Συνεντεύξεις » Φωτεινή Καλούδη: «Η κούκλα “μιλά” με το δικό της τρόπο στα παιδιά»
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Φωτεινή Καλούδη: «Η κούκλα “μιλά” με το δικό της τρόπο στα παιδιά»

Φωτεινή Καλούδη: «Η κούκλα “μιλά” με το δικό της τρόπο στα παιδιά»

Ετοιμάζεται παράσταση για να ταξιδέψει σε φεστιβάλ του εξωτερικού – Χριστουγεννιάτικο παραμύθι θα απολαύσουν οι φίλοι του Πάρκου των Ευχών – Το Μουσείο Κούκλας επιδιώκουμε να έχει πιο διαδραστικό χαρακτήρα

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Η Φωτεινή Καλούδη, υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα», μετά από τέσσερα χρόνια σε αυτή την θέση και συνεχίζοντας το έργο των δύο εμπνευστών και δημιουργών  του, Κώστα Χατζηανδρέου και Σοφίας Φουτζοπούλου μιλάει για τα σχέδια και την ανάπτυξή του. Εξηγεί πως μια κούκλα αγγίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ψυχή των μικρών παιδιών που ταυτίζονται με τους ήρωες που ενσαρκώνει η κάθε μια τους. Αναφέρεται στο Μουσείο Κούκλας, που υπάρχει στο Μύλο του Παππά, με μοναδικές κούκλες από τον «Τιριτόμπα» και σημειώνει ότι θα πρέπει να αποκτήσει πιο διαδραστικό χαρακτήρα δίνοντας στα παιδιά μια μαγική εικόνα για τους ήρωές τους.

Πως μιλάει η κούκλα στην ψυχή ενός μικρού παιδιού; Είστε ίσως η πιο κατάλληλη για να περιγράψετε κάτι τέτοιο.

Η κούκλα έχει το δικό της τρόπο να μιλάει. Είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα από την ιδέα που είχε ο κουκλοκατασκευαστής. Δεν αλλάζει ποτέ χαρακτήρα. Είναι τόσο αληθινή γι’ αυτό τα παιδιά πιστεύουν την κούκλα. Βλέποντας μια παράσταση τα παιδιά ξεχνούν ότι την κούκλα την χειρίζεται κάποιος. Μιλούν στην κούκλα και της απευθύνονται. Γίνονται φίλοι ή και άσπονδοι εχθροί ανάλογα με το χαρακτήρα της κούκλας. Τα παιδιά με την κούκλα έχουν μια καθαρή σχέση. Αγαπούν τους ήρωες που έχουν καλά στοιχεία.

ΚΑΛΟΥΔΗ (1)

Η κα Φωτεινή Καλούδη είναι υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα»

Τι σας λένε τα παιδιά μετά το τέλος μια παράστασης;

Τα παιδιά συνήθως αγκαλιάζουν τις κούκλες και θέλουν να βγουν φωτογραφία μαζί τους. Μιλάμε στις κούκλες και εμένα δεν μου δίνει κανείς σημασία (γέλια). Όταν τα παιδιά επισκέπτονται το Μουσείο Κούκλας, που είναι στο Μύλο του Παππά, βρίσκουν τις κούκλες και τις ζητούν να πουν πάλι τα τραγούδια της παράστασης. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό αυτό που συμβαίνει και το πως ένα παιδί δένεται με την κάθε κούκλα.

ΚΑΛΟΥΔΗ (2)

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει το Μουσείο Κούκλας το μοναδικό στην Ελλάδα στη Λάρισα; Τι χρειάζεται για να γίνει ακόμη καλύτερο;

Μέχρι στιγμής θα λειτουργήσουμε σε αυτό το χώρο, όπου εκθέτουμε τις παλιές κούκλες. Βρήκαμε γύρω στις 300 κούκλες. Επισκευάστηκαν πολλές από αυτές και φτιάξαμε μέσα στα τέσσερα χρόνια που είμαστε εδώ άλλες 80 κούκλες. Κάποια στιγμή δεν θα χωράμε. Ίσως θα πρέπει να μεταφερθεί το Μουσείο Κούκλας ή να καταφέρουμε σε αυτόν τον χώρο με μια κατασκευή να τις χωρέσουμε και να έχει και έναν πιο διαδραστικό χαρακτήρα.

Πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί το Μουσείο Κούκλας και να συνδεθεί με τα άλλα Μουσεία βοηθώντας στο τουριστικό προϊόν της πόλης;

Στα άμεσα σχέδια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού είναι να λειτουργήσει αυτό το Μουσείο που βρίσκεται μέσα στο Μύλο του Παππά. Με αφορμή τις επισκέψεις στο Μουσείο Σίτου σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Θέλω το Μουσείο Κούκλας να αποκτήσει ένα πιο θεατρικό χαρακτήρα. Να στηθούν οι κούκλες έτσι ώστε να είναι πιο μαγικό για τα παιδιά να είναι πιο διαδραστικό. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μηχανισμοί ώστε να κινούνται. Βέβαια κάποιες παλιές κούκλες θα πρέπει να συντηρηθούν. Δεν βιαζόμαστε, χρειάζεται χρόνος και σχεδιασμός.

Ποια είναι τα σχέδια του «Τιριτόμπα» από εδώ και πέρα;

Το καλοκαίρι ο «Τιριτόμπα» τραγουδά τα «τρίγωνα κάλαντα». Αυτοί είναι οι μήνες που προετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα όλης της χρονιάς. Σίγουρα θα υπάρξει μια κεντρική παράσταση που θα παίξει στην αρχή της χρονιάς για όλους τους παιδικούς σταθμούς και θα συνεχίσει με όλα τα σχολεία της πόλης. Δεν θα σας πω περισσότερα, αλλά πρόκειται για ένα παραμύθι μέσα στα σύννεφα. Θα έχουμε μια παράσταση για μικρότερα παιδάκια που θα παίξει στο Πάρκο των Ευχών τα Χριστούγεννα με άρωμα Χριστουγέννων. Θα έχουμε συνεργασία με φορείς ώστε να κατασκευάσουμε κούκλες. Τον Μάρτιο περιμένουμε να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου. Στο τέλος της χρονιάς (το 2019) θα ανεβάσουμε μια νέα παράσταση στο κουκλόσπιτο. Είναι μια παράσταση η οποία φιλοδοξούμε να πάει στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: