Οικονομία » Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό τιμολόγιο

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό τιμολόγιο

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό τιμολόγιο

Από σήμερα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν ώς χθες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι υποχρέωση υποβολής αίτησης έχουν και όσοι είχαν ενταχθεί στο ΚΟΤ κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί η υπαγωγή τους με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

Οσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης, θα μπορούν να αξιοποιούν το ΚΟΤ ώς τις 30 Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα, μετά και την παράταση που δόθηκε ώς τις 30 Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να ενημερώσει άμεσα τις δημοτικές αρχές για την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης επιτροπών αξιολόγησης αιτημάτων για επανασύνδεση ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα.

Η αρμοδιότητα εξέτασης των σχετικών αιτημάτων εκχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με απόφαση δημάρχου, συστήνονται επιτροπές αξιολόγησης από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με δεδομένο ότι είναι δύσκολη η διαβίωση χωρίς ρεύμα, έστω και για μία μέρα, καλούμε τους δήμους να συγκροτήσουν άμεσα τις επιτροπές και να εξετάζουν τα αιτήματα με ταχύτητα, ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία», καταλήγει η επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: