Ελλάδα » Εξοπλιστικά: «Έσπασαν» τα ισόβια για τον Σμπώκο

Εξοπλιστικά: «Έσπασαν» τα ισόβια για τον Σμπώκο

Εξοπλιστικά: «Έσπασαν» τα ισόβια για τον Σμπώκο

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον Γιάννη Σμπώκο, για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος επικοινωνιών του στρατού ξηράς «Ερμής».

Οι δικαστές έκριναν ένοχο τον πρώην διευθυντή εξοπλισμών, επί Ακη Τσοχατζόπουλου, για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και του επέβαλε κάθειρξη 14 ετών, ενώ του αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Για την ίδια υπόθεση, ένοχοι κρίθηκαν επίσης ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας και το πρώην στέλεχος της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, Νίκος Λεονταρίτης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 και 14 ετών αντίστοιχα. Και στη δική του περίπτωση μειώθηκαν οι ποινές, καθώς πρωτόδικα ο κ. Κάντας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών και ο κ. Λεονταρίης σε 20 έτη.

Στον κ. Κάντα το δικαστήριο αναγνώρισε, όπως και πρωτόδικα, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Ο ίδιος αντιμετωπίζει και κατηγορίες παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στον κ. Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγούνται στη φυλακή μετά την απόφαση. Καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Το δικαστήριο τους υποχρεώνει να καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολοκλήρου αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ υπέρ του ελληνικού δημοσίου και 300.000 ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Διαβάστε επίσης: