Λάρισα » Παραδοχή Αγοραστού: «Tρέμω τις φωτιές…!»
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΟ»

Παραδοχή Αγοραστού: «Tρέμω τις φωτιές…!»

Παραδοχή Αγοραστού: «Tρέμω τις φωτιές…!»

Μετά την ευρεία σύσκεψη για τις πυρκαγιές που συγκάλεσε μέσα στο εθνικό πένθος, την 25η Ιουλίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός (φωτ.), ζητώντας από τους Δήμους να εκπονήσουν σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς επανέρχεται δηλώνοντας πως τρέμει τις φωτιές καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο!

Θα ‘πρεπε να ζήσουμε την ανείπωτη τραγωδία της Αττικής για να ενεργοποιηθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι εμπλεκόμενοι φορείς;

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

«Δεν υπάρχει σχέδιο για τις φωτιές»

«Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης σε κανέναν Δήμο και αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Τα σχέδια δεν είναι χαρτιά, που ανανεώνουμε κάθε χρόνο. Χρειάζονται ρεαλισμό. Εάν σήμερα πιάσει μια φωτιά στα παράλια της Λάρισας ή στη Σκιάθο ή στην Πορταριά, ο κόσμος θα τρέχει να σωθεί και θα τον ενημερώνουν να πάει σε μια πλατεία, αλλά κανείς δεν θα του πει, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, ποιον δρόμο να ακολουθήσει.

Εάν κινηθεί μόνος του ο καθένας, με στόχο να βγει σε καθαρό σημείο, θα πέσει επάνω σε άλλα σπίτια, που έχουν κλείσει διεξόδους, θα βγει μπροστά σε αποθήκες, σε πλυσταριά, σε φράχτες. Αυτή είναι η κατάσταση της απόλυτης αυθαιρεσίας και της νομιμοποίησής της.

Με κάποια χρήματα νομιμοποιείς το αυθαίρετο, που έχτισες, όπου θες και κανείς δεν επιβάλλει τον Νόμο, που λέει ότι γύρω από την αυθαιρεσία, πρέπει να υπάρχουν και δρόμοι και διέξοδοι», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (εφημερίδα Θεσσαλία) και συμπλήρωσε πως «ελάχιστοι Δήμοι έχουν προωθήσει τα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης για τις περιοχές που ελέγχουν, ενώ Δήμοι και δασαρχεία σταμάτησαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, καθώς επικαλούνται την κρίση».

«Να κλάψω ή να γελάσω…»

«Δήμαρχος μου είπε προχθές, πως δεν χρειάζεται να έχει σχέδιο, γιατί θα κατευθυνθεί ο κόσμος στη θάλασσα. Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω. Μέχρι να φτάσει στη θάλασσα ο κόσμος, θα έχει περάσει πάνω από δέκα πλυσταριά και πέντε κρεβατοκάμαρες. Χτίζουν παράνομα, νομιμοποιούν και δεν κάνουν δρόμους, όπως οφείλουν», είπε στην εφημερίδα Θεσσαλία και πρόσθεσε ότι φοβάται και τρέμει τις φωτιές στις Σποράδες, το Πήλιο, τα παράλια της Λάρισας.

«Δεν υπάρχει πουθενά σήμανση»

«Όταν εξελιχθεί μια φωτιά και σου ζητήσει στοιχεία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τι θα παρουσιάσεις; Έχεις σχέδια; Ξέρουμε που υπάρχουν μηχανήματα, ξέρουμε ποιους ιδιώτες θα καλέσουμε, ξέρουμε πως να κινηθούμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, παρότι ο επίτροπος δεν μας εγκρίνει ούτε τα έξοδα για τις βλάβες στα μηχανήματα, που είναι 20ετίας, καθώς χρειάζεται διαγωνισμός και για ένα απλό εξάρτημα. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και το είδαμε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Οι φωτιές και οι πλημμύρες θα επαναλαμβάνονται συνεχώς. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν από τους Δήμους σχέδια εκκένωσης μιας περιοχής, δεν μπορεί να μην υπάρχει πολεοδόμηση, γιατί οι δήμαρχοι δεν τις προχωρούν. Δεν μπορεί να επαφίεσαι στην καλή συνεργασία, αλλά με ρεαλισμό να αντιμετωπίζεις το κάθε τι και να έχεις ετοιμότητα. Όταν λες έχω σχέδιο, πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει, να έχεις τοποθετήσει σήμανση, να ξέρει τι κάνει, να ενεργοποιήσεις τα sms.

Δεν μπορείς να λες μαζευτείτε στις πλατείες και να υποστηρίζεις, πως έκανες το χρέος σου. Για να φτάσει κάποιος στην πλατεία ή στην εκκλησία, πρέπει να του υποδείξεις και τον δρόμο. Πρέπει κάθε περιοχή να έχει παντού σήμανση, για να γνωρίζει το κοινό. Σήμερα δεν υπάρχει πουθενά» συμπλήρωσε ο Αγοραστός.

Διαβάστε επίσης: