Ταξίδια » Έξι λόγοι να πάμε το καλοκαίρι στα Τρίκαλα…
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2018

Έξι λόγοι να πάμε το καλοκαίρι στα Τρίκαλα…

Έξι λόγοι να πάμε το καλοκαίρι στα Τρίκαλα…

Του Βασίλη Αλεξίου

Λένε ότι η πόλη των Τρικάλων και η ευρύτερη περιοχή, τα χωριά του ορεινού όγκου της Πίνδου, η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, είναι μόνο ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός.

Κι όμως το καλοκαίρι μπορεί να ζήσει κανείς μοναδικές εμπειρίες επισκεπτόμενος τα μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς μέρη… Κι όμως σήμερα σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφτεί Τρίκαλα το φετινό καλοκαίρι.

  1. Πανέμορφα χωριά

Ο ορεινός όγκος της περιοχής και τα παραδοσιακά χωριά προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες στους επισκέπτες. Ξεχασμένα από το χρόνο μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε ποτάμια και καταρράκτες, σε δάση με σπάνια βλάστηση και άγρια ομορφιά που ξεκουράζουν νου και σώμα.

ÔÑÉÊÁËÁ - ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÐÅÔÑÉÍÇ ÔÏÎÙÔÇ ÃÅÖÕÑÁ ÔÇÓ ÐÁËÁÉÏÊÁÑÕÁÓ (EUROKINISSI // ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Φωτ. Eurokinissi//Θανάσης Καλλιάρας

Στην Παλαιοκαρυά, συναντάμε τους σπάνιας ομορφιάς καταρράκτες. Εντυπωσιακό σκηνικό, ιδανικό για φωτογραφία με τους καταρράκτες να πέφτουν από ύψος 20 μέτρων και πίσω ακριβώς από το πέτρινο γεφύρι που ένωνε επί αιώνες την Ήπειρο με τη Θεσσαλία.

Στην κοσμική Ελάτη θα βρει κανείς τα καλύτερα ξενοδοχεία, μοναδικές ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία. Στο Περτούλι μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με άλογα και λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, μπάνιο στην… παραλία του Ασπροπόταμου στο ύψος του Γαρδικίου. Οι νεολαίοι κάνουν τις βουτιές τους και στον Αχελώο, στο ύψος της Μεσοχώρας κάτω από το «στοιχειωμένο» φράγμα το οποίο θα  έπρεπε να είχε δημιουργήσει από χρόνια μια λίμνη.

  1. Επιστροφή στην παράδοση

Μια μοναδική εμπειρία που μπορεί ο επισκέπτης να ζήσει είναι στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής. Συνολικά… 52 χωριά (!) εορτάζουν και πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο και άλλα τόσα του Αϊ Λιός και της Αγίας Παρασκευής. Τα πανηγύρια έχουν χρώμα άλλης εποχής και στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακή φιλοξενία. Φαγητό και κρασί κάτω από τα πλατάνια στις πλατείες των χωριών.

  1. Γεύσεις που απογειώνουν

Ο επισκέπτης θα φύγει… χορτάτος από τα Τρίκαλα. Θα βρει παντού, σε     κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό, ψητά στη σούβλα, κεμπάπ πρόβειο και χοιρινό, σουβλάκια και παραδοσιακά λουκάνικα φτιαγμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, πουτίτγκες και παγωτά φτιαγμένα με πραγματικό γάλα.

  1. Μία πόλη …όαση

Στην πόλη των Τρικάλων θα περπατήσει κάτω από τη σκιά των αιονόβιων δέντρων, στις όχθες του Ληθαίου, από την κεντρική πεζογέφυρα έως το Κουρσούμ Τζαμί (μοναδικό αρχιτεκτόνημα της Οθωμανικής περιόδου) και το εμβληματικό Μουσείο Τσιτσάνη, όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσαν οι παλιές φυλακές των Τρικάλων. Θα διαβεί τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, του Βαρουσίου ή των «στενών του Σακαφλιά» όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά. Εκεί θα νιώσει τον αέρα μιας άλλης εποχής κι ύστερα θα ανέβει στο Φρούριο, να δει τη πόλη από ψηλά και να απολαύσει μια θεατρική παράσταση στο μικρό θεατράκι που υπάρχει εκεί. Κι ύστερα για φαγητό στα «Μανάβικα», μια ολόκληρη συνοικία που οι μυρωδιές των καλομαγειρεμένων φαγητών και ψητών την κυριεύουν.

  1. Παγωμένος καφές στην Ασκληπιού και στο ποτάμι

Κι όταν η θερμοκρασία τα μεσημέρια του καλοκαιριού ανεβαίνει οι καφετέριες στον μοναδικό και περίφημο πεζόδρομο της Ασκληπιού, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και θερινής… ραστώνης.

Παγωμένος καφές και κουβεντούλα. Κι αν όχι στον πεζόδρομο, οι νεολαίοι δείχνουν πάντα… νέα στέκια, όπως στην πλατεία του ΟΤΕ ή στα «πλατανάκια» και εσχάτως τα café-bistro πάνω στις όχθες του Ληθαίου.

  1. Ένα τάμα για τον Άγιο

Αφήνουμε για το τέλος τα δεκάδες μοναστήρια τα οποία είναι φυτεμένα σε κάθε γωνιά της Τρικαλινής γης.

ÔÑÉÊÁËÁ - ÓÔÉÓ ÊÏÑÕÖÅÓ ÔÇÓ ÍÏÔÉÁÓ ÐÉÍÄÏÕ (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Μετέωρα, φωτ. Θανάσης Καλλιάρας (Eurokinissi)

Εκτός της περίφημης μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί Ιερές Μονές οι οποίες χάνονται μέσα σε δάση και λαγκάδια, όπως του Αγίου Βησσαρίωνα, πάνω από την Πύλη (σ.σ. το μοναδικό άβατο για γυναίκες Μοναστήρι, εκτός Αγίου Όρους) ή του Κόρμποβου και της Γκούρας και της Μονής Σιαμάδων στη Καστανιά.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2018

Διαβάστε επίσης: