Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Μία απάντηση για τα «πρόστιμα» στα παράλια Λάρισας
"AMOIBH ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ GEA"

Μία απάντηση για τα «πρόστιμα» στα παράλια Λάρισας

Μία απάντηση για τα «πρόστιμα» στα παράλια Λάρισας

Παραπλανητικές οι απόψεις του προέδρου τοπικού σωματείου» τονίζει ο Οργανισμός GEA»

«Οι απαιτήσεις του GEA δεν συνιστούν πρόστιμο, αλλά όπως ορίζει ο νόμος εύλογη αμοιβή των δικαιούχων η οποία και αποδίδεται σε αυτούς» τονίζει ο Οργανισμός GEA σε απάντησή του προς τη Larissanet και επισημαίνει πως είναι «Παραπλανητικές οι απόψεις του προέδρου τοπικού σωματείου». H απάντηση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της larissanet για την κατάσταση που επικρατεί στα παράλια και τις σχέσεις του τοπικού Συλλόγου με τον Οργανισμό.

Αναλυτικά η απάντηση του Οργανισμού GEA:

«Με αφορμή το δημοσίευμα της 29ης Ιουλίου 2018 στην εφημερίδα Larissanet υπό τον τίτλο: «Απειλούνται με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις λόγω των προστίμων – Καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις έως και τις 18.000 ευρώ», που υπογράφει ο δημοσιογράφος κύριος Πάνος Γαρουφαλιάς, με τo οποίo διαστρεβλώνεται η εικόνα και η δράση του Οργανισμού GEA, GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, ο Οργανισμός μας γνωστοποιεί δημοσίως τα εξής, θεωρώντας δεδομένο ότι θα δημοσιευθούν στην ίδια θέση που δημοσιεύθηκαν και το ανωτέρω δημοσίευμα:

Με μεγάλη έκπληξη ο Οργανισμός GEA, ο οποίος συνεργάζεται αγαστά με εκατοντάδες επιχειρηματίες του νομού Λαρίσης, ανέγνωσε το ανωτέρω άρθρο το οποίο καταγράφει παραπλανητικές απόψεις  του  προέδρου  τοπικού σωματείου,  που δημιουργούν στους αναγνώστες σας μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα του GEA τόσο ως προς τη συνεργασία του με την πληθώρα των επιχειρήσεων Λάρισας, όσο και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθεί αναφορικά με την ενημέρωση των χρηστών, τις νομικές ενέργειες και τη διανομή των αμοιβών που εισπράττει.

Ειδικότερα, o Οργανισμός GEA έχει ήδη συμβληθεί με χιλιάδες επιχειρήσεις στον νομό Λαρίσης και σε όλη την χώρα. Έχει δε συνάψει πολλές τοπικές συλλογικές συμφωνίες με τους τοπικά αρμόδιους συλλόγους επαγγελματιών, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά το παρελθόν κατόπιν διαπραγματεύσεων των οργανισμών GRAMMO, ΕΡΑΤΩ και ΑΠΟΛΛΩΝ, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Το ίδιο επιχείρησε και με τα τοπικά επαγγελματικά σωματεία του νομού Λαρίσης, ήδη από το 2014. Ωστόσο, παρά τις ευνοϊκές προτάσεις και τις προσπάθειές μας για υπογραφή συλλογικής συμφωνίας, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Και κατόπιν τούτου, λοιπόν, ο Οργανισμός GEA συνέχισε τη διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και της είσπραξης της εύλογης αμοιβής σε ατομικό επίπεδο.

Η διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και είσπραξης της εύλογης αμοιβής είναι ενιαία για όλη τη Χώρα και έχει ως εξής:

α) κατά τόπους επισκέψεις στις επιχειρήσεις για ενημέρωση και κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τη χρησιμότητα της μουσικής,

β) τηλεφωνική επικοινωνία από το τηλεφωνικό κέντρο του GEA,

γ) τηλεφωνική επικοινωνία από το Νομικό Τμήμα του GEA προς αποφυγή δικαστικών ενεργειών και

δ) Σε περίπτωση άρνησης των χρηστών για την καταβολή της εύλογης αμοιβής, προσφυγή στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, ώστε να ορισθεί το ύψος και οι όροι πληρωμής της εύλογης αμοιβής σύμφωνα με τον Ν. 2121/1993 και τον Ν. 4481/2017.

H ανωτέρω διαδικασία ακολουθήθηκε επανειλημμένα και εξαντλητικά και στον νομό Λαρίσης, με πάρα πολλές επισκέψεις και πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλες τις επιχειρήσεις του νομού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεκάδες επιχειρηματίες αποδέχτηκαν την υποχρέωση καταβολής της εύλογης αμοιβής για τη μουσική που χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που αρνήθηκαν την καταβολή της αμοιβής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο GEA, εφαρμόζοντας το νόμο, αιτήθηκε τον ορισμό της αμοιβής στο αρμόδιο Δικαστήριο. Τώρα, με το δημοσίευμά σας, δημιουργείται η αίσθηση ότι επεμβαίνει πρόεδρος τοπικού σωματείου για να διεκδικήσει διάκριση εις βάρος των καλοπίστων επιχειρηματιών.

Σχετικά με το δημοσίευμά σας με τον δυσφημιστικό τίτλο «Απειλούνται με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις λόγω των προστίμων – Καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις έως και τις 18.000 ευρώ», κατ’ αρχήν διευκρινίζουμε ότι:

  1. Ουδεμία σχέση ή συνάφεια υπάρχει ανάμεσα σε οποιαδήποτε απαίτηση του GEA και πρόστιμα που συνδέονται με την παρουσία ή απουσία της ΑΕΠΙ. Είναι απόλυτη η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο. Η πρώτη διαφορά αφορά στη μορφή των δύο, με την ΑΕΠΙ να είναι κερδοσκοπική νομική οντότητα, αφού είναι Ανώνυμη Εταιρεία (έμπορος δηλαδή κατά το σύστημα του δικαίου μας), ενώ ο GEA είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής επιχείρησης (όχι έμπορος). Η δεύτερη, στη φύση των εκπροσωπούμενων δικαιωμάτων και την αντίστοιχη νομική τους προστασία: Η ΑΕΠΙ εκπροσωπούσε το πνευματικό δικαίωμα συνθετών και στιχουργών˙, ενώ ο GEA εκπροσωπεί το συγγενικό δικαίωμα των μουσικών, τραγουδιστών και δισκογραφικών επιχειρήσεων, και πληροί απολύτως όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ευρωπαϊκής και εθνικής, ώστε να λειτουργεί με διαφάνεια, να ελέγχεται από τους δικαιούχους, να μην ενεργεί κερδοσκοπικά, αλλά να διανέμει το σύνολο των αμοιβών στους δικαιούχους.
  1. Οι απαιτήσεις του GEA δεν συνιστούν πρόστιμο, αλλά όπως ορίζει ο νόμος εύλογη αμοιβή των δικαιούχων η οποία και αποδίδεται σε αυτούς. Ο GEA δεν «βεβαιώνει πρόστιμα», προβάλλει μια νόμιμη απαίτηση, μια ενοχική αξίωση εύλογης αμοιβής και τα δικαστήρια όλης της χώρας σε υπερδεκαετή νομολογία έχουν κρίνει πολλές εκατοντάδες φορές τα κριτήρια του αμοιβολογίου του GEA ως εύλογα.

Περαιτέρω επισημαίνουμε σχετικά με τις δηλώσεις που αναμεταδίδετε ότι προδήλως πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Είναι εμφανές από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι εάν αυτοί γίνονταν δεκτοί θα δημιουργείτο απόλυτη στρέβλωση στην αγορά και διάκριση εις βάρος των σοβαρών επιχειρηματιών και των καλοπίστων χρηστών μουσικής που συμβάλλονται και συνεργάζονται αγαστά με τον GEA, χωρίς να προσπαθούν να εξαντλήσουν του δικαιούχους εξωθώντας τους σε αντιδικίες. Αναγιγνώσκουμε τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου να διαμαρτύρεται για τις παρελθούσες απαιτήσεις, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα και στον νομό Λαρίσης τις έχουν ήδη εξοφλήσει. Αναγιγνώσκουμε να διαμαρτύρεται που απαιτούνται αμοιβές βάσει της πραγματικής επιφανείας των επιχειρήσεων και της πραγματικής του δραστηριότητας, όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί με πραγματογνωμοσύνη και με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλονται χιλιάδες επιχειρήσεις. Αναγιγνώσκουμε τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου να προβάλλει επιλεκτικά αλλά επιμελώς αόριστα συγκεκριμένες περιπτώσεις για να δημιουργήσει εντυπώσεις μέσω του Τύπου και έτσι να εξωθεί τους χρήστες μουσικής σε αντιδικίες.

Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου καταστηματαρχών, αντί να επιχειρεί να δυσφημίσει τον μη κερδοσκοπικό GEA που ενεργεί απολύτως σύμφωνα με την νομοθεσία, εθνική και ευρωπαϊκή, θα μπορούσε να μεσολαβήσει ώστε να ευεργετηθούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, να διαπραγματευτεί και να επιτύχει ειδική τοπική συμφωνία όπως έχει επιτευχθεί με τον GEA σε πολλές δεκάδες περιπτώσεων σε όλη την χώρα, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Θα μπορούσε δε ακόμη και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αντιδικία, να διευκολύνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πάντοτε επιδιώκει και ο GEA.

Όταν τα συλλογικά όργανα μεριμνούν ώστε να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις σχετικά με την υποχρέωσή τους και ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για επικοινωνία και συνεργασία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσα χρόνια νομολογίας, είναι πάντοτε ευεργετικό για όλα τα μέρη. Αντί να επικοινωνεί δια του Τύπου, διαστρεβλώνοντας και παραπληροφορώντας, καλούμε το τοπικό σωματείο έστω και αυτή την στιγμή να μεριμνήσει για τα μέλη του και να συνομιλήσει καλόπιστα με τον Οργανισμό μας, να διαπραγματευτεί πραγματικά και καθολικά».

Διαβάστε επίσης: