Θεσσαλία » Παντρικαλινό συλλαλητήριο για την ανατροπή του σχεδιασμού για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παντρικαλινό συλλαλητήριο για την ανατροπή του σχεδιασμού για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παντρικαλινό συλλαλητήριο για την ανατροπή του σχεδιασμού για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με μαχητική διάθεση, ενότητα σύμπνοια και χωρίς κομματικό μανδύα, οι φορείς του Νομού Τρικάλων ομονοούν για το συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εκφρασμένη αυτή θέση ήταν χαρακτηριστικό όλων των εκπροσώπων φορέων που πήραν τον λόγο σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Τρικκαίων, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018. Το συλλαλητήριο ορίστηκε για την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, με στόχο «να αρθεί η αδικία», όπως πολλάκις τονίστηκε από τους παριστάμενους.

Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε στο υπό διαβούλευση σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προσδίδει στη ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, μόνο δύο τμήματα: το ΤΕΦΑΑ και το τμήμα Διαιτολογίας. Την ίδια ώρα, η κατανομή των άλλων τμημάτων στις άλλες πόλεις Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας αφορά σε μεγαλύτερο αριθμό. Και, όπως τόνισε ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τα «κριτήρια (σ.σ.: κατανομής τμημάτων) ήταν στενά ενδοπανεπιστημιακά», ενώ «τα Τρίκαλα ήταν πάντα ριγμένα σε αυτή τη μοιρασιά».

Δεν υιοθέτησε ο κ. Παπαστεργίου αυτή την πρακτική, του μοιράσματος σχολών με αυτά τα κριτήρια, αλλά επεσήμανε ότι «από τη στιγμή που το κάνει (η αρμόδια επιτροπή), ας το κάνει δίκαια. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από όσα μας ανήκουν», τονίζοντας όμως ότι και άλλες «πόλεις βράζουν». Επεσήμανε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό προς το υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναντίωση στους κυβερνητικούς βουλευτές (απουσίαζαν σήμερα, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης, στην Αθήνα) και ότι «ζητούμε όσα μας ανήκουν για να τύχει ο νομός καλύτερης αντιμετώπισης».

syll3

Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε πριν έξι μήνες τη διαδικασία συζήτησης και έκδοσης πορίσματος  από τους τρικαλινούς φορείς, για τα αιτήματα σχετικά με τις σχολές και τμήματα που ο νομός Τρικάλων ζητά στον νέο σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία. Ετσι, κάλεσε όλους τους πολίτες, τους φορείς, τους επαγγελματίες, τη ΣΕΦΑΑ και το τμήμα ΤΕΙ, να παραστούν στο συλλαλητήριο «27 χρόνια μετά την πρώτη διεκδίκηση» για την έλευση σχολής πανεπιστημίου στα Τρίκαλα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη διοργάνωση άλλου συλλαλητηρίου, μία ημέρα πριν, για το «μακεδονικό» ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Για τον δε χρόνο πραγματοποίησης, διευκρίνισε ότι είναι μικρό το διάστημα διαβούλευσης στο προταθέν σχέδιο και ότι η θερινή περίοδος είναι αποτρεπτική για διοργανώσεις το επόμενο διάστημα.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν εκπρόσωποι από:

- την ΙΜ Τρίκκης και Σταγών

- την ΙΜ Σταγών και Μετεώρων

- την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων / Περιφέρεια Θεσσαλίας

- την Α/θμια Εκπαίδευση Τρικάλων

- τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρικάλων

- Τους Δήμους Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας, Πύλης

- το Επιμελητήριο Τρικάλων

- τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων

syll2

- την Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων

- το Σωματείο Καφετεριών

- το Σωματείο Επισιτιστικών Επαγγελμάτων

- το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων

- το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΠΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) Τρικάλων

- τον Σύλλογο Πολυτέκνων Τρικάλων

Συμμετέχουν επίσης στο συλλαλητήριο, το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων και το ΤΕΕ – ΝΕ Τρικάλων.

Η ΠΕ Τρικάλων και οι Δήμοι Τρικκαίων και Πύλης ανακοίνωσαν ότι οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές το διάστημα 10:00 – 13:00, ενώ αναμένεται η έκδοση παρόμοιων ανακοινώσεων και από τους υπόλοιπους φορείς. Το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων θα μεταφέρει δωρεάν από χωριά και συνοικίες τους πολίτες, λίγο πριν και λίγο μετά το συλλαλητήριο, αρκεί οι επιβάτες να το δηλώνουν στους οδηγούς.

Τι διεκδικεί ο νομός Τρικάλων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δήμος Τρικκαίων από την πρώτη στιγμή, κατά την οποία τέθηκε θέμα συγχώνευσης των τριών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των περιφερειών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, πήρε θέση. Και κάλεσε όλους τους φορείς του νομού σε συσκέψεις, με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής έκφρασης των αναγκών της κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων σε συσκέψεις που συγκάλεσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε εκφράσει την αναγκαιότητα μιας δομημένης πρότασης. Μετά τις συσκέψεις, η πρόταση παρουσιάστηκε δημοσίως, συζητήθηκε και εστάλη στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συζητηθεί από την επιτροπή.

Η πρόταση που διατύπωσε ολοκληρωμένα ο Δήμος Τρικκαίων και είναι η βάση συζήτησης, αφορά στις εξής διεκδικήσεις:

syll4

–  Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».

 1. Τη μεταφορά του Προπτυχιακού προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα και τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις της νέας ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, με την ονομασία «Τμήμα Επιστήμης Καταναλωτή, Διατροφής & Διαιτολογίας».
 2. Τη διοικητική ένταξη ή και πλήρη μεταφορά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, την ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ και τη λειτουργία του στο χώρο του Στρατοπέδου «Πούλιου».
 3. Τη διοικητική ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας (Λαμία) στη νέα ΣΕΦΑΑ, όπως προτείνεται και στην υφιστάμενη πρόταση του Υπουργείου σας.
 4. Την παραμονή και ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετασχηματίζοντάς το σε Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος και συσχετίζοντάς το με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Βιοοικονομίας, τομέας που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας.
 5. Την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στα Τρίκαλα αντί του ΒόλουΤα Τρίκαλα διαθέτουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας (Μύλος Ξωτικών, παράδοση στη Μουσική, σειρά εκδηλώσεων, υποστήριξη από ανοικτά δεδομένα της Έξυπνης Πόλης, ζωντανό εργαστήρι με σειρά δράσεων: λεωφορείο χωρίς οδηγό, ανοικτό στούντιο νέων μουσικών, πλήθος εκδηλώσεων από πολιτιστικά σχήματα νέων δημιουργών, διατίθενται σειρές ανοικτών δεδομένων κ.λπ.).
 6. Την ίδρυση νέου Τμήματος Εμβιομηχανικής (Department of Biomechanical Engineering) και ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ. Η επιστήμη της Εμβιομηχανικής είναι σύγχρονη και ενσωματώνει:

Α) Κινησιολογία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η εν λόγω θεματική έχει άμεση συνάφεια, συνέργειες και εφαρμογή με τη στρατιωτική κινησιολογία και επομένως, θα αναπτυχθεί στενή σχέση με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) που εδρεύει στα Τρίκαλα.

Β) Ρομποτική, δυναμική του ανθρώπινου συστήματος και γενικότερα συσκευές υγείας (πχ. ρομποτική διάγνωσης, χειρουργικής και φορητές συσκευές). Ιδιαίτερα η σύγχρονη αυτή τάση συνάδει με τις αποδεδειγμένες και αναγνωρισμένες προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων για την έξυπνη πόλη και την εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία, αλλά και με τις σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη της φυσικής αγωγής.

 1. Την ίδρυση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που δεν προβλέπεται στον σημερινό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά που είναι εξαιρετικά ελκυστικό και συνάδει με τη διεθνοποίηση των Τρικάλων και την αναγκαία διεθνοποίηση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για εξέταση του ενδεχομένου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων (π.χ.  Αθλητικού Τουρισμού ή σχετιζόμενων με τον δασικό πλούτο της περιοχής).

Επιπρόσθετα, προτείνονται:

 1. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου στα Τρίκαλα με θέμα που να αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες και μπορεί να έχει ως τίτλο: Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστικής Καινοτομίας, Κινησιολογίας και Αειφορίας.
 2. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Αγροδιατροφής & Βιοτεχνολογίας. Το Ινστιτούτο αυτό θα στελεχωθεί από νέους επιστήμονες της περιοχής και, εκτός από το καθαρά ερευνητικό του έργο, θα παρέχει και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 3. Η διατήρηση της λειτουργίας του υφιστάμενου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στα Τρίκαλα, υπό το προτεινόμενο Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος.
 4. Η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων -εφόσον προκύψει η ανάγκη λειτουργίας του- στα Τρίκαλα.
 5. Η ίδρυση προγραμμάτων 2ετούς φοίτησης στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:
  1. Πληροφορική, αστική καινοτομία και έξυπνες πόλεις.
  2. Τουριστικά επαγγέλματα.
  3. Τυροκομία, αποσταγματοποιία και φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα Τρίκαλα θα διαθέτουν:

 1. Μια (1) σχολή (Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής) με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.
 2. Έξι (6) τμήματα που θα λειτουργούν στα Τρίκαλα (με πρόβλεψη και για 7ο, αυτό της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων εάν κριθεί σκόπιμη η μελλοντική του ίδρυση και λειτουργία). Τρία (3) από αυτά είναι προτεινόμενα νέα τμήματα, σε θεματικές αιχμής, που αξίζει να εξεταστούν, καθώς θα δώσουν δυναμική στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 3. Ένα (1) τμήμα που θα   ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στη Λαμία.
 4. Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στην Καρδίτσα (ή και πλήρη μεταφορά του στα Τρίκαλα).
 5. Δύο (2) ερευνητικά ινστιτούτα.
 6. Τρία (3) διετή προγράμματα σπουδών.

Διαβάστε επίσης: