Αυτοκίνητο » Οι ενδείξεις ότι χρειάζεστε νέα μπαταρία αυτοκινήτου

Οι ενδείξεις ότι χρειάζεστε νέα μπαταρία αυτοκινήτου

Οι ενδείξεις ότι χρειάζεστε νέα μπαταρία αυτοκινήτου

Η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματά του. Ο σκοπός της είναι να συγκεντρώνει ρεύμα για την εκκίνηση του κινητήρα. Παράλληλα, δίνει το ρεύμα της στους ηλεκτρικούς καταναλωτές του αυτοκινήτου (υαλοκαθαριστήρες, φώτα, ηλεκτρικά παράθυρα) όταν το δυναμό του δεν επαρκεί. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου και σε κλειστού. Η πρώτη αφορά σε αυτές που μπορούμε να συμπληρώνουμε υγρό όταν παρατηρούμε ότι αυτό τελειώνει, και η δεύτερη είναι αυτή που δεν ανοίγει εύκολα. Οι τελευταίες είναι οι πιο συνηθισμένες, καθώς δε χρειάζονται συντήρηση.

Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αυτή εξαρτάται από το πόσο καλά συντηρημένο είναι ένα αυτοκίνητο και πόσο συχνά κινείται. Ανεξάρτητα λοιπόν από τη μάρκα και την τιμή της μπαταρίας, όταν ένα αυτοκίνητο δεν κινείται συχνά, αυτή μπορεί να ζήσει 2- 3 χρόνια, ενώ εάν αυτό συντηρείται και κινείται συχνά η διάρκεια ζωής της φτάνει τα 4- 6 χρόνια. Όταν επικρατεί πολύ κρύο ή πολλή ζέστη, πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με τη μπαταρία του αυτοκινήτου μας, καθώς μπορεί να ‘τελειώσει’ πιο γρήγορα. Καλό είναι όταν έχει πολύ κρύο να περιμένουμε 5 λεπτά πριν ξεκινήσουμε με το αυτοκίνητο, αφού έχουμε θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα του. Παράλληλα, για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η συμπεριφορά του οδηγού, ο χρόνος που κινείται το αυτοκίνητο, καθώς και το πού αυτό κινείται. Ο τρόπος ο οποίο ο οδηγός συμπεριφέρεται, εάν δηλαδή οδηγεί νευρικά και απότομα, θα οδηγήσει σίγουρα σε πρόωρη φθορά της μπαταρίας του αυτοκινήτου του.

Συνήθως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή, οπότε εάν αντιληφθείτε κάποια από αυτές, καλό θα είναι να επισκεφθείτε το συνεργείο σας. Αρχικά, μία ένδειξη είναι εάν ακούτε έναν περίεργο θόρυβο όταν γυρνάτε το κλειδί κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας. Εάν φυσικά δεν παίρνει μπροστά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην επιμένετε γυρνώντας συνεχώς το κλειδί, καθώς ενδέχεται να χαλάσετε τη μίζα. Εάν η μπαταρία σας δεν είναι σε κακή κατάσταση και απλά είχατε ξεχάσει τα φώτα ανοιχτά και ‘τελείωσε’, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια ώστε να τη φορτίσετε μέσω ενός άλλου αυτοκινήτου. Πάντως οπωσδήποτε θα πρέπει να την αλλάξετε άμεσα.

Μία ακόμα ένδειξη ότι η μπαταρία μας τελειώνει είναι όταν τα φώτα πορείας μας στο αυτοκίνητο δεν είναι πολύ δυνατά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να συμβουλευθείτε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων ώστε να μετρήσει τη μπαταρία σας και κατόπιν να την αλλάξετε εφόσον χρειάζεται.

Το τελευταίο σημάδι προειδοποίησης ότι η μπαταρία σας τελειώνει είναι να μην ακούγεται δυνατά το αυτοκίνητό σας κατά την εκκίνησή του. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τη μετρήσετε ώστε να βεβαιωθείτε εάν χρειάζεται αλλαγή.

Άρθρο από: Maxxparts.gr – Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων

 

Διαβάστε επίσης: