Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι δράσεις του προγράμματος Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά, με 36 δημιουργικά εργαστήρια και τη συμμετοχή  εθελοντών, εμψυχωτών και βοηθών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr

Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου συνεχίζοντας τα εργαστήρια με θέμα“Φωτογραφημένα δεδομένα” οι φωτογραφίες έγιναν υλικό στα χέρια των παιδιών για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Έγιναν  αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα μεταφοράς από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Εμψυχωτής η  βιβλιοθηκονόμος Δήμητρα Γκόλαντα.

Την Τρίτη 10 Ιουλίου ασχοληθήκαμε με τα Δεδομένα για μένα. Τα παιδιά από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη,  με την καθοδήγηση της κοινωνικής λειτουργού Ελευθερίας Περουλάκη “έχτισαν” το προσωπικό τους παλάτι της μνήμης, μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό μας που μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ (2)

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου οι μικροί μας φίλοι γνωρίσαν ανθρώπους να πετάνε στο διάστημα, να γιατρεύουν ανθρώπους, να πλάθουν ψωμί, να μαγειρεύουν γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζουν κτίρια, να χορεύουν, να παίζουν μουσική. Είδαμε πως όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς γνωρίσαμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Εμψυχωτής η βιβλιοθηκονόμος Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Την Πέμπτη 12 Ιουλίου συνεχίσαμε το Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία. Με εμψυχώτρια την καθηγήτρια-φιλόλογο Συνοδία Παράσχου και συντροφιά διάσημους ντετέκτιβ παιδικών βιβλίων αναρωτηθήκαμε σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης. Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού;

Ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας την Τρίτη 17 Ιουλίου με τη δράση «Δεδομένα γύρω-γύρω». Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών. Ο καύσωνας δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη βόλτα μας στην πόλη, με τα παιδιά από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη και έτσι η βιβλιοθήκη έγινε το μέρος που παρατηρήσαμε, καταγράψαμε ανθρώπους να γελάνε, να συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους έδωσαν τον τόνο στο ρυθμό της βιβλιοθήκης. Με εμψυχώτρια την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σταυρούλα Μπαξεβάνου, τα παιδιά μίλησαν για τα συναισθήματα με αφορμή ιστορίες από βιβλία που τους αφηγήθηκαν ενώ έπαιξαν παιχνίδια ρόλων με έμφαση στο συναίσθημα.

Το πρόγραμμα των δράσεων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούλιο ως εξής:

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018: Τα «Ιστορημένα» δεδομένα: Η ιστορία, οι ήρωες

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος;

Για παιδιά 7-12 ετών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ (1)

Εμψυχωτής: Ελπινίκη Μακρυγιάννη, καθηγήτρια φιλόλογος

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018:  Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου

Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου.

Για παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη

Εμψυχωτής: Αργυρώ Μπρότση, παιδαγωγός

Τετάρτη 25  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό

Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας.

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Θωμαή  Ράιδου , παιδαγωγός και Φωτεινή Σούρλα, παιδαγωγός

Πέμπτη 26  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας

Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος

Παρασκευή 27  Ιουλίου 2018:  «Αριθμημένα” δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα

Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα.

Για παιδιά 5-7 ετών

Εμψυχωτής: Βάσια Παναγάκη, νηπιαγωγός

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 25 παιδιά) θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας βάσει της δήλωσης συμμετοχής.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων και δηλώσεις συμμετοχής:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος, τηλ: 2410671173, e-mail: edimovivlio@hotmail.gr,

Υπεύθυνη : Χριστίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια ΚΕ2018

 

 

Διαβάστε επίσης: