Ελλάδα » Ερωτήσεις Μπαργιώτα για διαγωνισμούς ΕΠΥ και χώρους εποπτευόμενης χρήσης

Ερωτήσεις Μπαργιώτα για διαγωνισμούς ΕΠΥ και χώρους εποπτευόμενης χρήσης

Ερωτήσεις Μπαργιώτα για διαγωνισμούς ΕΠΥ και χώρους εποπτευόμενης χρήσης

Δύο ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας.

Η πρώτη έχει θέμα: «Καθυστερούν οι διαγωνισμοί Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και χάνονται χρήματα για το Δημόσιο» και επισημαίνονται τα εξής:

«Μεταξύ των μνημονιακών υποχρεώσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ -μεταξύ άλλων- ήταν και η διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής, επανέφερε το μοντέλο «50-30-20», ακύρωσε τους διαγωνισμούς του αρχικού μοντέλου τους ενός μειοδότη και τους επαναπροκήρυξε (ΕΠΥ 1,2,3,4). Η νέα προκήρυξη των τεσσάρων διαγωνισμών έγινε με καθυστέρηση ενός έτους από την ανάληψη της κυβέρνησης τον Ιανουάριο 2016, με κατάθεση προσφορών τον Απρίλιο 2016. Οι εταιρείες κατέθεσαν τα δικαιολογητικά και τις προσφορές τους από τον Απρίλιο 2016 και από τότε το κάθε βήμα προς ολοκλήρωση έχει γίνει με τεράστια καθυστέρηση και κατόπιν πίεσης της τρόικας.

Ειδικότερα, για ΕΠΥ 1 έγινε αξιολόγηση προσφορών και διενεργήθηκε ηλεκτρονική δημοπρασία τον Ιούνιο 2017. Από τον Ιούλιο όμως του 2017 δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μειοδότες, παρόλο που είναι έτοιμη, καθώς υπήρχε μέσα στην προκήρυξη. Δηλαδή ολοκληρώθηκαν όλα με μεγάλη καθυστέρηση τον Ιούλιο του 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τους μειοδότες. Σημειωτέον οι μειοδότες είναι και ελληνικές εταιρείες και συνεχίζουν τα νοσοκομεία να μην προμηθεύονται κεντρικά. Για τους διαγωνισμούς ΕΠΥ 2 και 3 έγιναν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί στις 16/5/2018, αλλά έκτοτε ουδέν. Για τον ΕΠΥ 4 δεν έχει γίνει καν ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Σήμερα τα νοσοκομεία συνεχίζουν να προμηθεύονται χωρίς κεντρικούς διαγωνισμούς και χάνονται χρήματα για το δημόσιο. Επίσης, συνεχίζουν και πουλάνε στα νοσοκομεία εταιρείες, οι οποίες απορριφθήκαν από τον διαγωνισμό για τεχνικούς λόγους, αφού δεν έχει υπάρξει κατακύρωση.

Ο κ. Πολάκης που έχει την αρμοδιότητα της ΕΠΥ και στην πραγματικότητα με εντολή του «πάγωσαν» οι διαγωνισμοί, στο μεταξύ κατήργησε την ΕΠΥ και την αντικατέστησε με το ΕΚΑΠΥ, πρόεδρος του οποίου τοποθετήθηκε ο κ. Πρόδρομος Ψωμιάδης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Μάλιστα, στις 05.02.18 πέρασε σε αυτόν η αρμοδιότητα των διαγωνισμών και έχει την απόλυτη εξουσία. Ακόμη και να τους ματαιώσει. Επειδή εδώ και 10 μήνες τα δημόσια ταμεία χάνουν χρήματα από την μη ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: 1) Γιατί από τον Ιούλιο του 2017 έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μειοδότες για ΕΠΥ 1; 2) Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για ΕΠΥ 2,3,4; Πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις; 3) Σκοπεύετε να αλλάξετε ξανά το μοντέλο προχωρώντας σε απευθείας διαπραγματεύσεις των προμηθευτών με επιτροπή προμηθειών της επιλογής σας; 4) Έχετε εκτίμηση του ύψους της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα;».

Για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών

Η δεύτερη ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο  κ. Μπαργιώτας έχει θέμα: «Γιατί δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ. για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών; Ποιες «λεπτομέρειες» πρέπει να διευθετηθούν;» και επισημαίνοντια τα παρακάτω:

«Στις 09/07/2018 κατατέθηκε από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τροπολογία για τη «λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόµενης χρήσης». Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνόησε επιδεικτικά τη διαδικασία. Ούτε ο κ. Ξανθός ούτε ο κ. Πολάκης  εμφανίστηκαν στη Βουλή. Μετά την εισήγηση του υπογράφοντος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαντάς, είπε: «Να πω προκαταβολικά στον κ. Μπαργιώτα, επειδή και το γνωρίζω το θέμα και έχω ασχοληθεί, ότι πολύ σύντομα, την ουσία της τροπολογίας του –μπορεί και να συνεννοηθούμε να την επανακαταθέσει, διότι δεν πρόκειται περί ανταγωνισμών εγωιστικών- θα την αποδεχθούμε. Αυτό λέω επί της ουσίας. Ξέρω, γιατί έχουμε ασχοληθεί και στο Υπουργείο Υγείας με αυτό το θέμα και με τους φορείς. Υπάρχουν όμως ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει συντονισμένα να τις αντιμετωπίσουμε».

Τη στιγμή που οι Υπουργοί κωφεύουν, οι ενεργοί χρήστες ψυχότροπων ουσιών εξακολουθούν να αποτελούν έναν εξαιρετικά περιθωριοποιημένο πληθυσμό, πολλές φορές χωρίς στέγη, που έχει ιδιαίτερα μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (EMCDDA, 2004). Οι χώροι ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης αποτελούν επιτηρούμενες από εξειδικευμένους επαγγελματίες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι χρήστες ουσιών προκειμένου να κάνουν χρήση κάτω από ασφαλέστερες και πιο υγιεινές συνθήκες. Ήδη, λειτουργούν σε Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστρία και Αυστραλία με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται ανά χώρα στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εξάρτησης από τα Ναρκωτικά (EMCDDA).

Στο διάστημα πιλοτικής λειτουργίας του εποπτευόμενου σταθµού ΟΔΥΣΣΕΑΣ, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 62 του ν. 4316/2014, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών λειτουργίας του, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ δέχτηκε 2501 επισκέψεις από 330 μοναδικούς χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, μέσω των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κοινωνιοθεραπευτών και εργαζόμενων στο δρόμο, το Πρόγραμμα προσέγγισε περισσότερους από 3.500 χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και της συχνότητας εμφάνισης του HIV.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: 1) Γιατί δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία, ενώ έχετε επανειλημμένα δηλώσει δημόσια ότι συμφωνείτε με τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης; 2) Ποιες είναι οι «λεπτομέρειες» που πρέπει να διευθετηθούν –κατά δήλωση του κ. Μαντά από βήματος Βουλής-, για να ρυθμιστεί το θέμα; Θα μας ενημερώσετε άμεσα, ώστε να τις λάβουμε υπόψιν και να εξετάσουμε τις δυνατότητες  ενσωμάτωσής τους στην πρότασή μας; 3) Υπάρχει στοιχειώδης συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο θέμα;»

Διαβάστε επίσης: