Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Η Ελλάδα που αγάπησε όλος ο κόσμος… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2018

Η Ελλάδα που αγάπησε όλος ο κόσμος… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Η Ελλάδα που αγάπησε όλος ο κόσμος… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Το φετινό ελληνικό καλοκαίρι είναι διαφορετικό εξαιτίας μιας διάχυτης μεταμνημονιακής αισιοδοξίας για τη χώρα μας. Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και πέρυσι οι ταξιδιώτες που ήρθαν στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια. Φέτος, με επίσημα στοιχεία το πρώτο τετράμηνο η εισερχόμενη τουριστική κίνηση εμφάνισε αύξηση κατά 11,5%, οι τουρίστες έφτασαν τα 2,9 εκατ. και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα έσοδα «τσίμπησαν» κατά 7,4%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά και ανήλθαν σε 1,05 δισ. ευρώ. Όλα τα μηνύματα είναι θετικά για την φετινή τουριστική σαιζόν.

ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΗΘΕΙΑ

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σταθερούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Ακόμη και στα οκτώ χρόνια της οικονομικής ύφεσης και κρίσης ο τουρισμός άντεξε, στήριξε όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο και την εθνική οικονομία. Σε πολλές περιπτώσεις το τουριστικό προϊόν άνθισε. Φέτος η χρονιά είναι ορόσημο για την Ελλάδα καθώς έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων και η χώρα μας ξαναβγαίνει στις αγορές. Ήδη, τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και οι παγκόσμιοι τουριστικοί οργανισμοί προβλέπουν κορύφωση του αριθμού επισκεπτών σε ελληνικούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ οι εκτιμήσεις τους που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην ετήσια έκθεση για τον τουρισμό της ερχόμενης δεκαετίας στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό (WTTC), προέβλεψε ότι το 22,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας θα συνδέεται με τον τουρισμό! Φαντάζει εξωπραγματικό, αλλά ρεαλιστικό σύμφωνα με τους ειδήμονες του τουρισμού. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως την επόμενη πενταετία οι επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα μας θα ξεπεράσουν το «φράγμα» των 50 εκατομμυρίων αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως.

ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ 2018 (4)

Το «τσουνάμι» των ταξιδιωτών θα συμπαρασύρει όπως είναι αναμενόμενο την απασχόληση σε όλους τους τουριστικούς κλάδους και θα δημιουργήσει πραγματικές ανάγκες για νέες επενδύσεις. Οι πραγματικές θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν τις 1.266.000 (28,5% του συνόλου) και οι νέες επενδύσεις θα αυξηθούν 3,6% το 2018 και 5,5% την επόμενη δεκαετία! Οι επιχειρηματίες του κλάδου για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες προκλήσεις οφείλουν να επενδύσουν σε υποδομές ποιότητας, στηριζόμενοι σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το νέο Αναπτυξιακό.

Τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών που θα έρθουν στα νησιά μας και σε κάθε περιοχή της ηπειρωτικής χώρας πρέπει να τύχουν άψογης και ποιοτικής εξυπηρέτησης σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των παγκόσμιων ταξιδιωτικών γραφείων για τις φυσικές ομορφιές της, τα μνημεία της, την ιστορία της, την ελληνική κουζίνα και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα μας. Για ένα ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα κι ένα δείπνο με τοπικά εδέσματα και ντόπιο κρασί σε ταβέρνα. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγάπησε όλος ο κόσμος! Είναι στο χέρι μας να τον (ξανα)κερδίσουμε για πάντα. Καλό καλοκαίρι σε όλους…

* Πάρτε μαζί σας στις διακοπές βιβλία.

SUMMER 2018

Διαβάστε επίσης: