Συνεντεύξεις » Δημήτρης Μπουραντάς: «Θέλουμε πολιτικούς με βάση τη διαδρομή τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημήτρης Μπουραντάς: «Θέλουμε πολιτικούς με βάση τη διαδρομή τους»

Δημήτρης Μπουραντάς: «Θέλουμε πολιτικούς  με βάση τη διαδρομή τους»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Για τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, όπως και για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μιλάει στη larissanet ο Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Ανθρωπίνων Πόρων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικά, παρουσιάζει την άποψή του για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μπουραντάς αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δίνει τη δική του απάντηση σε ότι αφορά την ολοκλήρωση ή τη συνέχεια των μνημονίων μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του σχετικά με όσα θα πρότεινε σε έναν νέο άνθρωπο αν ο δεύτερος του ζητούσε την άποψη στο δίλημμα να μείνει στη χώρα ή να φύγει για το εξωτερικό.

Κλείνοντας μιλάει με θερμά λόγια για το εγχείρημα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημήτρη Μπουραντά:

Κ. Μπουραντά, πέρα από την ακαδημαϊκή σας πορεία παραμένετε σταθερά ενεργός πολίτης. Ποιές είναι οι εκτιμήσεις που κάνετε για το πολιτικό σκηνικό; Πώς βλέπετε τους πρωταγωνιστές του και ειδικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη;

Λόγω επιστημονικής διαστροφής, αλλά και λόγω αξιών από δεκαετίες, μαζί με άλλους, προέβλεπα σε άρθρα μου και σε βιβλία μου ότι το σαθρό και ανίκανο κατεστημένο πολιτικό σύστημα θα έριχνε τη χώρα στα βράχια. Αυτό πλέον έχει γίνει πραγματικότητα. Αν είχαμε μια δικαιοσύνη που απαιτεί η αποτελεσματική δημοκρατία, αρκετοί υπουργοί και πρωθυπουργοί μετά το 2000, θα έπρεπε να είχαν πάει φυλακή λόγω εγκλημάτων βαριάς αμέλειας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, από ότι έκανε, αν λάβουμε υπόψη τη διαδρομή του ίδιου και του πολιτικού προσωπικού του κόμματός του. Αναρριχήθηκε στην εξουσία για δύο λόγους. Πρώτον, διότι χρεοκόπησε το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ήταν και είναι εξαιρετικά ικανός στην προπαγάνδα, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Σε ότι αφορά τον κύριο Μητσοτάκη, ένα θετικό στοιχείο που έχει έναντι άλλων είναι ότι γνωρίζει Μάνατζμεντ, ηγεσία και έχει επιχειρηματική σκέψη. Το γνωρίζω δεν σημαίνει βεβαίως ότι μπορώ και θέλω. Πάντως από τη διαδρομή, τις σπουδές και την επαγγελματική του καριέρα δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, αντίθετα είναι από τους λίγους αρχηγούς κομμάτων με τέτοια θετική διαδρομή. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι στους πολιτικούς αλλά στους πολίτες που τους επιλέγουν διαισθητικά και όχι ορθολογικά και με συγκεκριμένα αξιοκρατικά κριτήρια.

Με την εξειδίκευση που έχετε στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, τί θα αλλάζατε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας;

Πρώτον, θα επέλεγα πολιτικούς με βάση τη διαδρομή τους, δηλαδή, τα αποτελέσματά τους στον επαγγελματικό και κοινωνικό πεδίο καθώς και με βάση τις αξίες (π.χ. ακεραιότητα, εντιμότητα) που τα πέτυχαν. Δεύτερον, για θέσεις διακυβέρνησης θα επέλεγα στελέχη με αξίες, τεχνογνωσία και εμπειρία καθώς και την ανεξαρτησία τους από τους κομματικούς μηχανισμούς και την εγωιστική φιλοδοξία τους για πολιτική καριέρα.

Διανύουμε το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Πώς κρίνετε αυτή τη συμφωνία και ποιές είναι οι προοπτικές της;

Κατ’ αρχήν μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψει οποιαδήποτε Κυβέρνηση σε οποιαδήποτε στιγμή. Χωρίς να γνωρίζω τα γεωπολιτικά, η αίσθησή μου είναι ότι δεν διασφαλίζει τη χώρα έναντι απρόβλεπτων μακροπρόθεσμων διεθνών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Μπορούμε όμως, αν έχουμε ένα αξιόπιστο και ικανό πολιτικό σύστημα να ξεπεράσουμε τα αρνητικά σημεία της μέσω της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια.

Τελικά τον Αύγουστο του 2018 «βγαίνουμε από τα μνημόνια» ή «ξεκινάει το 4ο μνημόνιο»; Πώς είδατε την πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος;

Το νέο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα της πορείας της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και της ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ολικής επαναφοράς της χώρας στην ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα του κράτους και των θεσμών (π.χ. Δικαιοσύνη, Παιδεία, Υγεία κλπ).

Είναι συμφωνία με αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα και βεβαίως με συνεχή παρουσία της Τρόικας.

Τι θα απαντούσατε σε έναν νέο άνθρωπο που θα ζητούσε την άποψή σας σχετικά με το δίλημμα να μείνει στη χώρα ή να φύγει για το εξωτερικό ώστε να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή;

Οι ευκαιρίες στην Ελλάδα για αξιοπρεπή καριέρα στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα είναι λίγες. Συνεπώς, αν αυτό είναι το ζητούμενο υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο πρώτος η υγιής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ο δεύτερος επαγγελματική καριέρα στο εξωτερικό.

Κλείνοντας, πρόσφατα παραβρεθήκατε σε ημερίδα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγαλα. Η οργάνωση των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα σε συνεταιρισμούς και ομάδες, μπορεί να αποτελέσει μία από τις «απαντήσεις» στην οικονομική κρίση;

Η ΘΕΣγάλα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα υγιούς, καινοτόμας και ανταγωνιστικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Όλοι οι πολίτες και καταναλωτές πρέπει να την στηρίξουμε και να μάθουμε από το παράδειγμα της. Διότι, αποτελεί έναν αποτελεσματικό δρόμο για την ανάπτυξη του διατροφικού τομέα αφού έχουμε μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων. Βεβαίως, η διαρκής ανάπτυξη και επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εφαρμόσει επαγγελματικό μάνατζμεντ, θα κρατήσει ψηλά το όραμα και τις αξίες της με τις οποίες έφθασε μέχρι εδώ.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: