Χωρίς κατηγορία » Κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων για την αργία της Κυριακής

Κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων για την αργία της Κυριακής

Κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων για την αργία της Κυριακής

(φωτ. αρχείου)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων, κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες στην κινητοποίηση βρέθηκαν έξω από καταστήματα της πόλης, τα οποία ήταν ανοιχτά.

Σε σχετική τοποθέτηση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων επισημαίνονται τα εξής:

«Ο σχεδιασμός της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής, που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, κορυφώνεται. Υλοποιείται βήμα-βημα ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων για ανοιχτά καταστήματα 7 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή ασταμάτητη εντατικοποιημένη δουλειά για τους εργαζόμενους, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται στην πράξη ο πιο πιστός υπηρέτης των επιχειρηματικών ομίλων. Ότι δεν πρόλαβαν ή δε μπόρεσαν να ξηλώσουν από εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή το προχωρά με πυγμή και επιθετικότητα.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας δεκάδες κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα, βγαίνουμε μπροστά και λέμε «ως εδώ». Δε μπορούμε και δε θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους, δε θα παρακολουθούμε ως θεατές τη σφαγή μας. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών! Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δε θα επιτρέψουμε η Κυριακάτικη Αργία να γίνει ανάμνηση.

Ήδη μετράμε αρκετές πληγές στα δικαιώματα μας, στους μισθούς, στο ωράριο, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Εκπτώσεις κανονικές και ενδιάμεσες, εορταστικά ωράρια, ωράρια σε τουριστικές περιόδους, λευκές νύχτες, μαύρες Παρασκευές..Όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η ζωή μας σε λάστιχο και η Κυριακή από αργία και μέρα ξεκούρασης σε μια απλή καθημερινή εργάσιμη μέρα.

Συνάδελφοι, συναδελφισσες,

Η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησης της είναι μαχαίρια στην κάρδια των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή μας. Μπαίνει επιπλέον εμπόδιο στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου.

Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο συνάδελφοι, όπως το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαπλώθηκαν σαν τον άνεμο σε κάθε κλάδο. Το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας, δεν έχει τελειωμό. Η Κυριακή αργία για χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί μέρα ξεκούρασης, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, στα παιδιά. Το ξήλωμα της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο, δε θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Πέρα από τους εμποροϋπαλλήλους, αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας, επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους. Η απελευθέρωση είναι μέτρο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των πολυκαταστημάτων, των super market.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας όμως έχει γενικότερη σημασία, συνολικά για τους εργαζόμενους καθώς τους αφορά έμμεσα, σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Συνάδελφοι από άλλους κλάδους που σήμερα ψωνίζουν ή θεωρούν πως είναι ελευθερία η εργασία την Κυριακή, ομολογούν στην ουσία πως δε βρίσκουν άλλες ώρες και μέρες για να ψωνίσουν, για να βρεθούν αρκετές ώρες με τις οικογένειες τους και να βγουν. Είναι όμως κοντόφθαλμη αυτή η οπτική καθώς πέρα από τη στέρηση του δικαιώματος της ξεκούρασης σε χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, το ολικό άνοιγμα των καταστημάτων στο λαϊκό εμπόριο θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας και ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο. Η πρόσφατη ψήφιση του 12ωρου στην Αυστρία, αποδεικνύει πως ούτε κινδυνολογούμε ούτε εικασίες κάνουμε. Τα άλματα προς τα πίσω αν δεν αντισταθούμε, θα είναι διαρκή. Γι’ αυτό και η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις που τάχα αναφέρει η κυβέρνηση, πρέπει να συναντήσει την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δε δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς που ξεκινούν στον κλάδο μας από τα 180-200 ευρώ.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στο εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλεί να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους, τις Κυριακές. Το κυνήγι των κερδών τους είναι το μοναδικό που τους καίει και τους ενδιαφέρει. Δε χαράσσουν την τακτική τους με βάση τα εργατικά συμφέροντα.

Να απαντήσουμε αγωνιστικά σε κυβέρνηση αλλά και σε φιλόδοξους διαδόχους της, που παρά τους «σκυλοκαβγάδες» που κάνουν με κάθε ευκαιρία, όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέρονται και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ευθυγραμμίζονται, γίνονται ένα σώμα, με μια φωνή μιλάνε για την ανάπτυξη που έχει ως πυρήνα το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας. Για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ τους παρά τις διάφορες περικοκλάδες.

Συνάδελφοι-ες,

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργανωμένη δράση. Να σπάσει ο φόβος από τις εργοδοτικές πιέσεις και τρομοκρατία, η λογική του «δε γίνεται τίποτα». Αν δεν απαντήσουμε αγωνιστικά, τα μικρά βήματα προς τα πίσω θα γίνουν άλματα. Καλούμε σε οργάνωση στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων για να αποκρούσουμε ενιαία την επίθεση σε κάθε χώρο δουλειάς. Να δυναμώσουν τα ποδαρά του σωματείου παντού. Όπου δρα το σωματείο, υπάρχουν αποτελέσματα, δημιουργούνται εμπόδια σε εργοδοτικές αξιώσεις, υπάρχουν κατακτήσεις. Στο χέρι όλων μας είναι αυτές να πολλαπλασιαστούν, να παλέψουμε για τη ζωή μας.

Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!

Δε θα χαρίσουμε την Κυριακή αργία!».

Διαβάστε επίσης: