Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Ανάβουν «φωτιά» οι πολλαπλές κάλπες. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
O ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ...

Ανάβουν «φωτιά» οι πολλαπλές κάλπες. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ανάβουν «φωτιά» οι πολλαπλές κάλπες. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Όλοι πλέον έχουν τεθεί σε έναν εκλογικό συναγερμό και ετοιμάζονται για τις πολλαπλές κάλπες, οι οποίες μέσα σ’ έναν χρόνο θα είναι πέντε για Δήμους, Διαμερίσματα, Περιφέρειες, Ευρωβουλή και Βουλή»

Τον Μάιο του 2019 πάμε σε μια διαδικασία πολλαπλών εκλογών για να εκλέξουμε νέους δημάρχους, νέους περιφερειάρχες με τα αντίστοιχα συμβούλια και νέους ευρωβουλευτές! Κι όλα αυτά μετά την τροπολογία των 16 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο ν/σ «Κλεισθένη», η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη για ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών με απλή αναλογική και ευρωεκλογών.

Η απόφαση αυτή έβαλε «φωτιά» στα επιτελεία Περιφερειών και Δήμων, τα οποία ετοιμάζονταν για τα μπάνια του λαού καθώς οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες με βάση την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για το φθινόπωρο του 2019. Η επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά ένα εξάμηνο, έγινε όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης  Τζανακόπουλος διότι τέθηκε συνταγματικό ζήτημα «έπειτα από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες, θα προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, καθώς, σε αυτή τη φάση, αν οι αυτοδιοικητικές πάνε τον Οκτώβρη –κατά τον κ. Πατούλη– αυτό θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε πως «όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα, πρέπει να μην επιτρέπουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία».

Ο κύβος ερρίφθη για τετραπλές κάλπες στις 26 Μαΐου για Δήμους, Διαμερίσματα, Περιφέρειες και Ευρωβουλή. Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά με απλή αναλογική αλλάζοντας τη γνωστή μέχρι τώρα εκλογική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα (εκλογή, έδρες, συνεργασίες κά). Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο φούντωσαν και τα σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να στηθεί κι άλλη μια κάλπη για βουλευτές τον Μάη.

Ο γρίφος των εθνικών εκλογών δεν είναι απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 και ο πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της επανέλαβαν πολλές φορές ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό καθώς η χώρα μας ολοκληρώνει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου και μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων γυρίζει σελίδα.

Στη νέα μεταμνημονιακή εποχή είναι πιθανόν, όταν ο πρωθυπουργός κρίνει να ζητήσει νωπή εντολή για να εφαρμόσει η κυβέρνησή του το δικό της πρόγραμμα, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα εξαιτίας των μνημονίων. Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με την πρόοδο της κυβέρνησης κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, δημιουργεί εφιάλτες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σε περίπτωση πρόωρων εκλογών είτε φέτος το φθινόπωρο, είτε στις αρχές του 2019, είτε τον Μάη του ‘19 θα διεξαχθούν με διαδικασίες εξπρές και σε ένα νέο περιβάλλον.

Όλοι πλέον έχουν τεθεί σ’ έναν εκλογικό συναγερμό και ετοιμάζονται για τις πολλαπλές κάλπες, οι οποίες μέσα σε έναν χρόνο θα είναι πέντε για Δήμους, Διαμερίσματα, Περιφέρειες, Ευρωβουλή και Βουλή. Και θα΄ναι από τις κρισιμότερες κάλπες της μεταπολίτευσης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το Κοινοβούλιο. Μέχρι τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα «τρέχουν», διότι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: