Συνεντεύξεις » Μάρθα Αρταπυρίδου: «Έργα που ξανασχηματίζουν στιγμές»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

Μάρθα Αρταπυρίδου: «Έργα που ξανασχηματίζουν στιγμές»

Μάρθα Αρταπυρίδου: «Έργα που ξανασχηματίζουν στιγμές»

«Πρόκειται για μια σειρά έργων που συνθέτουν με διαφορετικές τεχνοτροπίες και  εικόνες το νόημα της έκθεσης που τίτλος της είναι reforge που σημαίνει ξανασχεδιάζω, ξανασχηματίζω»

 Φωτ. Γιάννης Χαρισούλης

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

«Το Στόμιο γίνεται σιγά-σιγά η νέα διαδρομή, με αφορμή τις εκθέσεις ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την ομορφιά των παραλιών του και τα απέραντο πράσινο» επισημαίνει η Μάρθα Αρταπυρίδου επιμελήτρια της έκθεσης «reforge», που ετοιμάζεται στο Στόμιο. Μας δίνει το στίγμα μιας σειρά έργων που συνθέτουν με διαφορετικές τεχνοτροπίες και  εικόνες το νόημα της έκθεσης που τίτλος της σημαίνει ξανασχεδιάζω, ξανασχηματίζω.

Κυρία Αρταπυρίδου δρομολογείτε την έκθεση σύγχρονης τέχνης υπό τον τίτλο «reforge» στο Στόμιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «με θέα στο Αιγαίο». Τι θα δει ο επισκέπτης της έκθεσης στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου  Στομίου;

Καταρχάς θα αναφερθώ  στην ομορφιά και την γραφικότητα του Στομίου, τόπο που επέλεξα από τα παράλια του Νομού Λάρισας για να συμμετέχω με εικαστικές εκθέσεις στις πολιτιστικές δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι η τέταρτη κατά σειρά  έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «με θέα το Αιγαίο», η οποία περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης,  παραστατική ζωγραφική, κεραμικά γλυπτά που αποδίδουν αντικείμενα της καθημερινής ζωής, δημιουργίες ψηφιακής ζωγραφικής. Πρόκειται για μια σειρά έργων που συνθέτουν με διαφορετικές τεχνοτροπίες και  εικόνες το νόημα της έκθεσης που τίτλος της είναι reforge που σημαίνει ξανασχεδιάζω, ξανασχηματίζω.

Τι ξανασχεδιάζουν τα έργα της έκθεσης;

Έναν κόσμο που αναζητά την απλότητα, την φύση, την ηρεμία των φυσικών και αναγκαίων πραγμάτων. Όλων εκείνων, τα οποία χρειάζεται το πνεύμα και το σώμα, μακριά από τις επίπλαστες και αγωνιώδες σκιές μιας θορυβώδους καθημερινότητας. Έργα που ξανασχηματίζουν στιγμές και ατμοσφαιρικά σημεία μιας γαλήνιας ζωής, την ομορφιά της φύσης, της θάλασσας, των απαραίτητων αντικειμένων. Κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης είναι το παιδικό πρόσωπο, η παιδική ψυχή που θα ξανασχεδιάσει με την φαντασία της ένα νέο κόσμο, μια νέα προοπτική ζωής. Στο σύνολό τους είναι έργα που αναπλάθουν, ξανασχεδιάζουν μια νέα αισθητική της πραγματικότητας με σύγχρονους συνειρμούς και μια διάχυτη εσωτερικότητα.

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στη διοργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης σε ένα περιφερειακό τουριστικό θέρετρο;

Ο τρόπος που δουλεύω κάθε έκθεση είναι πάντα με την ίδια συνέπεια, αγάπη και αφοσίωση γύρω από το αντικείμενο και το αποτέλεσμά της, είτε πρόκειται να γίνει στην Λάρισα, στην Αθήνα, στο Στόμιο ή στο εξωτερικό. Μια έκθεση δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα της διοργάνωσης, της προσέλκυσης κόσμου, είναι και πρακτικές εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να λυθούν άμεσα με έναν συντονισμό δραστηριοτήτων, διότι ο χρόνος είναι συγκεκριμένος. Όλα αυτά  πολλές φορές σε δυσκολεύουν, ειδικά σε ένα μέρος που είναι έξω από την βάση σου. Πρότεινα τον συγκεκριμένο χώρο, την Αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου εξαρχής για την ιδιαιτερότητά της, ένα υπέροχο ξύλινο κτίριο με πέτρα μέσα στην φύση, με θέα από την μια μεριά την θάλασσα και από την άλλη το βουνό στη μέση ενός πάρκου. Για  μεγάλο διάστημα του χρόνου η αίθουσα δεν χρησιμοποιείται. Αυτό και μόνο δημιουργεί διάφορα ζητήματα ως προς την αναμόρφωσή της, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν εκθεσιακός χώρος. Ναι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η χαρά που παίρνεις όταν ένα παιδί ή ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος δεν είχε ξανά επαφή με  την σύγχρονη τέχνη έρχεται να την δει και ξαναέρχεται με φίλους του, ναι είναι μια ικανοποίηση, όπως και οι ξένοι τουρίστες. Την πρώτη  έκθεση επισκέφθηκε ένας κύριος που κάνει διακοπές στο Στόμιο κάθε χρόνο. Ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα μιας έκθεσης στο τόπο των διακοπών του. Ζει στην Νέα Υόρκη και η κόρη του έχει γκαλερί στο Μπρούκλιν. Αυτό με ενθάρρυνε για την συνέχεια, παρ΄όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, αντιλήφθηκα το νόημα μιας έκθεσης μέσα στην φύση και την γενικότερη αισθητική και κοινωνική προσφορά της.

Υπήρξαν αρωγοί στην προσπάθειά σας και ποιοί;

Καταρχάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας που στήριξε εξαρχής αυτήν την εικαστική πρόταση. Ο περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Δημοσίων Σχέσεων Αλέξανδρος Πατουλιώτης. Ο Δήμος  Αγιάς με τους ευγενέστατους υπαλλήλους του, ο δήμαρχος  Αντώνης Γκουντράρας, ο πρόεδρος του Στομίου, η τοπική κοινωνία, η οποία μετά από τέσσερα χρόνια έχει εξοικειωθεί με αυτήν την καλλιτεχνική συνάντηση. Και φυσικά ο Τύπος, ηλεκτρονικός και έντυπος που πάντα υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο να προσελκύσεις κοινό από την Λάρισα που έχει μάθει σε συγκεκριμένους θαλάσσιους προορισμούς για τις αποδράσεις του. Το Στόμιο γίνεται σιγά-σιγά η νέα διαδρομή, με αφορμή τις εκθέσεις ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την ομορφιά των παραλιών του και τα απέραντο πράσινο.

Ποιες είναι οι εικαστικές τάσεις στις μέρες μας;

Ενημερώνομαι διαρκώς για το τι συμβαίνει στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Διαβάζω, παρακολουθώ τις εξελίξεις. Διαπιστώνω ένα κυνήγι για το απίθανα πρωτότυπο, το προκλητικό. Αναρωτιέσαι αν κάποιο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι πραγματικά έργο τέχνης, διότι έρχεσαι αντιμέτωπος με πολλές ακρότητες ή τελείως εξωφρενικά έργα. Υπάρχουν πλέον πολλές μορφές τέχνης και είναι μόδα ο συνδυασμός μεταξύ τους, video, installation, performance, ψηφιακά μέσα, φωτογραφία. Αυτή είναι μια νέα τάση, με τα όρια των διαφόρων τεχνών να διευρύνονται. Εντυπωσιακό όμως είναι ό,τι επανέρχεται το ενδιαφέρον για την παραστατική ζωγραφική. Αφιερώματα στα μουσεία, εκθέσεις σε γκαλερί, αλλά και μια νέα γενιά καλλιτεχνών, η οποία εκφράζεται με την ρεαλιστική ζωγραφική. Κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα, γιατί ενέχει έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας να αποδώσεις ωραία ή αντικειμενικά τον κόσμο, όπως τον βλέπεις!

Tα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω μία πρόταση για έκθεση με μια διεθνή εικαστικό με συναρπαστική ζωγραφική. Οι ημερομηνίες, ο χρόνος υλοποίησης της θα μου δοθεί από τον φορέα που θα συνεργαστώ.  Στα πλάνα μου είναι και δύο ομαδικές εκθέσεις με συγκεκριμένες θεματικές που τις προετοιμάζω. Κάποια επίσης πρότζεκτ που επιχειρώ να τα προωθήσω που αφορούν την δική μου καλλιτεχνική ταυτότητα. Να αξιοποιήσω το master μου στην θεατρική σκηνοθεσία, είτε με την έκδοση ενός θεατρικού έργου ή με την σκηνοθεσία μιας παράστασης. Για  αυτά θα σας ενημερώσω όταν θα έρθει η ώρα τους, προέχει η γαλήνια καθημερινότητα, όπως είναι και το μήνυμα της έκθεσης. Σας ευχαριστώ.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: