Συνεντεύξεις » «Να αναπτύξουμε βιομηχανία, αγροδιατροφικό τομέα και τουρισμό»
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΙΧ. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

«Να αναπτύξουμε βιομηχανία, αγροδιατροφικό τομέα και τουρισμό»

«Να αναπτύξουμε βιομηχανία, αγροδιατροφικό τομέα και τουρισμό»

«Θεωρώ ότι η νέα συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει πολύ πριν το 2030 – Ο χρόνος που θα συνεχίσει η επιτήρηση είναι απροσδιόριστος – Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τερατώδη πλεονάσματα για 42 χρόνια»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Μέσα στον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα, τη μνημονιακή εποχή και εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ευελπιστώντας να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Η larissanet συνομίλησε με τον Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη προσπαθώντας να ιχνηλατήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για τη χώρα, αλλά και την Θεσσαλία μετά την λήξη του προγράμματος. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Λάρισα θα πρέπει να αναπτύξει τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας. Η περιοχή της Μαγνησίας έχει την δυνατότητα να μεγαλώσει την βιομηχανική δραστηριότητα. Από την άλλη σημειώνει ότι σε αυτό τo δρόμο σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν κίνδυνοι και αγκάθια τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εθνική συνεννόηση. Τέλος, χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα υψηλά πλεονάσματα και ζητά η νέα ρύθμιση για το χρέος να έρθει πολύ πριν το 2030 που προγραμματίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Σε ένα περίπου μήνα βγαίνουμε από το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο. Η επιτήρηση όμως συνεχίζεται. Τί σημαίνει αυτό;

Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το πρόγραμμα για το οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση το 2015. Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν. Έτσι ολοκληρώνεται αυτή η φάση της επιτήρησης. Μετά τις 20 Αυγούστου είμαστε σε μια φάση επιτήρησης στην οποία βρίσκονται λίγο-πολύ όλες οι κυβερνήσεις, της Πορτογαλίας, της Κύπρου για παράδειγμα.

Δεν θα διαφέρουμε σε κάτι από αυτές τις χώρες;

Επί της ουσίας όντως δεν θα υπάρχουν διαφορές μόνο που σε εμάς είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι καθώς οι άλλες χώρες χρειάστηκαν μόλις ένα μνημόνιο. Εμείς χρειαστήκαμε τρία. Είχαμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους αυτοί να πληρώνουν τα χρέη μας και εμείς να κάνουμε συνολικά 150 μεταρρυθμίσεις.

Τα επόμενα χρόνια μπορεί να μην έχουμε μνημόνιο, αλλά μέτρα και επιτήρηση θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μιλάμε για καλύτερες ημέρες από εδώ και πέρα;

Ο χρόνος που θα συνεχίσει η επιτήρηση είναι μάλλον απροσδιόριστος. Ο κίνδυνος είναι να έχουμε για πολύ καιρό μια χαμηλή ανάπτυξη. Μιλάμε για μια ανάπτυξη κάτω από 2%. Την επόμενη χρονιά είσαι πλουσιότερος, αλλά στην ουσία ισούται με μια κάλυψη της επαρκούς δραστηριότητας για να θεωρείται ότι η οικονομία δεν είναι στάσιμη. Ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% που θα βασίζονται κυρίως στην κατανάλωση δεν θα έχουμε. Παλαιότερα είχαμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης γιατί Κράτος και ιδιώτες δανειζόταν και καταναλώναμε όλο και πιο πολύ. Δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Τα νοικοκυριά δεν έχουν να ξοδέψουν πλέον. Επίσης αυτά που χρωστάνε τα νοικοκυριά είναι πάρα πολλά για να αρχίσουν να συμπεριφέρονται όπως πριν την κρίση. Θυμίζω ότι όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις προς το Κράτος και δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια κατανάλωση τέτοια που είχαμε στο παρελθόν. Η κατανάλωση είναι στην Ελλάδα το 70% του ΑΕΠ.

Σε εθνικό επίπεδο σε τι θα μπορούσαμε να επενδύσουμε την επόμενη ημέρα για να μπορέσουμε να έχουμε μια στέρεη ανάπτυξη στη χώρα;

Η χώρα έχει πολλές δυνατότητες. Υπάρχει ένα τομέας κατασκευών και Δημοσίων Έργων, ο οποίος στηρίζεται στην ουσία σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Ελλάδα παίρνει πολλά περισσότερα απ’ ότι δίνει στην Ε.Ε. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν, αλλά είναι αρκετά ασθενείς για να επιτρέψουν στη χώρα να ανακάμψει.

Μιχαλης Ζουμπουλακης

Το κλίμα που υπάρχει ευνοεί;

Το κλίμα είναι θετικό. Το κλίμα είναι οι προσδοκίες που έχουν οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές για το μέλλον. Για επενδύσεις είναι πραγματικά καλό το κλίμα. Δεν το είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Από το καλό κλίμα μέχρι να γίνουν οι επενδύσεις υπάρχει μια διαφορά. Είναι ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Σε θεσσαλικό επίπεδο ή ακόμη και σε επίπεδο νομού Λάρισας, τι πλεονεκτήματα έχει η περιοχή και που πρέπει να επενδύσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή;

Είχα κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τη Θεσσαλία. Η Θεσσαλία έχει πάρα πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη. Αλλά υπάρχουν πολλοί τομείς στη Θεσσαλία που είναι πάρα πολύ πίσω. Ο τουρισμός είναι ένας από αυτούς. Η περιοχή μας είναι στη 12η θέση πανελλαδικά στις 13 Περιφέρειες σε αυτή τη λίστα. Η Θεσσαλία έχει μια ισχυρή Βιομηχανία, κυρίως στη Μαγνησία, ένα ισχυρό αγροδιατροφικό τομέα στην περιοχή του ν. Λάρισας και την δυτική Θεσσαλία. Αυτοί οι τομείς έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στον αγροδιατροφικό τομέα χρειάζεται τυποποίηση, σταθερή ποιότητα, μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα στην περιοχή. Η περιοχή μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης που άλλες περιοχές δεν έχουν. Είμαστε στο κέντρο της χώρας και θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφορες προκλήσεις για τον κάθε επισκέπτη που διέρχεται για να σταματήσει εδώ.

Ακούμε για μείωση των φόρων που θα ελαφρύνουν τον Έλληνα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα;

Καταρχήν πρέπει να μειωθούν οι φόροι καθώς όλοι φτάσαμε πέρα από τα όρια της φοροδοτικής μας ικανότητας με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση για να μπορέσουν οι Έλληνες να ανταποκριθούν στην καταβολή των φόρων. Για να συμβεί η μείωση των φόρων κάτι πρέπει να γίνει με το πλεόνασμα. Συμφωνήσαμε ως χώρα σε ένα τερατώδες πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, και 2,5%  από τότε έως το 2060. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει στα χρονικά, μια χώρα να μπορεί να κρατήσει για 42 χρόνια τέτοια πλεονάσματα. Μέχρι το 2010 και για 192 χρόνια είχαμε μονίμως ελλείμματα! Τώρα να γυρίσουμε σε πλεονάσματα τα επόμενα 40 χρόνια σε μια άλλη χώρα, με άλλους κατοίκους και άλλη πολιτική τάξη θα μπορούσε να γίνει. Ξέρετε στο στοίχημα της ανάπτυξης ο πιο δύσκολος δείκτης είναι αυτός της ανεργίας.

Η τελευταία ρύθμιση του χρέους πόσο σημαντική ήταν; Βλέπετε στον ορίζοντα κάπου στο 2030 μια νέα παρέμβαση στο χρέος;

Ελπίζω η νέα ρύθμιση του χρέους να γίνει πολύ πριν από το 2030. Νομίζω ότι το θέμα θα τεθεί πολύ νωρίτερα. Αν μπορούμε για ακόμη τρία χρόνια να έχουμε τόσο μεγάλα πλεονάσματα νομίζω ότι θα αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με τέτοια δημοσιονομική πολιτική η οποία είναι απαράδεκτη και με βάση την διεθνή βιβλιογραφία. Η ρύθμιση του χρέους ήταν μια διευκόλυνση των πληρωμών για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να κουρευτεί το χρέος καθώς είναι κατά 75% οφειλόμενο σε άλλα κράτη. Θεωρώ ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει πολύ πριν το 2030 που προβλέπεται. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: