Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Χρήστος Καραμπούζης: «Σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο»
Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗ LARISSANET

Χρήστος Καραμπούζης: «Σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο»

Χρήστος Καραμπούζης: «Σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο»

«Άσκηση εκκένωσης περιοχής στη Θεσσαλία δεν έχουμε κάνει – Ο πολίτης δεν είναι πάντα συνεργάσιμος»- «Εμείς στη Θεσσαλία- σε σχέση με την Αττική- δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας»- «Το πεύκο είναι «πυριτιδαποθήκη» το ζήσαμε πολλές φορές και στον Κίσσαβο, αλλά και σε άλλες περιοχές»

 

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Η τραγωδία της Αττικής ήταν πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- στη χώρα σε επίπεδο απωλειών ανθρώπινων ζωών από πυρκαγιά. Με αφορμή αυτή την ανείπωτη τραγωδία της Ανατολικής Αττικής ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πολύπειρος σε τέτοιες καταστάσεις κ. Χρήστος Καραμπούζης μιλάει για το τραγικό γεγονός τονίζοντας με νόημα ότι «δεν θα πρέπει τόσο εύκολα να επιρρίπτουμε ευθύνες», αναφερόμενος στην κριτική που ακολούθησε.

Μιλάει για το πρωτόκολλο που ακολουθείται αναφορικά με το σχέδιο εκκένωσης μιας περιοχής και καταλήγει σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την βοήθεια των Δήμων θα εκπονήσει σχέδιο για εκκένωση περιοχών από πυρκαγιά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε και μια ανάλογη άσκηση με την συμμετοχή και των πολιτών.

Έχετε πραγματικά μεγάλη εμπειρία. Βλέποντας την τραγωδία στην Αττική πόσο εύκολα μπορούμε να μιλάμε για ευθύνες και για έλλειψη συντονισμού;

Είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα εξ’ αποστάσεως. Οι άνθρωποι που ήταν εκεί είναι οι πλέον αρμόδιοι για να εκτιμήσουν τι συνέβη. Σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες ας μη είμαστε ανοιχτοί σε εκτιμήσεις. Έγιναν κάποια λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά την ένταση και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτοί είναι δύο αρνητικοί παράγοντες όσον αφορά στο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη δεν φταίει μόνο το Κράτος, αλλά φταίμε κι εμείς. Το λέω γιατί εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρίσει κάποια κομμάτια στο χώρο μας. Θα μπορούσε το Δασαρχείο να βοηθήσει να κόψουμε κάποια δέντρα για να φτιάξουμε μεγαλύτερες και καλύτερες αντιπυρικές ζώνες. Το να ρίχνουμε ευθύνες, όπως κάναμε για τις πυρκαγιές του 2007 ή στην φετινή πυρκαγιά, τόσο εύκολα, δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Είχαμε στο παρελθόν κάποια ανάλογη φωτιά που να μοιάζει σε αυτή της Αττικής;

Εμείς είχαμε δώσει… εξετάσεις στην μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Τότε στον Κίσσαβο είχαμε απώλειες. Αποφασίσαμε την εκκένωση κάποιων τμημάτων. Κάποιοι δεν έφυγαν. Τα άτομα που κάηκαν τότε δεν έπρεπε να περάσουν μέσα από τη φωτιά και δυστυχώς πέρασαν. Θυμάμαι ότι η ηγουμένη της Μονής στην Ανατολή είπε ότι «ο Θεός είναι μαζί μας» και πέρασε χωρίς την δική μας άδεια από τη φωτιά και σώθηκε. Το Κράτος τότε ήταν εκεί. Κι όμως είχαμε θάνατο χωρίς να φταίει το Κράτος.

ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1)

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καραμπούζης μιλάει για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η περιοχή μας για την αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης

Κοιτώντας το Μάτι ως ανάγλυφο, έχουμε εμείς στη Θεσσαλία τέτοιες παρόμοιες περιοχές;

Εμείς στη Θεσσαλία δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας. Υπάρχει μια σταθερή έμπειρη ομάδα σε επίπεδο Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού και Πολιτικής Προστασίας που μπορούμε να συνεργαστούμε εξαιρετικά και ξέρουμε την περιοχή μας. Πρέπει να πούμε ότι βοηθάνε πολύ σε αυτή την προσπάθεια οι εθελοντικές οργανώσεις.

Μάτι

Έχει σημασία τι δέντρα χρησιμοποιούμε στις δασοφυτεύσεις. Στην Αττική μεγάλη ζημιά έκαναν τα πεύκα και άλλα δέντρα που βοήθησαν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Το πεύκο είναι «πυριτιδαποθήκη», το ζήσαμε πολλές φορές και στον Κίσσαβο, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Συζητάμε πολύ για την τραγωδία στην Αττική για το ποιος ήταν αυτός που έπρεπε να εισηγηθεί την εκκένωση, ποιος θα την αποφάσιζε και ποιος θα την υλοποιούσε. Αλήθεια ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης.

Όταν υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο, υπεύθυνος για την κατάσβεση, για την διαχείριση και την οργάνωση είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Δήμο και με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, με την Αστυνομία και την Περιφερειακή Ενότητα συγκροτούν το συντονιστικό όργανο. Αυτό το όργανο και μετά από εισήγηση του εκάστοτε Διοικητή της Πυροσβεστικής αποφασίζει για εκκένωση ενός Δημοτικού Διαμερίσματος. Υπεύθυνος για αυτή την απόφαση είναι ο Δήμαρχος. Όταν η φωτιά αφορά πάνω από δύο Δήμους τότε αποφασίζει ο Αντιπεριφερειάρχης του κάθε νομού και ο Περιφερειάρχης που ηγείται όλων. Για να υλοποιηθεί η εκκένωση των οικισμών υπεύθυνη είναι η Αστυνομία. Όμως το να φύγει κάποιος από το σπίτι του είναι προαιρετικό μέτρο και όχι υποχρεωτικό. Το έχουμε ζήσει κι αυτό. Κυρίως άτομα ηλικιωμένα πολλές φορές, ενώ η περιοχή εκκενώνεται, δεν φεύγουν από το σπίτι τους. Είναι επίσης σημαντικό να δούμε τι θα κάνουμε και μετά την εκκένωση μιας περιοχής ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΑΤΙ-ΑΤΤΙΚΗΣ

Προληπτικά μέτρα για να μην φτάσουμε σε μια τραγωδία μπορούμε να πάρουμε και ποια είναι αυτά;

Το πρώτο μέτρο είναι να μάθει ο κάθε πολίτης πως μπορεί να φεύγει με ασφάλεια από μια τέτοια κατάσταση όπως γίνεται σε αρκετές χώρες. Άσκηση εκκένωσης περιοχής στη Θεσσαλία δεν έχουμε κάνει. Παρότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης μπορεί με ασφάλεια να γίνει η διαδικασία. Πιστεύω ότι μετά από αυτή την τραγωδία θα υπάρξει εγκύκλιος από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο. Το σχέδιο θα πρέπει να υπάρξει, αλλά θα εξαρτάται στην υλοποίησή του από την ένταση, τις διεξόδους, από το χρονικό περιθώριο της εκκένωσης και την εποχή που θα γίνει το συμβάν. Θα θέλαμε να κάνουμε μια άσκηση εφαρμογής για την εκκένωση μιας περιοχής. Βέβαια μια τέτοια άσκηση θα ήταν δύσκολη καθώς ο πολίτης δεν είναι πάντα συνεργάσιμος. Στο επόμενο Συντονιστικό θα ζητήσουμε σχέδια εκκένωσης από τους Δήμους. Θέλουμε να κάνουμε μια τέτοια διαδικασία.

ENTYΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: