Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Μια πληγή του τουριστικού προϊόντος. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια πληγή του τουριστικού προϊόντος. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Μια πληγή του τουριστικού προϊόντος. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να περιοριστεί στο τουριστικό προϊόν η τρύπα του «μαύρου χρήματος». Είναι εποχή να αλλάξουμε πλεύση και να κολυμπήσουμε στην πραγματική οικονομία»

 

Μεσούσης της θερινής περιόδου η Ελλάδα ζει ένα αναπτυξιακό καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες να έρχονται στη χώρα μας από κάθε γωνιά του πλανήτη για να ζήσουν τον μύθο στον αγαπημένο προορισμό τους. Πέρυσι οι επισκέπτες έφτασαν τα 30 εκατομμύρια και τα επόμενα πέντε χρόνια σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια! Ο τουρισμός αποτελούσε πάντα έναν ισχυρό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και την τελευταία οκταετία, την περίοδο των μνημονίων, αποτέλεσε ένα αταλάντευτο οχηρό για τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο.

Για τις προκλήσεις του τουρισμού και τα συν του κλάδου η στήλη έγραψε αλλεπάλληλα σημειώματα. Σήμερα θα εστιάσουμε σε μια πληγή του τουρισμού, που δεν είναι άλλη από το «μαύρο χρήμα». Κάθε φορά που γίνονται φορολογικοί έλεγχοι στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών συνήθως πιάνονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες και τα ποσοστά φοροδιαφυγής βρίσκονται στα ύψη. Οι λόγοι που επικαλούνται οι φοροφυγάδες είναι πολλοί, κυρίως η υψηλή φορολογία, οι οικονομικές δυσκολίες κ.ά. Ο σημαντικότερος δε είναι η κουλτούρα φορολογικής συνείδησης που εκλείπει από έναν κλάδο που θα ‘πρεπε να πρωτοστατεί στην τυπικότητα σε όλα τα ζητήματα.

Η φοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια ανθίζει με σιωπηλές μισθώσεις σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες σε καταλύματα εκτός ΕΟΤ, με μισθώσεις με προπληρωμένες κάρτες, εικονικά νομίσματα και άλλα τερτίπια μέσω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (πλατφόρμες τύπου Airbnb). Όλα αυτά γίνονταν και δυστυχώς εξακολουθούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις διαδρομές «μαύρου χρήματος».

Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία ισχυρών παραγόντων και επιχειρήσεων που βασίστηκαν στη φοροκλοπή και σήμερα σε πραγματικούς ελέγχους δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ακίνητα, τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επενδύσεις που κατέχουν. Φυσικά η φοροδιαφυγή δεν αφορά σε καμία περίπτωση μόνο τον τουρισμό, αλλά σχεδόν όλη την αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας και τις χρηματοοικονομικές ροές κυρίως από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου με την οποία παραπέμπεται η χώρα μας (μαζί με τη Ρουμανία και την Ιρλανδία) γιατί δεν έχει εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων και κανόνων της Κομισιόν για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητας.

Εν κατακλείδι από τον τουρισμό που ανθεί, εξαιτίας της υψηλής φοροδιαφυγής «λαβωμένη» βγαίνει η εθνική οικονομία διότι τα ταμεία του κράτους δεν γεμίζουν, οι αριθμοί από τις εισροές χρημάτων και συναλλάγματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η κανονικότητα δεν μπορεί να επιστρέψει για να μειωθούν σημαντικά τα φορολογικά βάρη για όλους. Η φοροδιαφυγή είναι μία από τις ανοιχτές πληγές του τόπου μας, η οποία θα πρέπει να επουλωθεί σε κάθε περίπτωση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να περιοριστεί στο τουριστικό προϊόν η τρύπα του «μαύρου χρήματος». Είναι εποχή να αλλάξουμε πλεύση και να κολυμπήσουμε στην πραγματική οικονομία.

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: