Θεσσαλία » Σκέψεις για βελτιώσεις σε 2 σημεία στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σκέψεις για βελτιώσεις σε 2 σημεία στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σκέψεις για βελτιώσεις σε 2 σημεία στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει σε βουλευτές και σε ακαδημαϊκούς ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Η παρουσία του στις πρόσφατες συνόδους των Πρυτάνεων των ΤΕΙ στην Αθήνα και των Πανεπιστημίων στα Γιάννενα συνδυάστηκε με πολύ γόνιμες συζητήσεις σε εξαιρετικό κλίμα. Πέρα από τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης μετά από καιρό που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος στα ΑΕΙ, ο Υπουργός διαπίστωσε ότι η στρατηγική του Ενιαίου Χώρου και η αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές. Αυτό εκφράστηκε τόσο στις ανακοινώσεις του Υπουργείου όσο και σ’ αυτές των Πρυτάνεων.  

[

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Σε λίγες μέρες ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Ο Κ. Γαβρόγλου δηλώνει εντυπωσιασμένος από το γόνιμο διάλογο με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και την αποδοχή του νομοσχεδίου από αυτές. Στις προθέσεις του είναι να προχωρήσει ταχύτατα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Θεωρεί, όπως διαπίστωσε και στις δύο Συνόδους των Πρυτάνεων, ότι το πόρισμα-σύνθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο μπορεί να αποτελέσει καλή βάση γι αυτό. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αναμένονται δραματικές αλλαγές. Στελέχη του Υπουργείου σημειώνουν ότι υπάρχουν σκέψεις για βελτιώσεις σε δύο σημεία.  Στα θεσμικά ώστε να είναι σαφή τα βήματα και η διαδικασία για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ένθεν και ένθεν. Και καλά αιτιολογημένες προτάσεις όσον αφορά κάποιες πτυχές, στηριγμένες σε ακαδημαϊκά κριτήρια.  

Στο Υπουργείο θέλουν να επισπευτεί η διαδικασία ώστε να φτιαχτούν έγκαιρα και στις καλύτερες δυνατές συνθήκες τα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό. Μέλημά τους είναι να είναι όλα έτοιμα όταν θα έρθουν οι νέοι φοιτητές. Κινούνται ακόμη γρήγορα καθώς αναμένεται ότι το φθινόπωρο θα μπουν στο παιχνίδι των συνεργειών όλα τα ιστορικά μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας, καθώς δηλωμένος στόχος τους είναι η στρατηγική τους ανάπτυξη και μεγέθυνση.  

Η Τριτοβάθμια είναι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου και γι αυτό αναμένονται κινήσεις και προς άλλες κατευθύνσεις. Ενδεικτικά στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων στα Γιάννενα τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των Βιβλιοθηκών. Σύντομα αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα όπως τα Εργαστήρια. Η Τριτοβάθμια, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος τομέας που είναι ψηλά στην εκπαιδευτική ατζέντα. Εξίσου σημαντικά θεωρούνται και δύο άλλοι τομείς κλειδιά που για δεκαετίες δεν έτυχαν ιδιαίτερης φροντίδας από την Πολιτεία. Η προσχολική αγωγή και η τεχνική εκπαίδευση. Πέρα από τις συνεχείς δράσεις στα ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα από την πλευρά του Υφυπουργού Δ. Βαξεβανάκη, ο Κ. Γαβρόγλου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα αναλάβουν τα ΑΕΙ. Θεωρεί ότι αυτά σε συνδυασμό με τα αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ  και κάποια ΔΙΕΚ θα δώσουν απάντηση στο πρόβλημα που ταλανίζει παραδοσιακά τη χώρα, την απουσία αξιόπιστης και καλά οργανωμένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Εξελίξεις λοιπόν και μάλιστα σύντομα.

Τ.Κ.

Διαβάστε επίσης: