοπράτηση και μέσα στο ίδιο έτος θα εγκαθίστατο ο εργολάβος και θα ξεκινούσε η ανέγερση του κτιρίου, με στόχο στο τέλος του 2014 να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Αντι αυτού τον Νοέμβρη του 2013 ανακοινώθηκε, ότι η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να μην φτιάξει το νέο κτίριο του ΙΚΑ, αλλά να νοικιάσει το ιδιόκτητο οικόπεδό του σε επιχειρηματία για να γίνει εμπορικό πάρκινγκ, κάτι που δεν προχώρησε.

Το αποτέλεσμα είναι ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) να μην έχει ιδιόκτητο κτίριο στη Λάρισα, να έχει μεγάλη αιμορραγία σε ενοίκια και να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του ικανοποιητικά, γιατί οι χώροι που νοικιάζει δεν είναι κατάλληλοι. Τώρα κινήθηκε διαδικασία ενοικίασης νέου ιδιωτικού κτιρίου που θα είναι και σε μακρινό σημείο από το κέντρο, γεγονός που δεν θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, αξιώνει από το Δ.Σ του ΕΦΚΑ:

1.     Να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης του ιδιόκτητου οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στον Δήμο Λαρισαίων, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο.

2.    Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στην Φιλιππούπολη ή αλλού, γιατί δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.

3.    Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.  Η θέση μας αυτή ήταν από την στιγμή που κατεδαφίσθηκε το παλιό κτίριο, γιατί πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το σημείο εξυπηρετείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που μένουν στο κέντρο και έχουν πρόσβαση πεζή, αλλά και όσων μένουν σε συνοικίες, αφού υπάρχει ίση σχετικά απόσταση από όλες τις συνοικίες».

Διαβάστε επίσης: