Χωρίς κατηγορία » 30 τόνοι αγαθών και απέραντη αλληλεγγύη
ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

30 τόνοι αγαθών και απέραντη αλληλεγγύη

30 τόνοι αγαθών και απέραντη αλληλεγγύη

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Όση θλίψη και απέραντα «γιατί», γέμισαν τις ψυχές μας μπρος στις εικόνες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στην Αττική τόση ελπίδα και αγάπη πλημμύρισαν στη συνέχεια σαν άνοιξε η αγκαλιά της αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Χιλιάδες Λαρισαίοι συγκλονισμένοι προσέφεραν ότι μπορούν  για τους συνανθρώπους τους που βγήκαν ζωντανοί από μια τραγωδία που όμοιά της δεν είχαμε δει ξανά. Μια τραγωδία που ακόμη ο τελικός απολογισμός των θυμάτων είναι ανοιχτός καθώς είναι εκατοντάδες οι τραυματίες και δεκάδες οι αγνοούμενοι. Η διάθεση προσφοράς των συμπολιτών μας ήταν τόσο μεγάλη που πριν ακόμη στηθούν οι δομές για την υποδοχή τροφίμων και φαρμάκων – τις πρώτες ώρες της τραγωδίας- ρωτούσαν επίμονα που και πως μπορούν να προσφέρουν ότι ήταν απαραίτητο.

IMAG0580

Μόλις ο Δήμος Λαρισαίων, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ανακοίνωσε ότι δέχεται τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα η διάθεση αλληλεγγύης των Λαρισαίων μετατράπηκε σε κύμα προσφοράς από τους συμπολίτες μας. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πήγαιναν τις τελευταίες ημέρες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γεμίζοντας αγάπη και τρόφιμα τους χώρους. Αποτέλεσμα μέσα σε μόλις λίγες ημέρες να συγκεντρωθούν τόνοι τροφίμων και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων ως προσφορά στους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τις φονικές φλόγες. Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου υπολογίζουν ότι οι Λαρισαίοι μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις προσέφεραν πάνω από 30 τόνους σε τρόφιμα και νερά και πολύ μεγάλες ποσότητες φαρμάκων. Ότι έχει συγκεντρωθεί αναμένεται να μεταφερθεί με νταλίκες στον τόπο της τραγωδίας.

Ανάλογες ενέργειες είχαμε και από τους δήμους Κιλελέρ, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Τεμπών, Αγιάς και Τυρνάβου.

AIMOΔΟΣΙΑ (1)

50.000 ευρώ από το Δήμο Λαρισαίων

Στη σκιά της τραγωδίας χθες έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Λαρισαίων, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Όλοι με μια φωνή εξέφρασαν την θλίψη για όσα έγιναν στην Αττική με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε τόσα θύματα. Ομόφωνα από όλες τις παρατάσεις ψηφίστηκε η εισήγηση για οικονομική βοήθεια του Δήμου προς του πληγέντες. Ο Δήμος θα καταθέσει 50.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να βοηθήσει την επόμενη ημέρα τα θύματα.

IMAG0584

Έδωσαν αίμα για τους ανθρώπους της τραγωδίας

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσφορά των Λαρισαίων για όσους επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Με κάθε τρόπο οι συμπολίτες δείχνουν την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας.

Το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες Λαρισαίοι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης έδωσαν αίμα για τους πυροπαθείς σε αιμοδοσία  που έχει οργανωθεί από το Δήμο Λαρισαίων, τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας Λάρισας και το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Λαρισαίοι σε αρκετές περιπτώσεις περίμεναν στην ουρά προκειμένου να δώσουν το αίμα τους για τις ανάγκες των ανθρώπων που σώθηκαν από την εθνική τραγωδία όμως ακόμη συνεχίζουν να δίνουν την δική τους μάχη σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο ΣΘΕΒ ανταποκρινόμενος στην έκκληση του δήμου Λαρισαίων απευθύνθηκε στις επιχειρήσεις της περιοχής και ζήτησε να προσφέρουν ότι είναι δυνατόν.

Στο πλευρό των πυροπαθών το Επιμελητήριο Λάρισας

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο το Επιμελητήριο Λάρισας και ο πρόεδρος Σωτήρης Γιαννακόπουλος συμμετέχουν στη στήριξη των πυροπαθών της Αττικής.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 (1)

Σε δηλώσεις του στη Larissanet o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας επεσήμανε ότι «Δεν το χωρά ανθρώπινος νους την τραγωδία που βίωσαν οι συνάνθρωποί στην Αττική. Είναι δεδομένο ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι στο πλευρό των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη λαίλαπα».

Το Επιμελητήριο άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό με την επωνυμία «Επιμελητήριο Λάρισας- Πυρόπληκτοι», καταθέτει το ποσό των 4.000 ευρώ αλλά συγχρόνως, ενώ καλεί και τις 16.000 επιχειρήσεις – μέλη του να συνεισφέρουν οικονομικά καταθέτοντας χρήματα για τη βοήθεια των πυροπαθών στον ακόλουθο αριθμό  λογαριασμού:

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Αριθμός Λογαριασμού: GR 2409101050000189141720020».

Ποιοι άλλοι φορείς ανταποκρίθηκαν

Την δύσκολη ώρα που ακόμη η Αττική γη αποκάλυπτε νέα θύματα των φονικών πυρκαγιών πολλοί ήταν οι φορείς που με τον δικό τους τρόπο βοήθησαν και στάθηκαν στους πληγέντες.

Αναλυτικά οι φορείς που βοήθησαν είναι:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα των πυρκαγιών της Αττικής.

O Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συγκέντρωσε φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τους πυροπαθείς.

Επιστρατεύτηκαν εθελοντές μηχανικοί του ΤΕΕ Θεσσαλίας στην καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 (2)

Το Εργατικό Κέντρο συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» και η ΕΛΜΕ Λάρισας  προχώρησε σε συλλογή τροφίμων και είδη πρώτης ανάγκης  για τους πυρόπληκτους

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Ελασσόνας πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία

Η Τοπική Διοίκηση Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών προσέφεραν τρόφιμα για τους πυρόπληκτους

Ανακοινώσεις για βοήθεια προς του πληγέντες εξέδωσαν οι Ενεργοί Πολίτες, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, τo Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας,

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας κάλεσε τα μέλη του να προφέρουν αίμα στις δομές που στήθηκαν.

Το τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων  και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης.

Η ΝΟΔΕ Λάρισας και τα μέλη της συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους διασωθέντες της τραγωδίας.

To 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λάρισας συγκέντρωσε τρόφιμα.

 Φιάλες αίματος και τρόφιμα από τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ

Η Εθνική τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και ο ανθρώπινος πόνος κινητοποίησαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείψει από αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ.

Η επιχείρηση κινητοποιήθηκε άμεσα αποστέλλοντας τρόφιμα προς  τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται για τη συμπαράσταση των πυρόπληκτων.

Πιο συγκεκριμένα, προϊόντα της εταιρείας εστάλησαν στο κέντρο συγκέντρωσης προσφορών του “Όλοι Μαζί Μπορούμε”, αλλά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

νερα

Επίσης, η ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται σε επαφή και αναμένει οδηγίες για την αποστολή βοήθειας προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Πολύτιμη όμως θεωρούμε την προσφορά της τράπεζας αίματος των εργαζομένων της επιχείρησης, η οποία απέστειλε σαράντα φιάλες αίματος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για τις επείγουσες ανάγκες των τραυματιών.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ θα είναι πάντα έτοιμη για να συμπαρασταθεί σε επείγουσες ανάγκες συνανθρώπων μας, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Ευχόμαστε όμως να μην χρειαστεί ποτέ ξανά.

Λαρισαίοι πυροσβέστες στον τόπο της τραγωδίας

Πυροσβέστες από την Λάρισα αλλά και από ολόκληρη την Θεσσαλία βρέθηκαν στο τόπο της τραγωδίας και πάλεψαν με την πύρινη λαίλαπα. Κατάφεραν να σώσουν συνανθρώπους και περιουσίες.

Από την πρώτη η πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής μετέβησαν στη Αττική. Συνολικά επιχειρούσαν καθημερινά στις πληγείσες περιοχές 13 οχήματα με 28 άντρες. Βιώνοντας τραγικές στιγμές προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους στο ακέραιο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: