Άρθρα » Στάχτη και επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και βωξίτες*

Στάχτη και επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και βωξίτες*

Στάχτη και επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και βωξίτες*
* ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και  την αλληλεγγύης της σε όσους έζησαν τραγικές στιγμές και έπαθαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες έρχονται να προστεθούν στα θύματα των πρόσφατων πλημμυρών της Μάνδρας. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, προστίθενται στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα  εδώ και πολλά χρόνια, ύστερα από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές.

Οι φυσικές καταστροφές «βρίσκουν» για μια ακόμη φορά την Αττική ανοχύρωτη. Οι υποδομές, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών βρίσκονται σε διάλυση. Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών ,των εργαζόμενων της Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών και όσων  έδωσαν ηρωική μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ζωές, σπίτια και περιουσίες, είναι προδιαγεγραμμένη εξέλιξη ότι μετά από τέτοια φαινόμενα θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός.

Σε μια χώρα που μόλις φυσήξει ο αέρας γίνονται στάχτη δάση σε βουνά που προγραμματίζονται επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και βωξίτες μόνο τυχαίο δεν είναι. Η στρεβλή και καταστροφική ανάπτυξη υπέρ της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου είναι αυτή που ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, την Κορινθία , Φθιώτιδα, Χανιά, Έβρο, στη Σκόπελο. Τα κέρδη τους μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.

Η χώρα ενώ είναι δεύτερη σε εξοπλιστικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ,  δεν διαθέτει τη στοιχειώδη υποδομή να αντιμετωπίσει τους εμπρησμούς και τις πλημύρες που προκαλεί η εργολαβική ασυδοσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  η Περιφέρεια Αττικής , όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις  όλες οι Περιφέρειες , κρύβονται πίσω από τα μεγάλα λόγια και επικαλούνται  τις θεομηνίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακολουθούν την τακτική που χάραξαν για δεκαετίες οι Κυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που άφηναν ανεμπόδιστα τα εμπρηστικά συμφέροντα να κερδοσκοπούν στα αποκαΐδια. Αφήνουν ασύδοτη την κερδοσκοπία στην γη, τα μπαζώματα των ρεμάτων, το κλείσιμο των ακτών, που οδήγησε δεκάδες ανθρώπους να μην έχουν εύκολη οδό διαφυγής με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Κυβέρνηση και  Περιφέρειες, γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Αναπτυξιακά Συνέδρια  αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά κούφια λόγια. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Έτσι οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους κερδών.

Απαιτούμε άμεσα:

·         Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα της καταστροφής, άμεσα και στο ακέραιο και να προστατευτούν από τα ποικίλα συμφέροντα που έχουν στο στόχαστρο την περιοχή και την ακίνητη περιουσία των κατοίκων.

·         Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

·         Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

·         Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες περιοχές και να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα.

·         Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Μαζικές προσλήψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία – Ανανέωση του εξοπλισμού, ειδικά σε οχήματα – Αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

·         Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην θρηνήσουμε νέα θύματα από τις πλημμύρες τον χειμώνα.

·         Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες. Όχι  στα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους!

Για μας χρειάζεται αποφασιστικότητα και αγώνας για να σπάσει η πολιτική που στερεί πόρους από τις κοινωνικές ανάγκες. Αγώνας για να υλοποιηθούν τα παραπάνω δίκαια αιτήματα. Αγώνας κατά των μνημονικών υποχρεώσεων , του χρέους, των αιματηρών πλεονασμάτων και των εξοπλισμών προς όφελος του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: