Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Οι «πολιτοφύλακες» του καλοκαιριού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Οι «πολιτοφύλακες» του καλοκαιριού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Οι «πολιτοφύλακες» του καλοκαιριού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Τον Αύγουστο η Ελλάδα κλείνει. Σπάνια βρίσκεις επιχειρήσεις, υπηρεσίες, ακόμα και ανθρώπους στην πόλη. Τα τηλεφωνικά κέντρα μονότονα ενημερώνουν ότι οι υπηρεσίες θα επανέλθουν μετά από δύο εβδομάδες. Καλοκαίρι. Διακοπές, θάλασσες και ηλιοθεραπεία. Για όλους;

Όχι. Κάθε φορά από τη ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών, μπαίνω θέλοντας και μη σε μια νοητική διαδρομή που γυρίζει πίσω στην πόλη. Στους ανθρώπους που για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, είναι αναγκασμένοι (ή κάποιοι το επιλέγουν) να αναλαμβάνουν το ρόλο του «πολιτοφύλακα» στις άδειες πόλεις. Τους εργαζόμενους του 15αύγουστου.

Νοσοκομεία, εστιατόρια ή καφέ, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ, μεταξύ πολλών άλλων επαγγελμάτων, δεν «κλείνουν» τις ημέρες που οι πάντες κάνουν διακοπές. Μένουν πίσω, πολιτοφύλακες για να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους λιγοστούς, αλλά υπαρκτούς πελάτες τους. Και ζουν ταυτόχρονα τη γοητεία της άδειας πόλης (όπου αλήθεια όλα μοιάζουν πιο ανθρώπινα) με τον αναστεναγμό που προκαλεί η σκέψη των χαμένων διακοπών.

Αυτοί οι άνθρωποι που μένουν στις πόλεις δουλεύοντας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πάντα προκαλούσαν το θαυμασμό μου. Όσες φορές βρέθηκα στις «υπηρεσίες» τους διέκρινα στο βλέμμα τους αυτό τον αναστεναγμό, αλλά και το πείσμα της υπαγωγής στο καθήκον.
Τούτες τις μέρες λοιπόν, που όλα υπολειτουργούν, κρατώ πάντα μια σκέψη για όσους υποταγμένοι στο καθήκον μένουν πίσω, δοκιμάζοντας την πίκρα της άδειας πόλης και την ιδιαίτερη ζέστη ενός «άδικου» (για κείνους) καλοκαιριού. Κερδίζουν το σεβασμό μου, είτε υποχρεώνονται , είτε επιλέγουν. Και δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας σε όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Καλό καλοκαίρι σε όλους…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: