Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Ώρα για τα αναπάντητα «γιατί»… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ANEIΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ώρα για τα αναπάντητα «γιατί»… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ώρα για τα αναπάντητα «γιατί»… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Η αλληλεγγύη σε αντίθεση με την πρόληψη και τους μηχανισμούς που δεν τα κατάφεραν αποτελεσματικά και βύθισαν τη χώρα στο πένθος, κέρδισε κατά κράτος τις όποιες αδυναμίες Δήμων, Περιφερειών, συντονιστών και τα εγκλήματα του παρελθόντος»

Το τριήμερο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση για την ανείπωτη τραγωδία της Αττικής έληξε, αλλά για τις οικογένειες των θυμάτων, των αγνοουμένων και των πρωταγωνιστών της ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Η επόμενη μέρα για πολλούς παραμένει εξίσου (ή και πιο) δύσκολη,  βουβή και συνάμα επιζητεί απαντήσεις στα δεκάδες «γιατί» της τραγωδίας.

Τις απαντήσεις πιστεύουμε ότι θα δώσουν το επόμενο διάστημα οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οι εμπειρογνώμονες που θα αναλύσουν τις συνθήκες της πυρκαγιάς και όλες τις πτυχές της επιχείρησης διάσωσης των συμπολιτών μας και της κατάσβεσης της φωτιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έγιναν ανθρώπινα λάθη εξαιτίας της έλλειψης προληπτικού σχεδιασμού, ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψαν υπερβολικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε η φωτιά (έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος ήταν δασική και γεμάτη κατοικίες) και οι παθογένειες του παρελθόντος (πως δημιουργήθηκε ο οικισμός στο δάσος, πως νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν τα αυθαίρετα κ.ά.).

Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν υπήρχε από τον κρατικό μηχανισμό συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της δύσκολης πυρκαγιάς, επαρκής συντονισμός, ενημέρωση των πυρόπληκτων, οδηγίες, καθυστερήσεις στην επιχείρηση, παράγοντες που δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών και να ριχθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας. Πρέπει να μάθουμε τι πραγματικά έφταιξε και εάν και πως μπορούσε ο κρατικός μηχανισμός να σώσει τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.

Πρέπει να μάθουμε εάν λειτούργησε και σε τι βαθμό το Σχέδιο Δράσεων για τις Δασικές Πυρκαγιές. Εάν πάντως λάβουμε υπόψη τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη 24 Ιουλίου (!) στο γραφείο του στη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την «ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα πυροπροστασίας», στην οποία ζήτησε από τις ηγεσίες Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Αεροπορίας και Στρατού την εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης περιοχών της Θεσσαλίας σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι σχέδιο για την περιοχή μας δεν υπήρχε! Και την ευθύνη για την εκκένωση, εάν και όταν αποφασιστεί, την έχουν στην περιοχή τους οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες! Και μάλιστα εξήγγειλε τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων και των μηχανημάτων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με 3 και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα! H ανείπωτη τραγωδία της Αττικής άρχισε να ενεργοποιεί και τους αιρετούς (εκλογές έχουν μπροστά τους).

Εκείνοι πάντως που αντέδρασαν άμεσα ήταν οι πολίτες και πολλές επιχειρήσεις, οι οποίοι υπερκάλυψαν τις ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης σε λίγα 24ωρα. Η αλληλεγγύη σε αντίθεση με την πρόληψη και τους μηχανισμούς που δεν τα κατάφεραν αποτελεσματικά και βύθισαν τη χώρα στο πένθος, κέρδισε κατά κράτος τις όποιες αδυναμίες Δήμων, Περιφερειών, συντονιστών και τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Αυτά τα μηνύματα ας τα εκλάβουν οι κυβερνώντες και τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας για να μην επαναληφθούν λάθη και αδυναμίες απέναντι σε πύρινες ή άλλες απειλές. Ας θωρακίσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά τη χώρα σε κάθε πρόκληση. Και να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» της τραγωδίας…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: