Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Καλογιάννης: Η Λάρισα δεν κινδυνεύει από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες

Καλογιάννης: Η Λάρισα δεν κινδυνεύει από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες

Καλογιάννης: Η Λάρισα δεν κινδυνεύει από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες

Και επειδή πολύς λόγος έγινε για το αν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών και έκτακτων αναγκών από τους δήμους, για το ποιός ευθύνεται, ποιός δίνει τις εντολές κλπ ρωτήσαμε τους δημάρχους Λάρισας και Αγιάς να μας διαφωτίσουν τί ισχύει και τί να περιμένουμε αν- ο μη γένοιτο – ξεσπάσει μια πυρκαγιά υπο ακραίες συνθήκες στο Νομό Λάρισας.

Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων:

Με τη χθεσινή αναφορά του στο Δ.Σ για απουσία σχεδίων ο κ.Σούλτης ήθελε να καταδείξει με τον πιο έντονο τρόπο τις παθογένειες στον κρατικό μηχανισμό, τις δυσκολίες σε επίπεδο Πολιτείας στην καλύτερη οργάνωση τέτοιων σχεδίων και την ανησυχία μας για αυτούς τους λόγους.

Η Λάρισα ΔΕΝ κινδυνεύει από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι χτισμένη στο δάσος. Κινδυνεύει από μικρότερες ή μεγαλύτερες πυρκαγιές στον αστικό ιστό. Και για την αντιμετώπιση αυτών σαφώς και υπάρχει σχέδιο και ετοιμότητα. Πρόκειται για την υποχρέωση της ΔΕΥΑΛ να έχει τοποθετήσει ικανό αριθμό κρουνών μέσα στην πόλη και σε σωστά σημεία. Κάτι που το έχει κάνει και αποδείχθηκε με την πυρκαγιά στην Β ΔΟΥ για την κατάσβεση της οποίας χρησιμοποιήθηκε ο κρουνός με τεράστια ποσότητα νερού.

Επίσης, υπάρχει το ζήτημα των ελεύθερων δρόμων και πεζοδρόμων, πλάτους 3,5 μέτρων για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κλπ. Και αυτό έχει καθοριστεί και επιβληθεί με τον αντίστοιχο κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους. Τώρα, αν ο ιδιοκτήτης της καφετέριας τοποθετεί την καρέκλα 1 μέτρο πιο έξω, εδώ υπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης!

Σε ότι αφορά τις πλημμύρες, η Λάρισα θεωρώ ότι από τις πιο θωρακισμένες πόλεις πανελλαδικά. Έχουμε από το 1985 ένα απο τα καλύτερα αποχετευτικά δίκτυα. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς και φροντίζουμε ώστε η ΔΕΥΑΛ να κρατά καθαρούς τους υπονόμους, να δουλεύουν τα αντλιοστάσια. Δέκα χρόνια πριν συμπληρώθηκε η αντιπλημμυρική προστασία και με τα αντιπλημμυρικά έργα στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού και την εκβάνθυνση της εξωτερικής κοίτης που χωρά 6 μέτρα νέρο για να μην κινδυνέψει η πόλη. Σκεφτόμαστε να γίνει μελέτη και να φτιάξουμε και ένα οδόφραγμα στην απέναντι πλευρά της κοιτής, επειδή είδαμε στο τελευταίο πλημμυρικό φαινόμενο ότι αντιστρεφόταν η ροή του νερού.

Προσπαθούμε, λοιπόν, να βελτιώνουμε συνεχώς τον σχεδιασμό, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Ας μην νιώθει κανένας πολίτης ότι βρίσκεται εν κενώ.

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς:

Οι πιο επίφοβες για δασική πυρκαγιά περιοχές στο δήμο Αγιάς είναι το Πολυδένδρι, η Κουτσουπιά, η Παλιουριά, το Κόκκινο Νερό, εκεί όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη φύτευση με αυτό το είδος που λειτουργεί ως εύφλεκτη ύλη. Να βάλουμε άλλα δέντρα. Τα πεύκα αυτά φυτεύθηκαν πριν από χρόνια, δεν ήταν εκεί από πάντα. Έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες και αντίστοιχες προτάσεις.

Όσο για σχέδια αντιμετώπισης, υπάρχουν. Για να εφαρμοστούν όμως είναι δύσκολο, όταν π.χ δεν τηρείται η απόσταση και βρίσκουμε φράχτες και μάντρες παραέξω από όσο προβλέπεται και που στενεύουν δρόμους και περάσματα. Ή όταν έχουμε απευθυνθεί με κάθε τρόπο σε ιδιοκτήτες να κόψουν τα χόρτα και όχι μόνο μας αγνοούν αλλά μας βρίζουν κιόλας.

Όσο για την εντολή εκκένωσης μιας περιοχής, ενός οικισμού ή χωριού, αυτή επι της ουσίας την κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που ενεργούν στην κατάσβεση.

Ενημερώνει τον Δήμαρχο και εκείνος δίνει την εντολή επίσημα. Αυτό αν η φωτιά είναι σε έναν δήμο. Αν καίει σε 2 δήμους γειτονικούς, την εντολή δίνει ο Περιφερειάρχης, παντά μετά από εκτίμηση-εισήγηση της πυροσβεστικής.

Και έπειτα είναι και η ένταση των φαινομένων, πλέον. Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο Αγιάς, είναι αυτό που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα: οι χρήσεις γης. Όλα ξεκινούν απο αυτό. Αυτό πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει για να μιλάμε για αποτελεσματικά σχέδια αντιμετώπισης, αποτροπής κλπ επικίνδυνων καταστάσεων.

ΠΗΓΗ: ert.gr

Διαβάστε επίσης: