Ελλάδα » Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες -Κριτήρια & διαδικασία

Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες -Κριτήρια & διαδικασία

Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες -Κριτήρια & διαδικασία

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με στόχο να επιταχύνει την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Στάθακης, βασικό στόχος είναι η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών κατεδαφίσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και περίπου 700 σε παραλίες.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων με αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Σταθάκης εξηγώντας ότι τα κριτήρια αυτά θα είναι:

– στην περίπτωση των δασών, αν βρίσκονται σε εθνικός δρυμό ή σε αναδασωτέες εκτάσεις που επλήγησαν από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές

– στην περίπτωση των παραλιών, η απόσταση από τον αιγιαλό.

Πρόκειται για τις πιο εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων, σχολίασε ο υπουργός, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει «σύγκρουση» με το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων.

Μέσω σχετικής τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή «χωρίς να θίγει την ισχύουσα νομοθεσία» όπως τόνισε ο υπουργός, θα δίνεται στο υπουργείο η δυνατότητα παρέμβασης, ενώ οι επιθεωρητές δόμησης θα έχουν την δυνατότητα παρέμβασης απευθείας στο ΣτΕ για 15 ημέρες.

Η ίδια τροπολογία θα εξασφαλίζει πόρους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνει τις κατεδαφίσεις. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το Πράσινο Ταμείο, κατά παρέκκλιση της οροφής του 2,5% που προβλέπεται σήμερα. Παράλληλα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις με εργολάβους μέχρι το όριο των 135.000 ευρώ (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία). Εργολαβίες που έχουν ήδη συναφθεί θα μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τις επεκτείνει κατά 50%. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι πρόκειται για μεταβατικά μέτρα, έως ότου λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά παρατηρητήρια δόμησης, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο, εκτιμώντας ότι ως το 2020 η χώρα θα είναι χαρτογραφημένη κατά 75%, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, χαρτογραφημένο ήταν το 25%.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδαφίσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις που δίνονται στους πυρόπληκτους, ενημερώνοντας ότι με την τροπολογία που έχει κατατεθεί έχει θεσμοθετηθεί ο μη συμψηφισμός τους με άλλου είδους υποχρεώσεις προς την εφορία.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: