Ελλάδα » Bullying λόγω smartphones και… καλοκαιριού

Bullying λόγω smartphones και… καλοκαιριού

Bullying λόγω smartphones και… καλοκαιριού

«Bullying υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν smartphones και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι το φαινόμενο θα ενταθεί γιατί τα παιδιά βαριούνται», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» που έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό της δράσης του το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να στιγματιστούν παιδιά με την ταμπέλα του δολοφόνου και κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει την σχολική κοινότητα και τους γονείς ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Με 481 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και 2.869 εθελοντές, το Χαμόγελο στήριξε περισσότερα από 61 χιλιάδες παιδιά. Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 120.113 τηλεφωνικές κλήσεις με το 35,6% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Δέχτηκε 497 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών για 854 παιδιά. Τα 339 παιδιά ήταν παιδιά 0-6 ετών. Για 428 παιδιά οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ για 171 παιδιά ο  θύτης ήταν η «μητέρα».

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 3.020 τηλεφωνικές κλήσεις και παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 2.160 άτομα. Σε ποσοστό 21% οι καλούντες απευθύνθηκαν στον οργανισμό για προβλήματα στις σχέσεις
της οικογένειας.

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 6.164 τηλεφωνικές κλήσεις, εκ των οποίων τα 92 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 72 (78,3%) παιδιά.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία και τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς να αξιοποιήσουν τις υποδομές, την εμπειρία και τους ανθρώπους του Οργανισμού: «Δεν θα μπορέσουμε ως κοινωνία να ανταποκριθούμε στις τεράστιες προκλήσεις, να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών και οικογενειών στη χώρα μας, αν δεν συνεργαστούμε. Είναι μονόδρομος και όσο δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό θα παραμένουμε υπόλογοι στα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε επίσης: