Θεσσαλία » Λαϊκή Συσπείρωση: Ο «Κλεισθένης» φέρνει αντιλαϊκές αλλάγες

Λαϊκή Συσπείρωση: Ο «Κλεισθένης» φέρνει αντιλαϊκές αλλάγες

Λαϊκή Συσπείρωση: Ο «Κλεισθένης» φέρνει αντιλαϊκές αλλάγες

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα Παρασκευή 13/7/18, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (Τάσος Τσιαπλές και Γιώργος Λούμας), που στηρίζεται από το ΚΚΕ, γνωστοποιώντας τις θέσεις της για ορισμένα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 10/7/18, αλλά και για το νέο νόμο για την Περιφερειακή & Τοπική Διοίκηση που ψήφισε η κυβέρνηση.

Συνέντευξη αναφέρθηκαν στα εξής θέματα:

 1. Με επερώτησή μας, ανέφεραν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή να μας πει τι έκανε και τι θα κάνει για να μπεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Οδό Βόλου της Λάρισας, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τροχαίων δυστυχημάτων & ατυχημάτων. Συγκεκριμένα τι έκανε και τι θα κάνει άμεσα η Περιφέρεια για:

-  την κατασκευή παρακαμπτήριας οδού, που θα συνδέει την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας, στο ύψος της Βιοκαρπέτ, με την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, μετά την κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, από όπου θα εκτρέπεται η κυκλοφορία των Βαρέων Οχημάτων προς Βόλο και αντίστροφα,

-  την μετατροπή της οδού Βόλου, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και για να γίνουν τα απαραίτητα έργα για μετατροπή όλου του τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, που περνά μέσα από την Λάρισα, σε αστικό δρόμο;

- την κατασκευή στην περιοχή, (ανισόπεδων διαβάσεων πεζών, σήμανσης, καλύτερου φωτισμού, πεζοδρομίων);

- την κατάργηση των διοδίων, τη βασική αιτία που αναγκάζει τους οδηγούς βαρέων οχημάτων να διέρχονται την πόλη της Λάρισας (Π.Ε.Ο Λάρισας –Βόλου);

Κατά την προσφιλή ταχτική του ο Περιφερειάρχης, αντι να απαντήσει συγκριμένα σ’ αυτά τα ερωτήματά μας για την οδό Βόλου, επιδόθηκε ακόμα μια φορά σε μια γενική περιγραφή έργων που δεν αφορούν την οδό Βόλου, στην υποτιθέμενη απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, στη συνέχιση του άθλιου «πινγκ- πονγκ» ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου, Κυβέρνησης, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, σε γενικόλογες αναφορές για διεκδίκηση παρακαμπτήριας οδού και μετατροπής της οδού Βόλου σε ήπιας κυκλοφορίας, ενώ δεν είπε κουβέντα για την διεκδίκηση κατάργησης των διοδίων, που είναι βασικός λόγος που περνούν τα βαρέα οχήματα από την οδό Βόλου, για να γλιτώσουν τα βαριά χαράτσια.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θα συνεχίσει να διεκδικεί τα παραπάνω αιτήματα και να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, για να μην υπάρξει άλλος νεκρός ή τραυματίας από τροχαίο στην πολύπαθη οδό Βόλου.

 1. Με άλλη επερώτησή μας, αναδείξαμε το θέμα των αρνητικών συνεπειών της επιχειρηματικής επένδυσης μεγάλου αιολικού πάρκου στα Άγραφα, για το περιβάλλον, τα λαικά νοικοκυριά -καταναλωτές ρεύματος, τους εργαζόμενους στην ενέργεια, γιατί σκοπός της είναι το μέγιστο δυνατό καπιταλιστικό κέρδος, που έρχεται σε σύγκρουση με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις πολλών φορέων του Ν. Καρδίτσας, που κατέθεσαν ψήφισμα που θέτει μόνο όμως ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) στις 13/12/2011, με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχε εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, με μόνο όρο την υπογειοποίηση του καλωδίου μεταφοράς του ρεύματος, ζητήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή, αν εξακολουθεί να συμφωνεί με την κατασκευή του έργου και αν όχι, αν θα ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση της;

Η απάντηση του Περιφερειάρχη, ότι εμμένει στην απόφαση-έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που είχε πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2011, δείχνει ότι συντάσσεται με την πολιτική της Ε.Ε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, για απελευθέρωση και της ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω ΑΠΕ, για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου». Επομένως ο δήθεν «σεβασμός» στο περιβάλλον, από την Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ), είναι υποκριτικός, αφού δεν αντιτίθεται στην παράδοση της ενέργειας και της δημόσιας γης, σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι ούτε προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει από τις δράσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ούτε φθηνότερο ρεύμα για τα λαικά νοικοκυριά, ούτε προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο περιβάλλον της περιοχής των Αγράφων και επομένως είναι αναγκαίο να υπάρξει αγώνας ενάντια στην παράδοση της ενέργειας, των δασών και δημόσια γης στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αποτελεί την πραγματική έκφραση στήριξης στα αιτήματα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται στην καταστροφή του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου τα μέσα παραγωγής και η γη θα έχουν κοινωνικοποιηθεί, μπορεί να αξιοποιηθούν όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας μας, ανάμεσα τους και όλες οι ενεργειακές πηγές, με σεβασμό στο περιβάλλον και με κριτήριο την κάλυψη των λαικών αναγκών με φθηνό ρεύμα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην ενέργεια.

 • Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022

Στη συνεδρίαση, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας (Ν.Δ), έφερε και ψήφισε, μαζί με την παράταξη του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), το ΜΠΔΣ 2019-2022, που ζήτησε η κυβέρνηση, να επικυρώσουν τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, αποδεχόμενοι ότι:

 • θα μείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση Περιφερειών & Δήμων, τουλάχιστον μέχρι το 2022, το ίδιο και κάθε είδους κοινωνικές παροχές και πόροι για κοινωνική πολιτική, στα επίπεδα φτώχειας του 2018,
 • το όποιο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων, που μέρους τους είναι οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη, θα μείνει στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξης”.
 • θα συνδράμουν και τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού,
 • τα μόνα “έσοδα” που θα αυξάνονται σε Περιφέρειες και Δήμους, θα είναι αυτά που αφορούν σε κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, η διευρυμένη φορολεηλασία και η μέγγενη των πλειστηριασμών για τα λαικά νοικοκυριά.

Αυτό είναι η “επόμενη ημέρα” στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση και στήριξαν οι παρατάξεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια.

Αποδεικνύεται ότι η «αντιπολίτευση» τους προς τις κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια, είναι λόγια του αέρα, αφού στα κύρια ζητήματα, όπως του ΜΠΔΣ, συντάσσονται με τη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψήφισε το ΜΠΔΣ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και διεκδικεί: την πλήρη χρηματοδότηση της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα, τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, την γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης του παιδιού, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.

 • Για τον «Κλεισθένη Ι»

Εν μέσω ενός αποπροσανατολιστικού κουρνιαχτού μεταξύ Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, όπως και των στελεχών τους στις Περιφέρειες και Δήμους, για το σύστημα εκλογής των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, το Ν/Σ «Κλεισθένης Ι», με το οποίο εγκαινιάζεται από την κυβέρνηση, ένας νέος γύρος αντιλαϊκών αλλαγών στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Με αυτή τη «φασαρία» τα αστικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συγκάλυψαν τη συμφωνία τους με την ουσία του νέου νόμου, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης Περιφερειών και Δήμων. Άλλωστε η όλη πορεία τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, απέδειξε ότι στην κύρια πολιτική γραμμή εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, μια χαρά τα βρίσκουν. Δεν είδαμε π.χ. καμία δυσκολία να συνευρεθούν με την κυβέρνηση στα “αναπτυξιακά συνέδρια”, τα στελέχη της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που τώρα «έσκιζαν» τα ρούχα τους για το εκλογικό σύστημα.

Με τον «Κλεισθένη Ι» η Κυβέρνηση επιδιώκει:

 • Να ενσωματώσει ριζοσπαστικές διαθέσεις, ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ αστικών κομμάτων για την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, να “αποκτήσει” περισσότερες δυνάμεις στην Τοπική Διοίκηση.
 • Αυτό αντανακλά η εισαγωγή της Απλής Αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων και όχι τη λεγόμενη δημοκρατικότητά της. Άλλωστε κανένα εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ίδιο αντανακλούν ο εξοβελισμός της Αρνητικής και Λευκής ψήφου για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, η συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων διοίκησης με ευρύτερες συναινέσεις, για ενσωμάτωση του λαϊκού παράγοντα (εκλογή δημάρχου με 50+1, ενιαίο ψηφοδέλτιο σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, δημοψηφίσματα, συμμετοχή αντιπολίτευσης στα όργανα διοίκησης)

 

 • Προχωρά σε νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019 και που μπορεί να φτάσει το 50%.
 • Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τ.Δ. Αυτό το προαναγγέλλουν σειρά από διατάξεις, όπως αυτές της κατηγοριοποίησης των δήμων, καθώς και οι άλλες που φέρνουν σειρά από αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ και τα κριτήρια που εισάγονται π.χ. “ίδια” έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α.

Την ώρα που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο, οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2022 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”.

 • Περιφέρειες και Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και σύνδεσμοι, εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
 • Παρά τις αντιρρήσεις των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ότι “δεν τρέχει ως θα έπρεπε” την αποκέντρωση, η κυβέρνηση με σειρά διατάξεων και δυο κεφάλαια του Ν/Σ με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ”, ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων.
 • Ζητήματα όπως, της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.
 • Καθιερώνει μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία, με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου, που ανεξάρτητα από ετικέτες, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής.
 • Εδώ εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το “Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ”. Κύριο εδώ είναι ότι παραμένει η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό, επιτρέπεται μόνο αφού έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους.
 • Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παύονται αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του αστικού κράτους, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών.

 

Αντιθέτως, απουσιάζουν προκλητικά από τα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων: Η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απόδοση του συνόλου των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Οι προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να στελεχωθούν και ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, οι εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία, τα νερά, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα αποχετευτικά κ.ά.

Το ΚΚΕ, καταψήφισε τον «Κλεισθένη Ι», εκτός από τα άρθρα 28 και 56, που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου, ενώ κατέθεσε και τροπολογία για την διαγραφή χρεών απόρων, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργων, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεικές, προς τους δήμους, που όμως δεν την αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, απορρίπτουμε και την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών αλλαγών στην τοπική-περιφερειακή διοίκηση, γιατί είναι εκ’ προοιμίου αντιλαϊκές. Ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού.  Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή, όσο η εξουσία είναι στα χέρια του κεφαλαίου.

Μ’ αυτή τη θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται, το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση σε περιφερειακή και τοπική διοίκηση, επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές. Διεκδικούμε άμεσα αιτήματα, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό και πρέπει στις εκλογές να ενισχυθεί η δυναμή των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για να γίνει πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, υπέρ των εργατικών-λαικών συμφερόντων.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Διαβάστε επίσης: