Άρθρα » Οι «ανθρωποφάγοι» του 21ου αιώνα*

Οι «ανθρωποφάγοι» του 21ου αιώνα*

Οι «ανθρωποφάγοι» του 21ου αιώνα*

Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου (κοινωνιολόγος)

Τις προηγούμενες μέρες έγινε χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τις εξής δυο ειδήσεις: τον θάνατο του νεαρού επιχειρηματία Σωκράτη Σ. Κόκκαλη και την δράση μιας 55χρονης γυναίκας, η οποία τραυμάτιζε βρέφη. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν άργησαν να συνδέσουν με τo «άρρωστο» μυαλό τους και χωρίς δεύτερη σκέψη, τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, με την επιχειρηματική δράση του πατέρα του και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό γράφτηκαν ανάρμοστα σχόλια όπως «Αυτή είναι η τιμωρία για τον Κόκκαλη» εννοώντας προφανώς ότι ο θάνατος του νεαρού Σωκράτη, είναι το τίμημα που πληρώνει ο πατέρας του, για «Όλα τα κακά που έχει κάνει στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο».

Επίσης, στη δεύτερη είδηση της 55χρονης- μια όντως πολύ τραγική είδηση- «πλημμύρισε» το διαδίκτυο κατάρες και ύβρεις. Με μια πρώτη σκέψη, είναι δεδομένο ότι τα σύγχρονα Μέσα μας παρέχουν μορφές πληροφόρησης προς τις οποίες δεν μπορούσαμε παλαιότερα να έχουμε πρόσβαση. Τί φταίει όμως και έχουν γίνει εδώ και καιρό, ο καλύτερος χώρος φιλοξενίας των ακραίων απόψεων και της ηλιθιότητας, αρκετών χρηστών και μελών της κοινωνίας μας;

Ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο είχε πει χαρακτηριστικά ότι «το διαδίκτυο έδωσε δημόσιο βήμα λόγου σε λόχους ηλιθίων που προηγουμένως μιλούσαν μόνο σε μπαρ». Δεν ξέρω αν είχε απόλυτο δίκιο, αλλά αποτελεί γεγονός ότι μέσα στο διαδίκτυο βρίσκει ο καθένας πεδίο να βγάλει μίσος, οργή και γενικώς να γράψει ό,τι του έρθει, χωρίς να το φιλτράρει πρώτα ο εγκέφαλός του. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη μεγαλύτερη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, μπροστά σε μια οθόνη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή κατακριτέο.

Άλλωστε, ο κόσμος βιώνει πολλές καθημερινές δυσκολίες μέσα από την κοινωνικό- οικονομική κρίση των ημερών μας. Είναι πιεσμένος, δεν έχει χρήματα για εξόδους και ως εκ τούτου η «διασκέδαση» του περιορίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, εκτός από ανώφελο, είναι πλέον και γελοίο η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα να αποτελούν μονίμως δικαιολογίες για τέτοιες πρακτικές. Ας σκεφτούμε καλύτερα ότι τα social media και ο τρόπος χρήσης τους, λειτουργούν ως καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Οπωσδήποτε, η άφιξη στις ζωές μας του «καλωδιωμένου κόσμου», ενέχει και πολλά θετικά στοιχεία. Εξάλλου, το Internet είναι απαραίτητο στοιχείο της σημερινής κοινωνίας, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η καθημερινή και αλόγιστη χρήση προωθεί την αποκέντρωση και τον ατομισμό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν δυστυχώς την θλιβερή εικονική ζωή τους και σε κάθε ευκαιρία «πετούν» το δηλητήριό τους προς πάσα κατεύθυνση.

Αναντίρρητα, ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να μη χρησιμοποιεί πάντα νόμιμα μέσα για τις δουλειές του, ή ακόμη μπορεί να έχει βλάψει ανθρώπους. Επίσης, είδηση σαν αυτή της 55χρονης με τον τραυματισμό μωρών παιδιών είναι τραγική και πρέπει να τιμωρηθεί η δράστρια. Αντί όμως να σκεφτεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη γυναίκα πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή και χρειάζεται βοήθεια, ρίχνει ο καθένας με χαρακτηριστική ευκολία το «φαρμάκι» του. Γιατί δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στην κοινωνία, οι οποίοι νοσούν ψυχικά και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.

Η κρίση και τα μνημόνια έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε κάθε οικογένεια υπάρχουν ένα ή περισσότερα μέλη που βιώνουν το άγχος της επαγγελματικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, είναι κρίμα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί σε μια πραγματικότητα όπου ορισμένες ανθρώπινες αξίες πρέπει να διδαχτούν κυριολεκτικά από την αρχή. Είναι στο χέρι μας, παρά τις προσωπικές δυσκολίες, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και την γενικότερη στάση μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναρωτιόμαστε σε λίγο καιρό αν υπάρχουν άνθρωποι στον 21ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης: