Οικονομία » Τράπεζες ανοίγουν την στρόφιγγα φρέσκου χρήματος προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες ανοίγουν την στρόφιγγα φρέσκου χρήματος προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες ανοίγουν την στρόφιγγα φρέσκου χρήματος προς τις επιχειρήσεις

Η επιστροφή ζεστού χρήματος στα γκισέ των τραπεζών σε συνδυασμό με το κλίμα ανάκαμψης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα οδηγούν τις διοικήσεις των τραπεζών στη σύνταξη νέων επιχειρησιακών πλάνων τα οποία προβλέπουν το σταδιακό άνοιγμα της στρόφιγγας της χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων ,και αύξηση της ρευστότητας με τη χορήγηση δανείων και στη λιανική τραπεζική (για αγορά Ι.Χ και δίτροχων).

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανακοίνωσαν στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τα σχέδια και τον προγραμματισμό τους όσον αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης της αγοράς κυρίως με εταιρικά δάνεια σε κλάδους όπως τουρισμός, logistics, υπηρεσίες, ενέργεια, υποδομές κλπ. Αντιθέτως υποτονική έως αδύναμη είναι η λιανική τραπεζική(στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) με εξαίρεση το λανσάρισμα νέων χρηματοδοτικών προϊόντων για αγορά Ι.Χ και δίτροχων.

Η διοχέτευση φρέσκου χρήματος ,μέσω εταιρικών δανείων, στην αγορά συνδέεται με την σταδιακή αύξηση τους τελευταίους 13 μήνες των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων (έφτασαν συνολικά τα 130 δις ευρώ),αλλά λόγω της σταδιακής απομείωσης από το 2017 μέχρι σήμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 13 δις ευρώ (από105,4 δις στα 92,4 δις ευρώ).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους..

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ,μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου ,ανακοίνωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας ότι φέτος οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ (έναντι 2,7 το 2017 και 2 δις ευρώ το 2016).Στόχος στο τέλος το 2020 η εταιρική χρηματοδότηση να φτάσει τα 5 δις ευρώ.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK εκταμίευσε πέρυσι προς τις επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, και πρόκειται για καθαρό δανεισμό χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Για φέτος προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης με κατεύθυνση σε ποσοστό 25% στη ναυτιλία.

Η ALPHA BANK υποστηρίζει, όπως αναφέρει, ενεργές επιχειρήσεις με ευνοϊκές προοπτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο οι νέες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 6,5 δις ευρώ την τριετία 2018-2020 με έμφαση στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας και βασικών υποδομών.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ χορήγησε το α εξάμηνο του 2018 δάνεια ύψους 1 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και για το δεύτερο εξάμηνο φέτος σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων εταιρικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: