Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Η ιθαγένεια δε σε κάνει Έλληνα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Η ιθαγένεια δε σε κάνει Έλληνα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η ιθαγένεια δε σε κάνει Έλληνα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο μεγαλύτερος Έλληνας σταρ του αθλητισμού, θα είναι ο πρώτος μη αμερικανός που γίνεται εξώφυλλο στο NBA 2K 2019. Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι, εξαιρετικά δημοφιλές, που πουλάει εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο. Στο εξώφυλλο του παιχνιδιού λοιπόν, εκτός από τον Γιάννη, η Ελλάδα είναι παντού. Η καρδιά του ελληνόπουλου θα ταξιδέψει την Ελλάδα σ’ όλους τους πιτσιρικάδες (κι όχι μόνο) του κόσμου.

Αυτό το ελληνόπουλο πήρε την ελληνική ιθαγένεια σε ηλικία 19 ετών κι αφού είχε ήδη γίνει ντραφτ στο NBA. Μέχρι τότε πούλαγε μικροπράγματα στην Ομόνοια και φυσικά που και που δεχόταν κάποιες ρατσιστικές συμπεριφορές, για τις οποίες δε μιλά ωστόσο ποτέ (ίσως το μεγαλύτερο δώρο που κάνει στην Ελλάδα δεν είναι το εξώφυλλο του παιχνιδιού, αλλά η σιωπή κι η λησμονιά του). Τώρα πια, ο μεγάλος Giannis κουβαλάει την Ελλάδα στην καρδιά του και την ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου. Και σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι: Η ιθαγένεια έκανε Έλληνα αυτό το παιδί;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «όχι». Ο Γιάννης είναι Έλληνας, όχι επειδή γεννήθηκε στην Ελλάδα, όχι επειδή η Ελλάδα (έστω και καθυστερημένα) του απένειμε την ιθαγένεια. Είναι Έλληνας γιατί έχει την Ελλάδα στην καρδιά του. Κι αυτό είναι μεγαλύτερο από τις διοικητικές πράξεις.
Είναι Έλληνας γιατί «μετείχε της Ελληνικής Παιδείας» όπως είπε ο Ισοκράτης. Και θα εξακολουθήσει να είναι Έλληνας που θα δοξάζει τη γαλανόλευκη στα πέρατα του κόσμου.

Στα δικά μου μάτια λοιπόν, αυτός είναι ένας γνήσιος πατριώτης. Που κυνήγησε την αριστεία και σαν την κατέκτησε έδωσε λίγη από τη χάρη της και στους υπόλοιπους. Και δεν χάνει ευκαιρία να δοξάζει την Ελλάδα. Αυτός ο πατριώτης που λοιδορήθηκε από τους κατ’ επάγγελμα Έλληνες. Που τον αποκάλεσαν πίθηκο, λαθροείσακτο και πόσα ακόμα.

Και κάτι τελευταίο: Το μεγαλύτερο προνόμιο του να είσαι Έλληνας, είναι πως μπορείς, κυρίως λόγω της κοινής γλώσσας, να κατανοήσεις καλύτερα τα βαθιά μηνύματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατέχεις τη γλώσσα. Όσο καλύτερα, τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες. Γι’ αυτό, όσοι στ’ αλήθεια ανησυχούν για την «παραχώρηση» της ιθαγένειας και της γλώσσας μας, καλά θα κάνουν πρώτα να αναρωτηθούν αν η ιθαγένεια τους κάνει Έλληνες όπως επίσης και πόσο καλά γνωρίζουν αυτή την έρμη τη γλώσσα…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: